Medisinsk ernæring

Næringsdrikker og berikningsmidler er produkter som dekker næringsbehov for personer som er underernærte eller står i fare for å bli det. Det fins mange ulike typer og varianter, og også noen som er tiltenkt spesifikke sykdommer.

 • Bilde av blåbærgrøt

  Berikningsmidler - hvordan øke kalorimengden i vanlig mat?

  Berikningsmidler tilsettes vanlig mat og drikke og øker kalorimengden. Dette er spesielt viktig dersom man sliter med dårlig appetitt. Noen av midlene gir bare ekstra energi (kalorier), mens andre også inneholder noen vitaminer og mineraler.

 • bilde av jente med et glass melk

  Melkeerstatninger ved allergi og intoleranse

  Barn med kumelksallergi kan ikke bruke vanlige morsmelkerstatninger. For denne gruppen finnes det egne hypoallergene morsmelkerstatninger som kun fås kjøpt på apotek. Disse skiller seg fra vanlig morsmelkerstatning ved at de ikke inneholder hele melkeproteiner, men i stedet spaltet (hydrolysert) melkeprotein, eller kun aminosyrer.

 • Bilde av tre drikker

  Fullverdige næringsdrikker

  Fullverdige næringsdrikker inneholder alle de næringsstoffene kroppen har behov for, og de kan derfor brukes som eneste form for ernæring. For barn finnes egne næringsdrikker.

 • Bilde av en appelsindrikke

  Ikke fullverdige næringsdrikker

  Næringsdrikker som ikke oppfyller kravene til fullverdige næringsdrikker klassifiseres som ikke-fullverdige (tilskudd). Noen av disse næringsdrikkene er spesialdesignet for å skulle benyttes under spesielle forhold.