Guide: Slik blir du kvitt hodelus

Får du meldinger om hodelus fra skole og barnehage? Vi har oppskriften på hvordan du effektivt sjekker barna og fjerner lus hvis du finner dem.

Smitter lett og forsvinner ikke av seg selv

– Om du finner levende lus i håret er det viktig å komme i gang med behandling så snart som mulig, sier farmasøyt Eirik Berteig Rustan.

Det finnes lusemidler som ikke er legemidler, men som inneholder dimetikon (Linicin (liniment), Nyda (spray) og Paranix (krem/spray)). Det er ingen fare for utvikling av resistens mot disse, og det er vist god effekt i studier. For å fjerne lusene mest effektivt anbefales det at man kombinerer lusemidlet med kjemming.

I Norge er legemidler med virkestoffene malation (Prioderm) og permetrin (Nix-sjampo) godkjent. I mange land er det nå påvist resistens mot legemidler som inneholder malation og permetrin, for eksempel i Sverige.

– I Norge er det sett tegn på resistens mot permetrin, så disse midlene bør forbeholdes de som ikke kan bruke malation, for eksempel spedbarn og gravide, forklarer Eirik.

Unngå unødig bruk av lusemidler

Farmasøyten vil likevel påpeke at det kun er personer hvor man ser hodelus som skal behandles med lusemidler. Behandlingen har ingen forebyggende effekt mot smitte, og virker heller ikke mot egg som ikke er klekket. Det finnes en forebyggende spray; Linicin Prevent, som kan prøves ut i perioder med mye lus. Hvis man ønsker å prøve den er det viktig å huske at dette kun er et tillegg til jevnlig lusesjekk med lusekam.

– Det er også viktig å gi beskjed til skole, barnehage og nærmeste omgangskrets slik at de er obs, sier Rustan.

Barn kan være i barnehage eller på skole igjen dagen etter at første behandling med lusemiddel er gjennomført.

Slik sjekker du for hodelus

Farmasøyten har følgende oppskrift for å finne og fjerne lus og luseegg:

– Bruk en fintagget lusekam. Vær ekstra nøye rundt ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er vanligst å finne egg og lus. En grundig sjekk bør ta rundt 15 minutter, ta det gjerne mens dere ser barne-tv, tipser Eirik.

Steg for steg:

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.
  • Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette kjemmingen
  • Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.
  • Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg. 
  • Håndkleet og kammen må vaskes ved 60˚C eller fryses ned ved minimum -20˚C i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

Få best mulig effekt av midler mot hodelus

  • Les og følg pakningsvedlegget til lusemiddelet nøye. Pass på å påføre tilstrekkelig mengde middel, og at behandlingstiden blir lang nok.
  • Når lusemiddelet er påført bør man kjemme grundig gjennom håret med en fintannet lusekam. Hvis lusene er motstandsdyktige mot lusemiddelet vil de likevel kunne lammes en liten stund og kan fjernes ved kjemming.
  • Etter behandling bør håret gjennomsøkes på nytt. Finner man levende lus etter fullført behandling, kan man gjenta behandlingen eller forsøke et annet middel
  • Kontrollér håret jevnlig i tre uker etter fullført behandling

Det er også viktig å gjenta behandlingen slik det står i bruksanvisningen, og bruke lusekam for å fjerne svekkede lus i tillegg. Det er også lurt å sjekke resten av familien da hodelus lett sprer seg ved tett kontakt. Dersom flere i familien har lus, er det viktig at de behandles samtidig for å forhindre gjensmitte.

Oppdatert: September 2015

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få gode råd og tilbud på e-post

Synes du dette var nyttig informasjon? Meld deg på nyhetsbrevet fra Apotek 1 og motta regelmessig gode tilbud, tips og råd!