Arterielle leggsår

Arterielle leggsår oppstår når blodtilførselen i bena er for dårlig, noe som gir oksygenmangel (iskemi) i hud og underliggende vev. Slike sår er som regel smertefulle og dersom de ikke behandles kan de i verste fall føre til koldbrann og amputasjon.

Leggsår

Leggsår deles gjerne inn i ulike typer etter hvordan de oppstår.  Arterielle leggsår, venøse leggsår og trykksår har forskjellig årsak, og skal derfor behandles forskjellig.

Årsaker til arterielle leggsår

Arteriene (pulsårene) transporterer blod fra hjertet og ut i årene. Blodet som kommer fra hjertet forsyner kroppen med oksygen og næring. Arterielle sår oppstår når blodtilførselen er redusert, noe som gir oksygenmangel (iskemi) i hud og underliggende vev. Den vanligste årsaken til dårlig blodtilførsel er åreforkalkning (aterosklerose), dette kan spesielt oppstå i arteriene i lår, legg og/eller fot.

Den dårlige blodsirkulasjonen kan også skyldes underliggende sykdommer som diabetes eller høyt blodtrykk. Andre risikofaktorer er overvekt, røyking, immobilitet og tidligere leggsår.

Forekomst av arterielle leggsår

Leggsår rammer cirka 1-2 % av den norske befolkningen, og 3-4 % av alle personer over 65 år. Arterielle leggsår utgjør 5-10 % av alle leggsår. I tillegg kan 15-20 % av alle leggsår være en kombinasjon av arterielle og venøse leggsår.

Symptomer ved arterielle leggsår

 • Kalde og bleke ben uten hevelser
 • Smerter ved bevegelse
 • Dype, smertefulle sår med skarpe kanter (kan se ut som om de er "trykt ut")
 • Sårene er ofte tørre uten blødning. Overflaten har en gul, brun, grå eller sort farge. Av og til er sener synlige,
 • Smerter som forverres ved heving av bena (pga. dårligere blodtilførsel). Smertene lindres ofte når bena henger ned. De som sliter med hvilesmerter kan oppleve lindring når bena for eksempel henger over sengekanten.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved misfarging av huden på legg eller fot og huden føles kald og har et blålig skjær.
 • Dersom du har et sår på leggen eller foten som ikke vil gro.

Sykdomsforløp ved arterielle leggsår

Arterielle leggsår er oftest plassert på foten eller den nederste delen av leggen.  Typiske steder er under hælen, på tåledd, over ankelen og andre steder der skotøy og lignende gir lokalt trykk eller gnissing på huden.

Prognosen ved arterielle leggsår avhenger av eventuelle underliggende sykdommer og om sirkulasjonen kan forbedres ved et kirurgisk inngrep.

Forebyggende råd mot arterielle leggsår

Det er viktig at bakenforliggende sykdommer er godt kontrollert.

 • Røykeslutt er svært viktig da røyking gir dårlig blodsirkulasjon.
 • For å redusere utvikling av åreforkalkning bør du kutte ned på fett i kosten og spise mer frukt og grønnsaker.
 • Mosjon er viktig for å bedre blodomløpet i beina. Når du sitter i ro bør du også passe på å bevege føttene innimellom. Gjør sirkelbevegelser og vipp føttene opp og ned.
 • Undersøk jevnlig føttene dine for sår og fargeforandringer.
 • Gå til lege og fotpleier regelmessig. Det er viktig at du er omhyggelig med stell og pleie av huden for å forhindre skader og trykksår.
 • Pass på at skoene du bruker passer i størrelse og ikke klemmer eller strammer noen steder. Bruk eventuelt ekstra polstring på utsatte hudområder.
 • Er du overvektig bør du forsøke å gå ned i vekt.

Hva kan du gjøre selv?

 • Det er viktig å bevege seg.
 • Røykeslutt er det viktigste man kan gjøre for å forhindre ytterligere forverring
 • Heving av hodeenden av sengen kan for noen føre til symptomlindring fordi det bedrer sirkulasjonen i beina om natten.

Behandling av arterielle leggsår

Målet med behandlingen er å lindre plager og sørge for at sårene heles, i tillegg til å forebygge nye sår og hindre komplikasjoner. Dette gjøres ved å behandle de underliggende sykdommene som diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol for å bedre på blodsirkulasjonen (korrigere åreforkalkningen).

Det finnes ingen dokumentasjon på at legemidler virker på arterielle leggsår. Ved sterke smerter kan legen din velge å skrive ut smertestillende legemidler. Kompresjonsstrømper brukes kun dersom det foreligger en blanding av arterielle og venøse leggsår. Selve sårbehandlingen kan være komplisert og langvarig. Operasjon av trange årer kan være aktuelt hos noen.

Les mer

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk Helseinformatikk (NHI), Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell.

Oppdatert: Desember 2016