Illustrasjon av skjev stortå (hallux valgus)

Skjev stortå

Skjev stortå (hallux valgus) er en feilstilling av stortåen slik at den peker mot lilletåen. Man vet ikke eksakt årsaken til at dette skjer, men trangt fottøy og høye hæler kan bidra. Problemet ses langt hyppigere hos kvinner enn hos menn.

 • Vanlige årsaker til skjev stortå

  Hallux betyr stortå mens valgus betyr utoverforskyvning. Som navnet sier er stortåen vridd i feil retning – mot lilletåen. Dette er det mest markante trekket, men ofte er også stortåens grunnledd hovent og smertefullt. Dette skyldes at leddet trykkes ut slik at det blir en kul på innsiden av foten. De som sliter med skjev stortå opplever ofte at det er vanskelig å finne behagelige sko.

  Det er usikkert hva som er årsaken til skjev stortå, men trange sko (spesielt med høye hæler) kan være medvirkende. Arvelige faktorer og ulike fotstillinger (for eksempel tverrplattfot og hulfot) kan også spille inn. Skjev stortå er en svært vanlig tilstand og ses langt oftere hos kvinner enn hos menn.

 • Hva kan man gjøre for å forebygge?
  • Unngå bruk av smale, spisse og høyhælte sko. Prøv nye sko på ettermiddagen/kvelden da foten hovner litt opp i løpet av en dag. Pass på at skoen har lav hæl, bred forfot og at det er god plass til tærne.
  • Avkjøling av området etter aktivitet hjelper for mange. Bruk for eksempel en ispose med et tynt håndkle rundt slik at den ikke er i direkte kontakt med huden.
  • Polstring av området, og innlegg mellom stortå og nærmeste tå, kan virke lindrende og forebygge smerte.
  • Spesialtilpassede silikonproteser eller innleggssåler kan forsøkes. 
  • Tøyninger og strekninger av forfoten kan forsøkes for å opprettholde leddets bevegelighet.
 • Når bør man kontakte lege?

  Dersom området er smertefullt og rådene i denne artikkelen ikke hjelper, bør du kontakte legen. Legen kan utelukke om plagene skyldes andre sykdommer, for eksempel artritt (leddbetennelse). Dersom plagene er store og vedvarende, kan legen også henvise deg videre til vurdering for operasjon  

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon fra Scholl, Norsk Elektronisk Legehåndbok, Mayo Clinic.
  Sist oppdatert: April 2014