Kostråd ved cøliaki

Cøliaki er en kronisk sykdom hvor tynntarmen blir betent hvis man spiser glutenholdig mat. Personer med cøliaki må derfor være nøye med hva de spiser, og bruke glutenfrie produkter.

Kostråd ved cøliaki

Cøliaki, også kalt glutenintoleranse, er en såkalt autoimmun sykdom, dvs. at immunforsvaret feilaktig angriper kroppens egne celler. Hos personer med Cøliaki vil inntak av mat som inneholder gluten gi en betennelsesreaksjon i tarmen, som igjen fører til at kroppens immunforsvar angriper tarmtottene i tynntarmen og ødelegger dem. Tarmtottene er viktige for opptak av næringsstoffer fra tarmen. Betennelse og påfølgende avflatning av tarmvevet forstyrrer næringsopptaket og kan forårsake magesmerte, diaré og ernæringsmangler. Hos barn blir sykdommen ofte oppdaget på grunn av dårlig tilvekst. Sykdommen er kronisk, noe som betyr at man må følge glutenfritt kosthold resten av livet.

Hva er gluten?

Gluten er en type protein som finnes i hvete, spelt, bygg og rug og skal elimineres fra kosten ved Cøliaki. Vanlig havre kan være forurenset av glutenholdige kornslag, og man bør derfor kun bruke «ren» havre som er merket «glutenfri». Hvetestivelse er renset for hveteprotein, og tåles av de aller fleste. Også produkter som er merket med «kan inneholde spor av hvete» kan vanligvis benyttes ved cøliaki.

Matvarer med gluten

Svært mange produkter inneholder glutenholdig korn som ingrediens. Dette strekker seg langt ut over bakervarer. For eksempel kan supper, sauser, pålegg, godterier, soyasaus, ja til og med buljong og krydderblandinger inneholde gluten. Det er derfor svært viktig at man alltid leser nøye igjennom ingredienslisten når man kjøper sammensatte produkter. Glutenholdige ingredienser skal alltid merkes tydelig, uansett mengde, og med uthevet eller kursiv skrift. Gluten kan deklareres som: Hveteprotein, hvetekim, gluten, mel, grahamsmel, gryn, korn, kli, kruskakli, kostfiber, triticale, spelt, dinkel, durumhvete, rug, bygg, (vanlig) havre, couscous, bulgur, kamut, dhurra, malt, maltekstrakt, semulegryn, strøkavring eller nudler. Ingen E-stoffer inneholder gluten.

Hygiene

Selv ørsmå mengder gluten kan være nok til å gi betennelse i tarmen ved cøliaki. God matvarehygiene er derfor svært viktig. Man bør for eksempel ha egne smørepålegg, som smør og leverpostei, for å unngå smuler fra andres brød. Egen skjærefjøl og egen brødrister anbefales også.

Glutenfri mat

Mange matvarer er naturlig glutenfrie. Dette gjelder for eksempel alt av grønnsaker, frukt, poteter, ris, melkeprodukter, egg, oljer, nøtter og rent kjøtt, kylling og fisk. Marinert, panert eller utblandede produkter av kjøtt, kylling eller fisk inneholder imidlertid ofte gluten.

Når det gjelder kornprodukter er utvalget av glutenfrie produkter blitt stadig bedre, også i vanlig dagligvarebutikk. For øvrig har helsekostbutikkene godt utvalg av glutenfrie varer. Det finnes både brød, knekkebrød, kjeks, pasta og diverse melblandinger som er basert på glutenfrie kornslag. Vil man bake selv, kan man i tillegg bruke glutenfritt havremel, hirse, bokhvete, teff, quinoa, maismel, rismel, potetmel, kikertmel, mandelmel, tapoika og diverse frø. Ettersom mange glutenfrie ferdigblandinger er fiberfattige, kan man med fordel tilsette ekstra fiberhusk, eller roefiber.

Produkter som inneholder ≤ 20 mg gluten/kilo merkes «glutenfritt», mens produkter som inneholder ≤ 100 mg gluten/kilo merkes «svært lavt gluteninnhold». De fleste kan bruke produkter i begge kategorier.

Hvordan stilles diagnosen?

Ved cøliaki vil kroppen danne antistoffer når gluten kommer ned i tarmen. Disse antistoffene kan måles ved en enkel blodprøve hos fastlegen. Finner man slike antistoffer, vil man oftest følge opp med en gastroskopi med biopsi av tarmvevet. Forutsetningen for å kunne diagnostisere cøliaki er at man spiser glutenholdig kosthold! Mistenker man cøliaki, bør man altså først kontakte lege for utredning, før man eventuelt selv forsøker et glutenfritt kosthold. Ved overgang til glutenfri kost, forsvinner antistoffene fra blodbanen, og tarmvevet normaliseres.

Rettigheter

Glutenfrie matvarer er dyrere enn tilsvarende matvarer med gluten. Som følge av dette har personer med cøliaki rett til grunnstønad. Det er et formelt krav om at diagnosen skal være bekreftet av lege, og dokumentasjon på dette må legges ved søknaden. Les mer på Norsk cøliakiforening sine hjemmesider.

Pasientorganisasjon

Norsk cøliakiforening har svært mye nyttig informasjon på sin nettside, og arrangerer aktiviteter som familiekurs og bakekurs over hele landet.

Les mer om cøliaki

Utarbeidet av Vibeke Landaas (klinisk ernæringsfysiolog) i samarbeid med Apotek 1

Oppdatert: Januar 2017