Kostråd ved matallergi og matvareintoleranse

Matallergi og -intoleranse er når kroppen får en unormal reaksjon når man spiser visse typer matvarer. Symptomene varierer fra milde hudreaksjoner til alvorlige (anafylaktiske) reaksjoner. Behandlingen innebærer at man slutter å spise de matvarene man reagerer på (eliminasjonsdiett).

Matallergi eller matintoleranse?

Ved matallergi reagerer kroppens immunforsvar på spesifikke proteiner i for eksempel melk eller egg, og igangsetter en allergisk reaksjon. Symptomene kommer oftest raskt, og varierer fra milde til svært alvorlige. Symptomer merkes vanligvis på hud og/eller i mage-/tarmsystemet, men også luftveiene og blodomløpet kan bli rammet.

Matintoleranser involverer ikke immunforsvaret, og gir aldri alvorlige reaksjoner. Magesmerter ved inntak av større mengder laktose ved laktoseintoleranse, og eksemoppbluss ved inntak av sitrus og tomat (histaminfrigjørende matvarer), er eksempler på intoleransereaksjoner. Mage-tarmsymptomer knyttet til større inntak av hvete, fruktose eller fiberstoffer i grønnsaker (FODMAPs) er et annet eksempel på matintoleranse.

Forekomst og toleranseutvikling

5-8 % av norske barn har matallergi, mens forekomsten er betydelig lavere hos ungdom og voksne. Dette skyldes at «barneallergiene», altså allergi mot kumelk, egg, hvete og soya, har god prognose, og de fleste er kvitt allergien innen de blir voksne. For at man ikke skal bli værende på eliminasjonsdiett unødvendig lenge, er det viktig med oppfølging hos en allergispesialist, som kan hjelpe til å kartlegge om en toleranseutvikling er på vei. Dersom barnet ved et uhell får i seg det aktuelle allergenet uten å reagere, er dette det beste tegnet på en økende toleranse.

Pollenrelaterte kryssreaksjoner

Mange barn med matallergi, utvikler også etter hvert allergi mot pollen. Dette kan gi nye reaksjoner på mat, fordi kroppens antistoffer mot pollen også kan binde til liknende proteiner i matvarer. Har man antistoffer mot bjørkepollen, er for eksempel kryssallergi mot eple, pære, gulrot, steinfrukter og nøtter vanlig. Enkelte bjørkepollenallergikere reagerer også på kald soyamelk og soyayoghurt.

Behandling

Den eneste behandlingen ved matallergi er å unngå den matvaren man er allergisk mot. Det betyr at en melkeallergiker må eliminere alle matvarer som inneholder selv ørsmå mengder melkeprotein. Spormerkede produkter tolereres av de fleste. Ved alvorlig matallergi, vil legen som regel foreskrive en adrenalin-sprøyte (EpiPen/Jext), som man har med seg og som kan benyttes dersom man ved uhell får i seg noe man ikke tåler.

Når basismatvarer, som melk, gluten eller fisk må elimineres øker risikoen for feilernæring. Risikoen er størst for barn som er i vekst, og ved eliminasjon av flere matvaregrupper. Barn som følger strenge eliminasjonsdietter bør derfor få veiledning av klinisk ernæringsfysiolog.

Les alltid ingredienslisten

Norge følger EU sitt regelverk for deklarasjon av allergener i mat. I henhold til dette skal følgende 14 ingredienser alltid deklareres skriftlig, uansett mengde i produktet:

 • Melk
 • Glutenholdige kornslag
 • Egg
 • Soya
 • Fisk
 • Skalldyr
 • Bløtdyr
 • Peanøtter
 • Nøtter
 • Lupin
 • Selleri
 • Sennep
 • Sesamfrø
 • Svoveldioksid/sulfitt

Disse allergenene skal merkes tydelig med understreking, kursiv eller fet skrift. Fra 2014 ble dette regelverket utvidet til også å gjelde ikke-emballert mat som selges på restauranter, bakerier, kantine og liknende. Ettersom produsentene kan endre innholdet i produkter uten å endre emballasje, er det viktig at man alltid leser ingredienslister nøye.

Oversikt over matvarer som ofte må elimineres

Her er en oversikt over matvarer som kan være aktuelle å eliminere, samt relevante erstatningsprodukter, ved de vanligste matallergiene:

Kumelk

Eliminasjon: Alt som inneholder protein fra kumelk, altså både myseproteiner og kasein. NB: Kumelksallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse. Laktosefrie produkter er som oftest ikke frie for melkeprotein.

Erstatningsprodukter: For barn i alderen 0-3 år anbefales hypoallergene morsmelkserstatninger fra apotek som drikke. For større barn benyttes vegetabilske melkeerstatninger fra dagligvare, basert på soya, havre, ris, nøtter eller kokos. Les mer om kostråd ved melkeallergi.

Hvete

Eliminasjon: De fleste hveteallergikere må eliminere alle glutenholdige kornslag, altså både hvete, spelt, rug, bygg og krysninger av disse.

Erstatningsprodukter: Naturlig glutenfrie kornslag, som bokhvete, teff, hirse, mais, ris, glutenfri havre. Hvetestivelse tåles også av de aller fleste. Les mer om kostråd ved cøliaki.

Egg

Eliminasjon: Eggeproteiner fra både eggeplomme og eggehvite, og fra både høner og andre fuglearter, må elimineres. Enkelte reagerer ulikt på rått egg og oppvarmet egg.

Erstatningsprodukter: Til baking kan egg erstattes med mer natron eller bakepulver. Alternativt finnes det egge-erstatninger i handelen. Ernæringsmessig utgjør ikke eliminasjon av egg noen risiko.

Fisk og sjømat

Eliminasjon: Allergi mot fisk innebærer ikke nødvendigvis allergi mot alle fiskeslag. Ved torskeallergi, er det vanlig at man også reagerer på sei og hyse. Toleranse for tunfisk innebærer oftest toleranse for makrell. Likeledes tåles oftest ørret hos de som tåler laks. Skalldyr (reke, scampi, krabbe, hummer) og bløtdyr (muslinger, skjell, blekksprut) inneholder andre allergener enn fisk, og må behandles som separate allergier. Utredning bør gjøres i samråd med lege.

Erstatningsprodukter: Ved eliminasjon av sjømat trenger man alternative kilder til vitamin D, langkjedet omega-3, jod og selen. Fiskeallergikere anbefales å bruke godt renset tran.

Nøtter og peanøtter

Eliminasjon: Ved nøtteallergi skal man strengt eliminere den eller de nøttene man er allergisk mot. Peanøtter er en belgfrukt, og ikke en trenøtt, men kryssallergi mellom peanøtter og trenøtter er ikke uvanlig. Peanøtter kan også kryssreagere med andre belgfrukter (erter, bønner, linser). Bjørkepollenallergikere som kun klør i munn av nøtter, og ikke har reagert ved inntak av oppvarmede nøtter i kake eller nøttepålegg, kan fortsette å spise de sistnevnte. Avklaring av hva som bør elimineres i den enkeltes tilfelle, bør avklares i samråd med lege.

Pasientorganisasjon

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har mye nyttig informasjon på sine nettsider, og svarer også på spørsmål over telefon eller e-mail.

Les mer

Utarbeidet av Vibeke Landaas (klinisk ernæringsfysiolog) i samarbeid med Apotek 1.

Kilder: NAAF, Matallergi.no, Allergikokken.no, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

Oppdatert: Januar 2017