Dyreallergi

Dyr er menneskets beste venn sies det ofte, men dessverre kan de fleste av kjæledyrene våre også utløse allergiske reaksjoner. Allergi er en form for overømfintlighet i kroppen. Ved påvist dyreallergi er den beste behandling å holde seg unna dyrearten som gir plager.
Bilde av en hund

Årsaker til dyreallergi

Det er ikke bare hudrester festet til hårene i pelsen som kan gi en allergisk reaksjon. I dyrenes spytt og/eller urin finnes også allergener. Når dyret slikker pelsen kan disse allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og lignende. Dyreallergener kan også blande seg med annet støv i luften og dette pustes deretter inn. Vanlige symptomer på allergi mot dyr er tett, rennende nese, kløende og rennende øyne og astma. En del får også eksem og elveblest.
 
Som oftest utvikles allergier i barneårene. Dyreallergi er vanlig blant de som har astma, og finnes da ofte i tillegg til middallergi.

Hvilke dyr kan gi allergi?

Hunder og katter er de vanligste kjæledyrene, men også andre dyr som for eksempel hest, marsvin, kanin, hamster, ku, rotte og mus kan gi allergi. Faktisk er de eneste dyrene som ikke gir allergi skilpadder og akvariefisk, men enkelte kan reagere på foret som akvariefisken spiser.
 
Skilpadder kan vanligvis ikke importeres lovlig til Norge, men dersom allergi oppgis som grunn kan Mattilsynet gi tillatelse til å importere og holde enkelte skilpaddetyper.

Når bør du kontakte lege?

Det er kun legen som kan sette en endelig diagnose ved å ta en blodprøve eller foreta en prikktest på huden. Legen kan også vurdere om du har behov for forebyggende legemidler, for eksempel hvis du skal på besøk til andre som har dyr. Ved langvarig og alvorlig allergi kan legen vurdere allergivaksinasjon. Dette gjøres gjennom en prosess som kalles allergenspesifikk immunterapi (hyposensibilisering). Man tar gjentatte injeksjoner av allergenekstrakter over en periode, og maks behandlingtid er 3 år. Ta kontakt med legen din for mer informasjon.

Hva kan du gjøre selv?

  • Hvis du allerede har fått påvist dyreallergi bør du ikke anskaffe deg et kjæledyr. Er du i risikosonen for utvikling av allergi (påvist allergi i familien), bør du tenke deg godt om før du anskaffer deg hund eller katt.
  • Dersom du eller familien allerede har et kjæledyr, må det vurderes om dyret skal plasseres bort hos andre. Dette er en tøff bestemmelse å ta, men det er ofte ikke nok å vaske dyret ofte og holde det borte fra den personen som sliter med allergi. Selv om man kaster ut alt av tepper og rengjør huset grundig og ofte, kan det ta flere uker etter at dyret er flyttet ut til allergennivåene i huset er så lave at de ikke gir utslag på allergien.
  • Man kan ikke helt unngå å få kontakt med dyreallergener. Det vil alltid være noen rundt oss som har dyr – på skolen, i barnehagen, på bussen. Det er derfor viktig å være påpasselig med renhold i hjemmet for å fjerne mest mulig av allergenene som kommer inn i huset via klær og hår.

Les mer om dyreallergi:

 
Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Astma- og Allergiforbundet (NAAF)
 
Oppdatert: Mars 2014