Bilde av ryggen til en dame

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem (dermatitt) er et skjellende kronisk eksem som oftest rammer hudområder med mange talgkjertler som for eksempel hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen. Tilstanden er ofte livslang med utslett som kommer og går.

 • Årsaker til seboreisk eksem

  Det er usikkert hva som er årsaken til seboreisk eksem, men man tror at hormonnivåer i kroppen spiller inn. Dette kan forklare hvorfor man ser tilstanden i spedbarnsalderen og så ikke før etter puberteten.

  Soppen pityrosporum ovale finnes allerede naturlig på huden vår. Ved seboreisk eksem mener man at den fete huden endrer vekstvilkårene slik at det blir overvekst av soppen, noe som kan gi irritasjon av huden. I starten er huden bare rød og irritert. Så kommer det flass og hudskjell som er gule og fete eller hvite og tørre. Eksemet kan klø noe.

  Seboreisk eksem ses oftest hos voksne i alderen 30-60 år og er ses hyppigst hos menn. Stress og tretthet kan føre til at eksemet blusser opp. Mange opplever at de har mer problemer høst/vinter, men at sol har en god effekt på sykdommen.

  Tilstanden ses også ofte hos spedbarn ved utslett i hodebunnen, i hudfolder og i bleieregionen. Slikt flass i hodebunnen kalles melkeskurv.

 • Hva kan du gjøre selv?
  • Ved seboreisk eksem i hodebunnen finnes det sopphemmende sjampoer som kan brukes til egenbehandling. Slike sjampoer brukes 2 ganger ukentlig i 2-4 uker, og deretter kan noen av de brukes cirka en gang ukentlig som vedlikeholdsbehandling. Følg bruksanvisningen på pakken.
  • Plages du av tykke skjell i hodebunnen er det viktig å få fjernet disse for at soppbehandlingen skal ha effekt. Salisylsyreolje 2-5 % smøres i hodebunnen om kvelden og får virke over natten før det vaskes ut. Slik behandling kan gjentas noen dager til skjellene er borte.
  • Ved plager i ansiktet og på brystet kan La Roche-Posay Kerium DS krem brukes. Påføres på ren hud morgen og/eller kveld. 
 • Når bør du kontakte lege?
  • Egenbehandlingsrådene våre gjelder kun problemer i hodebunnen, ansiktet og brystet. Har du plager andre steder på kroppen bør du kontakte legen din.
  • Dersom du har plager i hodebunnen, ansiktet eller på brystet som ikke bedres med våre anbefalinger. Legen kan skrive ut reseptpliktige soppdrepende eller kortisonholdige legemidler.
  • Dersom eksemet er hissig og ser infisert/betent ut.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Astma og allergiforbundet (NAAF), Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL)

  Oppdatert: Mars 2015