Tørr hud - en fuktighetskremguide

Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av krukker, tuber, kremer og salver mot tørr hud. Vi har laget en kremguide slik at du lettere kan finne riktig produkt for ditt behov.

Illustrasjonsbilde: Tørr hud

Fuktighetskremer er egnet både for forebygging og pleie av tørr hud. For optimal effekt bør huden smøres 2 ganger daglig, og alltid etter dusj og vask. Kremer kan brukes på hele kroppen og kan benyttes både på frisk hud på hud plaget med eksem. Fuktighetskremer kommer med ulike konsistenser og med ulike aktive virkestoffer.

Hvis man bruker kortisonkrem og har tørr hud eller eksem er det generelt anbefalt å smøre med en egnet fuktighetskrem ca. 10 minutter etter at man har smurt med kortisonkrem.

Hvilken krem skal jeg velge?

En fuktighetskrem bør holde huden myk når den brukes morgen og kveld. Gir den ikke tilstrekkelig effekt, bør man skifte til en fetere krem eller en krem med aktive ingredienser som for eksempel karbamid, havreekstrakt eller glyserol. Ved atopisk eksem, sensitiv hud eller allergi er produkter uten parfyme å foretrekke. Hvilken kremtype man foretrekker er individuelt, og man må som oftest prøve seg frem. Velg krem ut fra hvor tørr huden er, og hvor på kroppen den skal brukes.

Svært tørr hud

Fet krem anbefales til svært tørr hud, men er lite egnet til ansiktet. Fete kremer kan være trege å smøre ut, og det kan ta litt tid før de trekker inn i huden. Dette skyldes den høye fettprosenten i kremen.

Produkteksempler:

Svært tørr hud uten sår

Fuktighetskremer eller lotion med karbamid gir bedre effekt enn kremer uten karbamid (med tilsvarende fettinnhold). Krem med 5-10 % karbamid anbefales til behandling av svært tørr hud, og regelmessig bruk reduserer behovet for kortisonkrem. Karbamid kan gi svie i huden, og skal derfor brukes med forsiktighet på hud med sår.

Produkteksempler:

Tørr hud

Vanlig krem passer til tørr hud over hele kroppen, også i ansiktet. Trekker raskere inn i huden enn fet krem.

Produkteksempler:

Normal til lettere tørr hud

Lotion inneholder normalt mindre fettstoffer enn krem. Den har en flytende konsistens, og trekker raskt inn i huden.

Produkteksempler:

 

Verktøy for å finne riktig krem

Det kan ofte være vanskelig å vite hvilke egenskaper man skal se etter for å finne akkurat det produktet du trenger. I vårt produktsøk finner du informasjon som kan gjøre det lettere for deg å velge riktig krem. Her kan du begrense utvalget ved å velge egenskaper som er viktige for deg.

Oppdatert: Januar 2017