Illustrasjonsbilde

Hud og kropp

Velkommen til informasjonssenteret for hud og kropp. Her vil du finne informasjon om vanlige hudproblemer, samt når du eventuellt skal kontakte lege for hjelp.

 • Bilde av dame

  Kroppspleie

  Hos Apotek 1 finner du et bredt utvalg av aktuelle produkter til kroppspleie og hygiene. Vi har produktene du trenger til daglige pleie, men også produktene som gir deg økt nytelse og velvære i spesielle situasjoner.

 • Bilde av mor og barn

  Tørr hud

  Her finner du rådene og de gode produktene som hjelper deg med å unngå tørr og ru hud. Ofte er det enkle grep som skal til for å oppnå en myk og fin hud. Ikke minst er det viktig å forebygge tørrhet da eksem fort kan blusse opp hvis huden blir for tørr.

 • Bilde av en som barberer leggen

  Hårfjerning

  Hvordan unngår du inngrodde hår eller røde nupper etter barbering? Vi har de gode tipsene og produktene som kan bistå deg enten du skal fjerne hår på leggene eller ved bikinilinjen.

 • Svette, svetting

  Svette

  Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er varierer mye fra person til person.  Visste du at det er forskjell på en deodorant og en antiperspirant, eller at det finnes midler for svette i håndflatene?

 • Strekkmerker

  Strekkmerker

  Strekkmerker oppstår ofte i puberteten eller under graviditet når man vokser raskt, og skyldes at de elastiske fibrene i underhuden overstrekkes. Strekkmerker vil blekes betydelig med tiden og nærme seg hudfarge, men dette tar tid.

 • Redusering av arr i huden

  Arrbehandling

  Visste du det det finnes gode produkter som kan bistå med å redusere arrdannelse? Har du et ferskt arr bør du også unngå solen i en periode - flere nyttige tips kan du lese her.

 • Bilde av en dame som klør seg

  Kløe i huden

  Kløe er en ubehagelig fornemmelse i huden. Man føler at man må klø seg, noe som hjelper en liten stund. Dessverre blir det nesten alltid verre jo mer man klør.

 • Bilde av ben

  Rosen

  Rosen (erysipelas) er en avgrenset betennelse i huden. Den infiserte huden blir rød, varm og hoven. Tilstanden kan bli alvorlig dersom infeksjonen ikke blir behandlet, så det er viktig å søke lege ved mistanke om rosen.

 • Bilde av ryggen til en dame

  Seboreisk eksem

  Seboreisk eksem (dermatitt) er et skjellende kronisk eksem som oftest rammer hudområder med mange talgkjertler som for eksempel hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen.

 • Bilde av nøtter

  Elveblest

  Elveblest (urticaria, urtikaria) er en hudlidelse som karakteriseres av lyserøde, kløende utslett og vabler som flytter seg rundt på kroppen.

 • Brennkopper

  Brennkopper

  Brennkopper (også kalt impetigo) er en overflatisk hudinfeksjon som skyldes bakteriene gule stafylokokker eller gruppe A-streptokokker. Sårene kan sitte hvor som helst på kroppen, men er vanligst på utildekkede hudområder som ansikt og hender.

 • Bilde av ild

  Helvetesild

  Helvetesild (også kalt herpes zoster) er en virussykdom som kommer av det samme viruset som gir vannkopper. Vanlige symptomer er utslett, kløe og brennende smerter. Så mange som 10-30 % av befolkningen vil få helvetesild i løpet av livet, og hyppigheten øker med alderen.

 • Bilde av en hånd

  Psoriasis

  Psoriasis er en kronisk hudsykdom med skjellende utslett. Utslettene skyldes at celledelingen i huden skjer mye raskere enn i normal frisk hud, og cellemodningen er forstyrret. Psoriasis smitter ikke.

 • Kontakteksem

  Kontakteksem

  Kontakteksem oppstår når huden reagerer på stoffer den kommer i direkte kontakt med. Hos 85 % finner man denne typen eksem på hendene (håndeksem) siden det som regel er hendene som er i direkte kontakt med irriterende eller allergifremkallende stoffer.

 • Atopisk eksem barneeksem

  Atopisk eksem (barneeksem)

  Atopisk eksem (også kalt barneeksem eller atopisk dermatitt) er en tilstand med tørr, kløende og betent hud. Ingen behandling kan kurere atopisk eksem, men plagene kan lindres og forebygges. Hyppig bruk av fuktighetskrem er viktig i all behandling av atopisk eksem.

 • Bilde av animert gutt med prikker

  Meslinger

  Meslinger (morbilli) gir sykdomstegn som forkjølelsesplager, øyebetennelse og utslett. Vaksine mot meslinger inngår i det offentlige barnevaksinasjons-programmet, og meslinger er i dag en sjelden sykdom i Norge.

 • Bilde av gutt med vannkopper

  Vannkopper

  Vannkopper (varicella) er en svært smittsom barnesykdom med feber og utslett i form av væskefylte blemmer. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke.

 • Bilde av en syk bamse

  Røde hunder

  Røde hunder (rubella) er en barnesykdom med utslett og feber. Sykdommen har vanligvis et mildt forløp, men kan føre til alvorlig fosterskade hvis gravide smittes under svangerskapet.

 • Illustrasjonsbilde mollusker (Wikimedia Commons)

  Mollusker

  Mollusker (Molluscum contagiosum) er ufarlige utslett som man gjerne ser hos små barn, men som kan oppstå i alle aldre. Mollusker kommer som følge av en virusinfeksjon. Det er ofte ikke nødvendig å behandle mollusker siden de ikke er skadelige og forsvinner av seg selv.

 • Lege sjekker føflekk

  Føflekkreft

  Føflekker som endrer utseende eller skiller seg ut kan være første tegn på føflekkreft. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å unngå spredning og forverring av sykdommen.

 • Illustrasjonsbilde: Tørr hud

  Tørr hud - en fuktighetskremguide

  Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av krukker, tuber, kremer og salver mot tørr hud. Vi har laget en kremguide slik at du lettere kan finne riktig produkt for ditt behov.