Finger med rift

Rifter og sår på hendene

Rifter og sår på hendene kan skyldes en skade, eller rett og slett tørr hud som over tid blir tykkere og sprekker opp. Normalt er hendene våre spesielt tilpasset å kunne tåle daglig slitasje, men utsettes de hyppig for kjemikalier, smuss, såper og vann vil hudens motstandskraft bli redusert.

 • Årsaker til rifter og sår på hendene

  Frisører, småbarnsforeldre, helsepersonell og andre som vasker hendene ofte kan oppleve at huden blir tørr - selv om den tilføres mye vann i løpet av dagen. Dette skyldes at det beskyttende barrierelaget på hendene vaskes bort. Dermed fordamper mer vann fra huden enn normalt, og de kan oppleves tørre og ru.

  Om vinteren opplever også mange tørr og sprukken hud på hendene. Dette skyldes at fuktigheten som er bundet i huden på hendene fordamper til den tørre, kalde vinterluften utendørs, eller til den tørre, oppvarmede luften innendørs. Slitasje på huden kan også føre til gnagsår, og gjentatt slitasje over tid vil fortykke huden og den sprekker lettere opp.

 • Hva kan du gjøre selv?
  • Det finnes plaster som er utformet spesielt til å brukes på fingre og fingertupper slik at de skal sitte godt på. Slike plaster fremskynder tilheling og lindrer smerter forårsaket av riften.
  • Har hendene små sprekker, sår og rifter (for eksempel på fingertuppene) kan du forsøke våre kremer som inneholder omega-6. Kremer generelt holder huden myk og smidig slik at nye sprekker forebygges og den naturlige barrieren gjenopprettes. Dette påskynder hudens reparasjonsprosess. Omega-6 kan ofte bedre hud som er tørr, irritert og klør mye. Eksempler på kremer som inneholder omega-6 er A-Derma Exomega.
  • Ved større sprekker, væskende sprekker eller sår kan du bruke spesialkremer. Ofte inneholder slike kremer sink som bidrar til sårheling og uttørring av såret. Hvis huden er litt betent kan det være lurt å bruke en krem med antibakteriell effekt. Ved tegn til forverring av betennelser er det imidlertid viktig å kontakte lege for videre behandling. Eksempler på spesialkremer er Avene Cicalfate, La Roche-Posay Cicaplast og A-Derma dermalibour.
  • Bruke hansker når du arbeider med vann.  Hansker finnes i materialer som bomull, gummi/vinyl med mer. 
 • Når bør du kontakte lege?
  • Hvis du får store sprekker i huden eller infiserte sår
  • Hvis du tror den tørre huden skyldes psoriasis  eller eksemer (for eksempel kontakteksem)

  Fastlegen din kan henvise videre til hudspesialist, hvis det anses som nødvendig.

  Kilder: diverse materiell fra Apotek 1, leverandørinformasjon
  Sist oppdatert: April 2014