Spørsmålstegn

Vanlige spørsmål om kviser/ uren hud

På denne siden finner du vanlig stilte spørsmål om kviser og uren hud som vi har fått inn til våre farmasøyter i Spør Apotek 1. Dersom du ikke finner svaret du er ute etter, så still gjerne et nytt spørsmål til oss i skjemaet på siden.

 • Har kviser og fet hud, hvilke renseprodukter trenger jeg?

  Fet og uren ansiktshud preges ofte av blanke partier - spesielt i pannen, på nesen og haken. Porene er ofte store og talgproduksjonen er høy. Hudoverflaten er grov og mer ujevn, og det er ofte tilstoppede porer og sorte prikker, men ikke nødvendigvis kviser. Fet hud har god elastisitet og er sjelden tørr. Rens og pleie er ekstra viktig for å unngå urenheter.

  Når du skal rense huden bør du velge en rensegele eller renseskum som skal skylles av huden. Etter at du har renset ansiktet, er det tid for å påføre ansiktsvann. Det fjerner de siste restene av renseprodukt og urenheter, og gjør huden klar for tilførsel av fukt. Velg et ansiktsvann tilpasset fet hud, det kan gjerne inneholde alkohol. 2-3 ganger i uken kan du bruke en ansiktspeeling for å fjerne døde hudceller og rense huden i dybden. Du kan velge mellom rene peelingkremer, eller peeling og maske i ett. Unngå å bruke peeling på områder med betente kviser.  

  På denne siden kan du lese mer om ulike hudpleieserier spesielt beregnet for fet/uren hud.

  Du må gjerne gå innom et av våre apotek for å få rådgivning, og eventuelt få med deg noen testere som du kan prøve hjemme.

 • Hvordan kan jeg bli kvitt kviser og hudormer?

  De fleste unge får problemer med uren hud i større eller mindre grad. Kviser skyldes betennelse i hudens talgkjertler. Dannelsen av en kvise starter med at talgkjertelen blir tett. Dersom det ikke blir betennelse, blir dette en sort prikk (komedoner, hudorm). Kvisene vises først som røde ømme kuler på huden og utvikler seg videre til større hevelser med puss.

  God pleie av huden og riktige produkter kan dempe og forebygge symptomene. To ting er viktig ved behandling av uren hud:

  Regelmessig stell av huden og tålmodighet. Det tar vanligvis 4-6 uker før man ser resultater av en behandling. Dette skyldes at huden bruker ca 4 uker på å fornye seg . Når man har oppnådd en bedring er det viktig å fortsette med hudpleien for å forebygge

  Gode råd for stell av huden er:

  Rens huden morgen og kveld. Bruk en hudrens beregnet på fet og uren hud som masseres inn med vann. Avslutt med ansiktsvann som lukker porene. Ved moderate plager bør man påføre et behandlende produkt eller legemidler på områder med uren hud, kviser og sorte prikker. Disse åpner porene og reduserer bakteriene som medvirker til at talgkjertlene blir betent. Det er vanlig at huden flasser og blir tørr de første ukene. Etter at man har fått stabil bedring, anbefales periodevis behandling med intervaller på noen uker eller måneder. Påfør en fettfri gele eller lett hudlotion når huden har tørket, for å tilføre nok fuktighet. Hvis huden tørker ut og føles stram kan talgproduksjonen øke og resultatet blir mer uren hud og kviser. Bruk eventuelt en farget dekkstift/-krem dersom du ønsker å dekke kvisene og eventuelt en peelingkrem en gang per uke.  Hvis huden føles stram og tørr kan man bruke en fuktmaske 1-2 ganger pr uke ved behov. Den bør påføres mellom hudrens og ansiktsvann. Ikke klem på kvisene, det kan forverre plagene og gi arr.

  Aktulle produkter du kan bruke er for eksempel serien Aco Spotless som er komplett hudpleieserie for kviser. Du kan lese mer om denne serien her. Du finner flere aktuelle produktserier for uren hud på denne siden.

  Dersom rens av huden og behandling med hudpleieprodukter ikke er nok, kan man prøve behandling med legemidler. Enkelte legemidler kan kjøpes uten resept i apoteket. Det er viktig å være klar over at det tar tid før legemidlene virker. Behandlingen viser ofte ikke resultater før etter 4-6 uker, og full effekt kommer ofte først etter flere måneder.

 • Får sår og irritert hud av kvisebehandling. Hva kan jeg gjøre?

  Enkelte lokalbehandlinger (kremer og geler) mot kviser og uren hud kan irritere huden slik at den blir sår og tørr. Som regel er dette forbigående irritasjon som går over etter noen uker, og huden vil igjen normalisere seg når den blir vant til behandlingen. Dersom behandlingsproduktene tørker ut huden din, er det viktig å tilføre fuktighet, men ikke fett. Bruk en vannbasert fuktighetskrem beregnet på fet hud.

  Dersom plagene vedvarer, kan man for enkelte av produktene redusere hyppighet av påsmøring, eller redusere behandlingstiden. Les i pakningsvedlegget for det legemiddelet du bruker for å se hvordan du gjør dette. I noen tilfeller vil det også være nødvendig å bytte til et annet preparat, snakk i tilfelle med legen din om dette.

 • Har tørr hud og kviser, hvilken fuktighetskrem passer for meg?

  De som har tørr, men samtidig uren hud kan oppleve at vanlige fuktighetskremer beregnet for uren hud kan gi for lite fuktighet og huden føles tørr igjen kort tid etter påføring. Dette gjelder spesielt de som har kviser og uren hud, og brukes aknebehandling som virker uttørrende. Tørr hud krever ofte mye fukt, og kremer som er rikere i konsistensen og som inneholder mer fettstoffer. Dette er imidlertid ikke heldig for porene i den urene huden som kan tilstoppes, og dette kan forverre plagene. Det finnes spesialprodukter som er utviklet for å gi langvarig fukt, men samtidig ikke gir tilstopping av porene.

  Avene Cleanance Hydra fuktighetskrem virker beroligende på huden og tetter ikke porene.

  La Roche Posay Effaclar H fuktighetskrem forebygger og behandler tørr og irritert hud som følge av medisinsk aknebehandling. Beroliger og mykgjør irritert hud som gjenvinner sin fuktbalanse og velbehag.

 • Får man mer kviser av p-piller?

  Både ja og nei. Noen som er svært følsomme for gestagenet i p-pillene kan i sjeldne tilfeller oppleve å få flere kviser når de starter med de. Men som regel er det motsatte; at uren hud blir bedre hos de som bruker p-piller.

 • Bør de som har uren hud unngå sminke?

  Mange som har kviser og uren hud ønsker å dekke til ujevnheter og rød hud, men er redde for at det skal føre til at man får mer hudormer og kviser. Man kan helt fint bruke sminke selv om man har uren hud og kviser. Det som er viktig er å finne produkter som er beregnet for fet og uten hud, som ikke inneholder for mange ingredienser som tetter porene og forverre problemet. Velg for eksempel mineralfoundation og dekkstifter som er tilpasset den urene huden. Du bør også passe på at huden er nyrenset og tilført fukt før du sminker deg, og at du renser huden godt også på kvelden. Husk også å rengjøre koster og svamper regelmessig, slik at disse ikke overfører smuss og bakterier til ren hud!

 • Ansiktskrem og isotretinoin mot kviser?

  Isotretinoin er et legemiddel i kapselform  som nedsetter talgproduksjonen og normaliserer forholdene i talgkjertlenes utførselsganger. Brukes vanligvis i  4-6 måneder ved alvorlig acne/kviser.
  Isotretinonin vil tørke ut huden og slimhinnene dine, særlig leppene. Les mer om og se aktuelle produkter til bruk mot tørre lepper her. I ansiktet kan du bruke fuktighetskremer som er lette og som inneholder lite eller ikke noe fett. Bruk de både på dagtid og om kvelden. Vi pleier å anbefale for eksempel Avene Cleanance Hydra ansiktskrem, dette er en krem utviklet for hud som er blitt tørr og irritert grunnet kviseprodukter eller uttørrende midler. La Roche-Posay Effaclar H Fuktighetskrem er også spesielt god for huden under isotretinoin-behandling, den forebygger og behandler tørr og irritert hud som følge av medisinsk aknebehandling.

  Oppdatert: August 2014

Lokalbehandling for kviser