Testikkelkreft

Testikkelkreft (Testiscancer) er en ondartet svulst i en testikkel. Dette er den vanligste kreftformen blant yngre menn, og antallet er økende. Dersom sykdommen oppdages tidlig, er det svært gode sjanser for å bli frisk.

Bilde av en mann

Årsaker til testikkelkreft

Kreft oppstår når celledelingen i et kroppsvev løper løpsk og cellene deler seg raskt og uhemmet. Testikkelkreft utgår nesten alltid fra kimcellene som produserer sædceller. Man tror at forstadier til testikkelkreft kan oppstå allerede i fosterstadiet, men den egentlige årsaken til testikkelkreft kjenner vi ikke.

Forekomst av testikkelkreft

Hvert år rammes cirka 300 norske menn av testikkelkreft, og sykdommen opptrer oftest i 20-40 års alderen. Denne krefttypen opptrer oftere når en eller begge testiklene ikke kommer ned i pungen ved fødselen. Sykdommen opptrer også oftere hos menn som har problemer med å få barn.

Man kan være arvelig disponert for testikkelkreft. Dersom far i familien har kreft øker risikoen for testikkelkreft med 4-6 ganger. Har bror sykdommen øker risikoen med 8-10 ganger.

Symptomer på testikkelkreft

Testikkelkreft gir vanligvis lite symptomer, men eksempler på symptomer er:

  • En avgrenset kul i en ellers normal testikkel
  • Endring i hardhet eller størrelse i en av testiklene (større eller mindre)
  • Lette smerter, stikninger eller tyngdefornemmelse i testikkelen
  • Ved spredning av testikkelkreft kan ryggsmerter forekomme
  • Hevelse og smerter i brystvortene kan skyldes produksjon av hormonet HCG i en testikkelsvulst.

Når bør du kontakte lege?

Symptomene nevnt over kan være tegn på kreft, men også andre tilstander. Kreftforeningen anbefaler derfor at du kontakter legen dersom symptomene varer i mer enn 3 uker.

Forebyggende råd mot testikkelkreft

Det er anbefalt å regelmessig undersøke testiklene selv. Ved å lære seg hvordan testiklene kjennes ut når de er normale, er det lettere å merke det dersom noe ikke er som det skal.

Behandling av testikkelkreft

Testikkelkreft behandles alltid med at testikkelen med kreft fjernes. I tillegg blir cellegift og strålebehandling brukt, avhengig av hva slags type svulst det er og om kreften har spredt seg. Prognosen etter behandling er god, cirka 95 % helbredes.

Les mer om testikkelkreft

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, Norsk Helseinformatikk,  Kreftforeningen. 
Sist oppdatert : April 2015