Dame biter negl

Neglebiting

Neglebiting er en nervøs uvane som kan være vanskelig å bli kvitt. Det er flest barn som biter negler, men det er også mange voksne som sliter med denne uvanen. Mange skammer seg over å vise frem hendene sine fordi neglene er kraftig nedbitt, og dette oppfattes som "stygt".

 • Hvor utbredt er neglebiting?

  Undersøkelser viser at cirka 40 % av alle barn mellom 5 og 18 år har hatt denne uvanen noen år, og at den ses hyppigere hos gutter enn hos jenter. Etter 18-årsalderen ses neglebiting hos ca. 10 % av voksne.

 • Hva kan du gjøre for å stoppe neglebiting?

  Motivasjon og viljestyrke er viktige faktorer for å slutte med neglebiting. Det er nyttig å kartlegge i hvilke situasjoner man biter negler, og prøve å finne andre alternativ til adferd i situasjonen. Dette kan være så mangt, for eksempel kan man prøve å knytte nevene eller å ta et fast grep om noe hver gang man føler behovet for å bite. Det kan også være nyttig å alliere seg med venner eller kolleger som kan kommentere framgang, eller minne om uvanen hvis man får tilbakefall.

  For å få barn til å slutte er det viktig å belønne og rose riktig adferd. Ros og belønn barnet når det ikke biter, og unngå å kjefte eller straffe hvis barnet biter neglene sine. Det kan være gunstig å se om adferden kan knyttes til en bestemt aktivitet, og eventuelt unngå eller justere på denne aktiviteten. Lek som innebærer at barnet er i høy aktivitet og sukkerfri tyggegummi kan også hjelpe, da barnet ofte er for opptatt til å bite neglene sine.

  Både barn og voksne kan prøve å bruke produkter som gjør at neglene smaker vondt. På den måten blir man påminnet om uvanen, og kan få mindre lyst til å bite dem. Enkelte voksne synes at det hjelper å få satt på falske negler (akrylnegler). Disse er mye hardere og mindre fleksible enn naturlige negler, noe som gjør de vanskeligere å bite. Ved å ha på slike negler får den naturlige neglen anledning til å vokse under.

 • Når bør du kontakte lege?
  • Dersom du biter så mye at du får sår
  • Hvis du føler deg sosialt hemmet av neglebitingen

  Kilder: Tanaka, Orlando Motohiro et al. (2008): Nailbiting, or onychophagia: A special habit. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, Volume 134, Issue 2, 305 – 308, leverandørinformasjon,

  Oppdatert: Juli 2016