Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse er den vanligste årsaken til at man reagerer på melk, og oppstår tidligst i 3-5 års-alderen. Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke.

Laktoseintoleranse

Symptomene oppstår alt fra 15 minutter til 6 timer etter inntak av melk og melkeprodukter, og av den grunn vil ikke alltid melken mistenkes som årsak.

Årsaker til laktoseintoleranse

Laktose (melkesukker) finnes i melk og melkeprodukter. Når vi spiser dette havner laktosen i tynntarmen der den blir spaltet (delt) i to til glukose og galaktose. Denne spaltingen skjer ved hjelp av et enzym som heter laktase slik at laktosen kan tas opp i kroppen og utnyttes som energikilde.

Laktase finnes naturlig i kroppen,  og svært få mangler enzymet helt. Ved laktoseintoleranse reduseres aktiviteten til laktaseenzymene av ulike årsaker, og kroppen har ikke like god kapasitet til å fordøye all laktosen vi får i oss. Dette skjer spesielt dersom vi får i oss store mengder laktose på en gang. Laktosen som kroppen ikke greier å spalte går videre til tykktarmen der den blir fordøyd (fermentert) av bakterier. Disse bakteriene produserer metan- og hydrogengass, altså luft i magen, som er et av symptomene på laktoseintoleranse.

Primær laktoseintoleranse oppstår tidligst i alderen 3-5 år, og i Nord-Europa viser denne laktasemangelen seg ofte ikke før i 8-12 års-alderen. De aller fleste tåler morsmelk fra fødselen, og denne inneholder mye laktose. I Nord-Amerika og i Nord-Europa er vi genetisk tilpasset å kunne fordøye laktose i voksen alder, mens laktoseintoleranse er helt normalt i andre deler av verden. I den etnisk norske delen av befolkningen ses laktoseintoleranse kun hos 2-3 %, mens 70-90 % av verdens befolkning ikke tåler laktose.

Sekundær laktoseintoleranse oppstår som følge av en annen tilstand, som for eksempel en skade i tarmen eller en sykdom. Når man har kontroll på tilstanden/sykdommen forsvinner også som oftest laktoseintoleransen.

Noen fødes helt uten laktase, men denne tilstanden er svært sjelden.

Forskjell på laktoseintoleranse og melkeproteinallergi

Laktoseintoleranse forveksles ofte med melkeproteinallergi der immunforsvaret reagerer på proteinet i melken. Dette er et problem som man hovedsakelig ser i tidlige barneår, og de fleste har vokst det av seg innen skolealder. Melkeproteinallergi må behandles med melkefri kost hos enten barnet eller mor. I artikkelen vår Melkeerstatninger ved allergi og intoleranse finner du informasjon om hvilke produkter som anbefales til små barn som lider av enten melkeproteinallergi eller laktoseintoleranse.

Hvor mye laktose kan man tåle?

De fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose siden de kun har en mangel og fremdeles har litt laktase i tarmen. Hvor mye som tolereres varierer fra person til person, men det har vist seg at mange kan tåle inntil 12 gram laktose om dagen. Mengde laktose vil variere fra produkt til produkt , men som en generell regel kan en si at 12 gram tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen. Toleransen for laktose økes dersom man fordeler mengde utover dagen med lang tid mellom. Et annet tips er å innta melkeprodukter i forbindelse med et måltid, og ikke for seg selv. Når flere typer næringsstoffer fordøyes sammen, får laktasen litt mer tid til å fordøye laktosen. Dette fordi laktosen gjerne kommer til tynntarmen i små porsjoner, sammenlignet med om man drikker hele melkeglasset på en gang.

Laktose er et vanlig hjelpestoff i kapsler og tabletter. De fleste med laktoseintoleranse kan bruke legemidler som inneholder lakose. Dette fordi tilsatt mengde er for lav til å gi symptomer.

Når skal du kontakte lege?

  • Etter magetarminfeksjoner ses ofte laktoseintoleranse som et forbigående fenomen som forsvinner etter 1-2 uker. Er plagene langvarig bør lege kontaktes.
  • Du skal alltid kontakte lege for å få stilt diagnosen før du starter på et langvarig laktosefritt eller laktoseredusert kosthold. Det å utelukke visse matvarer helt, kan føre til at du ikke får i deg nok av enkelte næringsstoffer som for eksempel kalsium.

Egenbehandling

Ved å benytte produkter som inneholder enzymet laktase, kan man innta noe melkeprodukter selv om man har laktoseintoleranse.

Nycopro Laktase og Lactrase øker laktasenivået i tynntarmen tilstrekkelig til at spalting av laktose kan finne sted. Slike produkter kan være nyttig spesielt når du skal ut og spise og ikke i like stor grad kan kontrollere hva du får i deg. Effekten, og antall kapsler som er nødvendig, vil variere fra person til person, så det kan være lurt å teste dette ut hjemme først.

KeruLac dråper tilsettes melk eller fløte. KeruLac inneholder laktase som vil starte nedbrytingen av laktose i melken/fløten slik at laktoseredusert melk eller fløte tilberedes. Melken/fløten må stå kaldt i 24 timer før den brukes.

I matvarebutikkene finnes det også produkter som er laktosereduserte eller laktosefrie. Det finnes laktoseredusert melk og yoghurt. Av laktosefrie produkter finnes lettmelk, syrnet melk, yoghurt, matfløte, lettrømme, kremfløte og mager kesam.

Les mer om laktoseintoleranse

Kilder: Melk.no, Norsk Helseinformatikk, helsenorge.no

Oppdatert: Juni 2014