Bilde av hender som blir vasket

Håndhygiene

God håndhygiene fører til at spredningen av sykdomsfremkallende virus og bakterier reduseres og at færre blir syke. Som hovedregel skal man vaske hendene regelmessig gjennom hele dagen, etter toalettbesøk og før måltider. Det kan være lurt å vaske hendene etter at du har håndtert penger, tatt på overflater som berøres ofte (kraner, dørhåndtak, tastatur, touch screens osv.) eller vært på steder hvor det normalt er mange mennesker (flyplass, offentlig kommunikasjon osv).

 • Slik får du helt rene hender

  Ta av deg eventuelle ringer siden virus og bakterier gjemmer seg her. Fordel såpen på hele håndflaten og gni inn godt, spesielt rundt fingrene. Skyll vekk med lunkent vann før du tørker med håndkle/papirhåndkle. Bruk papiret til å stenge kranen til slutt hvis du er på et offentlig sted.

  Folkehelseinstituttet anbefaler at håndvask utføres i minst 30 sekunder, mens de fleste av oss bruker 5-8 sekunder. Ved sykehus, sykehjem og andre steder hvor det stilles strenge krav til å hindre smittespredning er alkoholbaserte desinfeksjonsmidler førstevalget. Dette finnes både som flytende væske og vaskeservietter. Ved bruk av desinfeksjonsmidler skal hendene være synlig rene. 

  Slik bruker du desinfeksjonsmiddel:

  • Bruk nok desinfeksjonsmiddel til at hendene blir våte.  Med den flytende oppløsningen trenger du minst 3 ml.
  • Gni hendene sammen inntil huden blir tørr igjen.  Dette bør ta minimum 15 sekunder.

  Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er enkelt og er førstevalget i helsetjenesten. På reisefot er dette en god måte å redusere faren for turistdiaré og andre ubehagelige sykdommer.

 • Host i albuekroken

  Mange smittsomme sykdommer spres ved hjelp av dråpesmitte når smittede personer hoster eller nyser. I mange tilfeller er man ikke klar over at man er smittebærer siden mange sykdommer har lang inkubasjonstid. Det medfører at det tar dager til uker før symptomene kommer og man er oppmerksom på at man er syk. Som et forebyggende tiltak bør derfor alle sørge for at man ikke sprer spyttdråper for alle vinder når man nyser eller hoster - selv når man er tilsynelatende frisk.

  Når du hoster eller nyser  bør du derfor hoste i albuekroken eller i et engangslommetørkle som kastes etter bruk.  Vask gjerne hendene etterpå i tillegg.

  Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Norsk Helseinformatikk.

  Oppdatert: Mars 2015

Hånddesinfeksjon

Overflate- og utstyrsdesinfeksjon

Håndsåper