Kobber

Kobber (Cu) er et sporstoff (mineral). Kobber er viktig for dannelsen av hemoglobin som frakter oksygen i blodet. Kobber finnes i de fleste matvarer. I drikkevannet varierer kobberinnhold med hardhet, pH, vannkvaliteten og materialet i vannrørene. Mangel på kobber ses veldig sjelden.

Funksjonen til kobber

Vi har normalt vel 70 milligram kobber i kroppen, fordelt i muskler, hjerne, lever og blod. Kobber fremmer dannelsen av hemoglobin i de røde blodcellene som transporterer oksygen i blodet, og bedrer de røde blodcellene (hemoglobin) sitt opptak av jern. Mineralet er også viktig for dannelse av bindevev, og inngår i enzym som beskytter cellene mot frie radikaler. Andre funksjoner er mineralisering av skjelettet, dannelse av pigment (melanin) og regulering av kroppstemperatur.

Viktigste naturlige kilder

Kobber kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke.
Kobber finnes i de fleste matvarer, men mest i innmat (lever), skalldyr, fisk, grønne grønnsaker, fullkornsprodukt, nøtter, tørkede belgfrukter, kakaopulver og mørk sjokolade.

Hvem trenger kobber?

  • Variert, sunt norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til anbefalt inntak. Vi får ca 1-2 mg kobber daglig i vanlig kost.
  • Mangel på kobber er svært sjelden.
  • Et høyt inntak av sink (over 50mg per dag) kan hemme opptaket av kobber.

Hvem skal være forsiktig med kobber?

Man kjenner ikke til tilstander hvor kobber i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning
Wilson`s sykdom skyldes opphoping av kobber i kroppen og må behandles av lege.

Hvor mye kobber trenger man daglig?

Nye norske anbefalinger fra 2012 gjelder for barn fra ett år og voksne, friske personer med normal fysisk aktivitet.

  • Barn 
    • 1-2 år: 0,3 mg
    • 2-5 år: 0,4 mg
    • 6-9 år: 0,5 mg
  • Voksne menn og kvinner
    • 10-13 år: 0,7 mg
    • Over 14 år: 0,9 mg
  • Gravide og ammende
    • Gravide: 1,0 mg
    • Ammende: 1,3 mg
  • Spedbarn
    For spedbarn under ett år gjelder egne anbefalinger for spedbarnsernæring. Anbefalingene er under revisjon og vil bli erstattet av en retningslinje for spedbarnsernæring
    • ½- 1 år: 0,3 mg 

Kan man ta for mye kobber?

  • Hos nyfødte og småbarn kan vann forurenset med kobber fra vannrør gi diare.
  • Unngå å drikke varmt vann fra kranen, og la kaldtvannet renne litt hvis det er lenge siden kranen har vært i bruk.
  • Vær obs på at bruk av kobbergryter i matlaging kan avgi kobber. Også vanlig kjele som brukes til vannkoking kan avgi kobber. Et eksempel er ved tillaging av sur drikke i kobbergryte eller vanlig, for eksempel gløgg. Årsaken er at ved vannkoking vil små mengder kobber avsettes i kjelen, og ved oppvarming av sur drikke (pH ca 3) i den samme kjelen vil det avsatte kobberet løsne. Symptomer på kobberforgiftning er magesmerter eller oppkast, men forgiftningen er sjelden alvorlig. For å rense en kjele som det blir kokt mye vann i, kan man varme eddikvann i den før man lager gløgg. Man koker opp 1 prosent eddik, og lar dette stå i kjelen i minst et kvarter. Deretter heller man ut eddikvannet og skyller kjelen godt.
  • De aller fleste får nok ved vanlig variert kosthold. Om man bruker et kosttilskudd med innhold av kobber ved siden av er det ikke noe som tyder på at det er skadelig.

Når bør man kontakte lege?

Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonen på telefon 22591300 (døgnåpent) for råd.

Kosttilskudd med kobber

Kosttilskudd kan høyst inneholde 4 mg kobber i døgndosen.

Kobber finnes bare i multivitamin-mineralkosttilskudd.

Apotek 1 fører disse kosttilskuddene med kobber:
Gevita Multi 50+, Vitamineral, Nycoplus Multi (*), Nycoplus Multi uten AD (*), Nycoplus Multi Barn, Lifeline Care Kosttilskudd Gravid, Lifeline Care Kosttilskudd Ammende, Gerimax Multivitamin & Overskudd, Nycoplus Gravid (*), Nycoplus mamma (*), Nycoplus Calcium + Magnesium.

(*) Personer som får blodfortynnende medisiner som inneholder warfarin (Marevan) bør konsultere sin lege før inntak av vitamin K

Les mer om kobber

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Helsedirektoratet: Anbefalt inntak barn og voksne og Anbefalinger for spedbarnsernæring (denne er under revidering og NNR2012 er retningsgivende for spedbarnsernæring inntil nye "Retningslinjer for spedbarnsernæring" kommer), Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenorge.no, Norsk elektronisk legehåndbok, Lovdata.no, Matportalen, Klinisk biokjemi og fysiologi (Hagve, Berg), UiO, Kjemisk institutt.

Sist oppdatert: Februar 2015