Bilde av barnesko

Vil bli gravid

Det finnes utallige råd for hvordan man skal bli gravid raskest mulig. De fleste friske par klarer å unnfange et barn i løpet av et år, men noen ganger tar det lenger tid. Hvis du vet når dine mest fruktbare perioder er øker du sannsynligheten for å bli gravid.

 • Når i syklusen er du fruktbar?

  Kvinner kan bli gravid rundt eggløsningen, som vanligvis skjer en gang i hver menstruasjonssyklus

  Første menstruasjonsdag er dag 1 i syklusen og gjennomsnittslengden på en syklus er cirka 28 dager. Sykluslengden varierer fra kvinne til kvinne, men en regel er at eggløsningen skjer 12-16 dager før neste menstruasjon starter.

  Selv om du kun kan bli gravid rundt eggløsningen, kan mannens sæd overleve i kroppen din i 2-3 dager. Samleie i dagene før eggløsning kan dermed også føre til graviditet. 

 • Eggløsningstester
  • De fleste eggløsningstester reagerer bare på LH (luteiniserende hormon) som øker i mengde 24-36 timer før en eggløsning. Dersom testen er positiv vet du at de to neste dagene er de dagene du er mest fruktbar - har størst sjanse for å bli gravid.
  • Clearblue digital eggløsningstest med dobbel hormonindikator reagerer på to hormoner - LH og østrogen. Dette fører til at testen vanligvis kan gi deg informasjon om dine fire mest fruktbare dager. I tillegg til de to dagene etter eggløsning (maksimal fertilitet), vil denne eggløsningstesten i tillegg gi beskjed om dagene før eggløsning da fertiliteten er høy. Siden mannens sæd kan overleve i flere dager, kan samleie disse dagene også føre til graviditet.
  • Når du skal starte å teste avhenger av hvor lang syklusen din er. Mer informasjon om dette finner du i pakningvedlegget.
  • Vanligvis skal det være nok å bruke en pakke med teststrimler for å finne eggløsningstidspunktet, men dersom man er usikker på sykluslengden kan det være vanskeligere å treffe nøyaktig. Noen må da bruke ekstra teststrimler for å finne den rette dagen, mens andre kanskje startet testingen for sent i syklusen. Enkelte kvinner har heller ikke eggløsning hver menstruasjonssyklus, og hos disse vil ikke testen slå ut i slike sykluser.
  • Testen kan tas når som helst på dagen, men det anbefales at den tas til cirka samme tid hver dag. Det er viktig at du ikke har tisset de siste 4 timene før testen tas, og du bør også unngå å drikke store mengder væske i cirka 2 timer før du tester deg.
  • Les bruksanvisningen nøye, spesielt med hensyn til hvor lang tid det skal gå før testen skal avleses. Dersom testen blir liggende kan en negativ test endres til en falsk positiv test.
 • Fertilitetsmonitor
  • En fertilitetsmonitor måler økning av luteiniserende hormon (LH), men i tillegg måler den også nivået av østrogen. Dette fører til at apparatet vanligvis kan tidfeste opptil 6 fruktbare dager. I tillegg til de to dagene etter eggløsning (maksimal fertilitet), vil en fertilitetsmonitor i tillegg gi beskjed om dagene før eggløsning da fertiliteten er høy. Siden mannens sæd kan overleve i flere dager, kan samleie disse dagene også føre til graviditet.  
  • Dette er den mest avanserte metoden for hjemmebruk om du vil øke sjansene dine for å bli gravid. En fertilitetsmonitor teller dagene og forteller deg hvilke dager du bør utføre test på.
  • Den forteller deg også når du har dager med lav, høy eller maksimal fruktbarhet. I tillegg varsler den deg om når menstruasjonen din er ventet.
  • En fertilitetsmonitor skal brukes fra første dag i menstruasjonssyklusen og det anbefales at du bruker morgenurinen da den er mest konsentrert.
  • Les bruksanvisningen nøye
  • Monitor og teststrimler selges separat
 • Ufrivillig barnløshet

  Ufrivillig barnløshet - infertilitet, er manglende evne til å få barn hos seksuelt aktive par. Man anslår at 5-10 % av befolkningen opplever ufrivillig barnløshet. Det finnes ulike behandlinger for å øke muligheten til å bli gravid.

 • Husk å begynne med folsyretilskudd før du blir gravid

  Folat (folsyre) er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling, og viktig for dannelsen av røde blodceller og proteiner. Mangel på folat under svangerskapet kan føre til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen hos fosteret. Kvinner anbefales å ta en tablett som inneholder 0,4 mg folat hver dag fra senest en måned før forventet befruktning, og i graviditetens første 3. måneder.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), produsentinformasjon (Clearblue)

  Oppdatert: Desember 2016