Illustrasjonsbilde

Resepter og refusjon

Er du usikker på hva som er forskjellen på blå og hvit resept? Hvorfor får jeg ikke det legemidlet som står på resepten? Les mer i artiklene nedenfor.

 • Eresept

  Vanlige spørsmål og svar om e-resept

  Elektroniske resepter erstatter de tradisjonelle papirreseptene og er trygge og enkle å bruke. Her finner du vanlige spørsmål og svar om e-resept.
   

 • Bilde av tablettglass

  Byttbare legemidler

  De fleste som bruker reseptbelagt medisin, vil før eller senere oppleve at apoteket spør om de vil bytte til et billigere merke av medisinen. Her kan du lese mer om bakgrunnen for dette, og hva du bør tenke på.

 • Få oversikt over e-reseptene dine

  Selv om reseptene dine nå er elektroniske betyr det ikke at du mister oversikten over hvilke legemidler du bruker og hvor mange uttak du har igjen. Det er flere måter du kan få informasjon om dine gyldige e-resepter på.

 • Bilde av reseptboks

  Oppbevar papirresepten på ditt nærmeste apotek

  Papirresepter benyttes fremdeles, og hvis den gjelder for flere ganger kan du, hvis du ønsker, oppbevare den i ditt nærmeste Apotek 1. Da slipper du å bekymre deg for å miste den, og du kan hente det du trenger når det passer deg.

 • Bilde av reseptblokk

  Trygg lagring av e-resept

  Elektroniske resepter (e-resepter) ligger lagret i en sentral database som kalles Reseptformidleren. Hvordan kan du som pasient være sikker på at uvedkommende ikke får tilgang til informasjon om din helsetilstand?

 • Bilde av dame som viser legeitimasjon

  Legitimasjonsplikt i apotek

  Alle som henter resepter eller skal ha reseptopplysninger må vise legitimasjon dersom de ikke er kjent for apotekpersonalet. Her kan du lese mer om hvorfor.

 • Bilde av skrivemaskin

  Snart er papirresepter historie

  Elektroniske resepter har stort sett erstattet de tradisjonelle papirreseptene, og er trygge og enkle å bruke. Du kan ikke lenger glemme eller miste resepten din, i tillegg er det liten risiko for forfalskede resepter. Her finner du informasjon om hvordan ordningen fungerer hos legen og i apoteket.

 • Bilde av en kalender

  Gyldighet på resepter

  Visste du at resepter har en begrenset gyldighet? Og at det er forskjell i hvor lenge ulike typer resepter er gyldige? Her finner du mer informasjon om dette.

 • Abonnement

  Et abonnement hos Apotek 1 gjør det enkelt for deg som kunde. Du oppretter abonnement i et av våre apotek, eller du kan be om det når du handler her på apotek1.no. Når det er tid for ny levering, gir vi deg beskjed via sms, e-post eller telefon om at varene dine er klargjort og kan hentes på apoteket - eller sendes hjem hvis det er det du har bedt om. Slik kan du spare tid og være trygg på at vi har det du trenger til riktig tidspunkt.

 • Bilde av et produkt

  Reseptekspedisjon

  Har du noen gang lurt på hva som skjer på apoteket når du skal hente en resept? Og hvorfor er det noen ganger to ansatte som må se på resepten? Her får du svaret på det.

 • Bilde av en reseptblokk

  Generell informasjon om resepter

  En resept er en bestilling av et reseptpliktig legemiddel til en bestemt person eller et dyr. Resepter kan kun skrives ut av personer som har lov til dette, såkalte rekvirenter. Rekvirenter er vanligvis leger, tannleger og veterinærer.

 • Bilde av en mann som regner på kalkulator

  Blå resept og egenandeler

  Har du en kronisk sykdom som medfører at du trenger legemidler/medisinsk utstyr i minst 3 måneder av året, kan du ha krav på å få dette på blå resept. Hvis legemidlet dekkes av blåreseptordningen betaler staten mesteparten av legemiddelutgiftene dine, men du må selv betale en egenandel.

 • Bilde av en sparegris

  Hvit resept og refusjonsordninger

  Legemidler som skrives på hvit resept må du i utgangspunket betale fullt ut selv. De vanligste unntakene er enkelte legemidler ved visse sykdommer eller til visse pasientgrupper, for eksempel p-piller til unge jenter, noen legemidler ved leddgikt og legemidler til vernepliktige.