Tips for å gi legemidler til hund og katt

Når man skal administrere legemidler til dyr har man dessverre begrenset mulighet til å forklare for dem nødvendigheten av legemiddelet, og de har også en annen anatomi enn oss mennesker.

Bilde av hunder

Øyedråper/øyesalve

Vask hendene. Hold dyret rolig. Det kan noen ganger være enklere å sette seg ned på huk og støtte hodet til hunden med den ene hånda og forsiktig åpne øyelokket for å få dryppet salve eller dråpe ned på øyet. Dersom hunden vrir seg unna, bruk en godbit for å holde den fokusert på å sitte i ro, evt få dyret til å sette seg og sett deg eller stå bak hunden og støtt den inntil kroppen din. Har man en liten hund eller katt er det ofte lettere å ta dyret på fanget når man skal dryppe øyne. Gi gjerne ros og godbit eller en annen belønning når du er ferdig så blir det lettere neste gang.

Hvis øynene verker, tørkes først pusset bort med en ren tupfer eller kompress. Øyedråper dryppes i øyekroken eller i nedre øyelokksrand. Øyesalve legges i nedre øyelokksrand.

Øredråper

Drypp dråpene inn i øret og massér på utsiden av øregangen i et halvt til ett minutt før dyret får lov til å riste på hodet.

Hund

Tablett

Legg hånden rundt overkjeven til hunden slik at du har tommelen på en side og resten av fingrene på den andre.Trykk overleppen til hunden inn mot tennene til hunden åpner munnen. Med den andre hånden legger du tabletten så langt bak på hundens tunge som du klarer. Lukk hundens munn og løft snuten oppover mot taket. Massér samtidig hundens hals nedover, slik at du utløser svelgerefleksen. Alternativt kan du skjule tabletten i en liten bit med ost eller leverpostei. Følg med i noen minutter etterpå for å forsikre deg om at tabletten ikke spyttes ut igjen.

Mikstur

Bruk doseringssprøyte når du gir mikstur. Hev snuten til hunden. Trekk kinnet litt ut og sprøyt miksturen inn mellom kinnet og jekslene. Miksturen vil da renne bakover i svelget, slik at den svelges.

Katt

Tablett

Til katt er det enklest å legge små tabletter inni en liten ostebit eller en tilsvarende "godbit". Følg med i noen minutter etterpå for å forsikre deg om at tabletten ikke spyttes ut igjen, evt. etterskyll med vann fra en sprøyte siden tabletten kan sitte i spiserøret lenge.

Mikstur

Bruk doseringssprøyte når du gir mikstur. Hold katten rolig på fanget. Stikk tuppen på doseringssprøyten inn mellom leppene. Sprøyt miksturen forsiktig inn fra siden bak hjørnetennene, vinkelrett på tungen.

Revisjonshistorikk

Sist oppdatert: Oktober 2015