Strekkmerker

Strekkmerker

Strekkmerker (striae) skyldes at de elastiske fibrene i underhuden overstrekkes. Strekkmerker ses som rosa til blåfiolette linjer eller bånd på mage, seteparti, bryst, lår eller armer. De vil blekes med tiden og nærme seg hudfarge, men dette tar tid.

 • Hva forårsaker strekkmerker?

  Strekkmerker skyldes overstrekning ("brudd") i hudens elasktiske fibre. I de fleste tilfeller er slike merker varige da disse fibrene ikke gjenvinner sin elastisitet, men de kan bli mindre synlige med årene. Strekkmerker skyldes som regel rask vektøkning eller hormoner, som for eksempel ved graviditet.

 • Hvem får strekkmerker?

  Strekkmerker oppstår ofte i puberteten, under graviditet og når man vokser raskt - som ved overvekt eller kroppsbygging. Kvinner er mer utsatt enn menn. Tallene varierer, men det hevdes at omtrent 70 % av jentene og 40 % av guttene har dette i slutten av tenårene. Strekkmerker forekommer hos opptil 90 % av alle gravide på slutten av svangerskapet. Kvinner med mørk hudfarge og de som tidligere har fått strekkmerker på bryst eller lår har økt risiko. Det samme har kvinner som kommer fra familier med tendens til strekkmerker.

 • Hva kan jeg gjøre selv?
  • Å drive oppstrammende trening slik at musklene i underhuden strammes vil medføre at merkene blir mindre synlige.
  • Strekkmerker kan være vanskelig å forebygge, men mange mener de er gunstig å holde huden myk og spenstig. Masser derfor utsatte hudområder morgen og kveld med en fet krem eller olje som inneholder mye næring. Det finnes kremer som er spesielt tilpasset dette formålet, men du kan også bruke mandel- eller hvetekimolje som er rike på vitamin E. Det finnes ikke forskning på at disse tiltakene er effektive.
 • Kan jeg bli kvitt strekkmerkene mine?
  • Strekkmerker krymper og blekner over tid, men de forsvinner vanligvis ikke fullstendig. 
  • Det finnes egne kremer på markedet som mener å forebygge og redusere allerede oppståtte strekkmerker. Effekten av disse er omdiskutert, men mange som er plaget ønsker allikevel å forsøke noe for å gjøre dem mindre synlige.
  • Behandlinger som for eksempel laserbehandling, hudsliping og kirurgi kan forsøkes, men også her diskuteres effekten.

  Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk Helseinformatikk, kk.no, klikk.no.
  Sist oppdatert: Juni 2014