Vitamin B2

Vitamin B2 (riboflavin) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Vitamin B2 er spesielt viktig for funksjonen av enzymer som tar del i energiomsetningen i kroppen. Vitamin B2 finnes i de fleste matvarer, mest i melk og ost, og man trenger jevnlig tilførsel av vitaminet siden det ikke lagres i kroppen. Mangel på vitamin B2 alene sees sjelden i Norge.

Funksjonen til vitamin B2

Vitamin B2 er nødvendig for energiomsetningen av proteiner, fett og karbohydrat. Vitamin B2 er også nødvendig for å danne vitamin B3 (niacin) fra tryptofan, og vitamin B2 er viktig for funksjonen til vitamin B6 (pyridoksin). Vitamin B2 er viktig for vekst, syn, hud, hår, negler og nervesystemet.

Viktigste naturlige kilder

  • Mest i melk og melkeprodukter som ost
  • Egg, lever og annen innmat
  • Kjøtt

Hvem trenger vitamin B2?

Et variert og sunt norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til anbefalt inntak, også vitamin B2. Mangel på B2 alene sees sjelden, men kan forekomme i kombinasjon med mangel på andre B-vitaminer. Mangel på vitamin B2 kan forekomme hos eldre personer med ensidig kost, ved langvarige slankekurer og ved alkoholisme. Mangel på vitamin B2 kan vise seg som betennelse i munnslimhinnen.

Hvem skal være forsiktig med vitamin B2?

Man kjenner ikke til tilstander hvor vitamin B2 i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning.

Hvor mye vitamin B2 trenger man daglig?

I NNR 2012 er det gjort noen justeringer i inntaket for menn og kvinner på grunn av at referanseverdiene for energiinntak er redusert. Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet.

  • Barn
    • 1-2 år: 0,6 mg
    • 2-5 år: 0,7 mg
    • 6-9 år: 1,1 mg
  • Voksne menn
    • 10-13 år: 1,3 mg
    • 14-17 år: 1,7 mg
    • 18-30 år: 1,6 mg
    • 31-60 år: 1,5 mg
    • 61-74 år: 1,4 mg 
    • Over 75 år: 1,3 mg 
  • Voksne kvinner
    • 10-13 år: 1,2 mg
    • 14-17 år: 1,4 mg
    • 18-30 år: 1,3 mg
    • Over 31 år: 1,2 mg
  • Gravide og ammende
    • Gravide: 1,6 mg
    • Ammende: 1,7 mg
  • Spedbarn
    For spedbarn under ett år gjelder egne anbefalinger for spedbarnsernæring. Anbefalingene er under revisjon og vil bli erstattet av en retningslinje for spedbarnsernæring
    • ½-1 år: 0,5 mg 

Kan man ta for mye vitamin B2?

De aller fleste får nok ved vanlig variert kosthold. Om man bruker et kosttilskudd med innhold av vitamin B2 ved siden av er det ikke noe som tyder på at det er skadelig.

Når bør man kontakte lege?

Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonen på telefon 22591300 (døgnåpent) for råd

Gode råd til deg som tar vitamin B2

Det forekommer sjelden mangel på vitamin B2 alene, men kan forekomme i sammenheng med mangel på andre B vitaminer. Ved mangeltilstander gis det derfor oftest et tilskudd som inneholder flere av B-vitaminene. Det finnes ingen produkter som inneholder vitamin B2 alene.

Produkter med vitamin B2

Kosttilskudd skal høyst inneholde 2,8 mg vitamin B2 (riboflavin) i døgndosen.

  • Nycoplus B-kompleks
    Kosttilskudd. 1 tablett inneholder 1,6 mg vitamin B2 (riboflavin).
  • Nycoplus B-total
    Reseptfritt legemiddel (*). 1 tablett inneholder 2 mg vitamin B2 (riboflavin).
  • Nycoplus B-tonin
    Reseptfritt legemiddel (*). 10 ml inneholder 1,5 mg vitamin B2 (riboflavin).
    Be om å få et målebeger eller måleskje for å kunne måle opp rett mengde mikstur.
  • Berocca
    Reseptfritt legemiddel (*) 1 brusetablett inneholder 15 mg vitamin B2 (riboflavin), oppløses i et glass vann.
    Anbefales ikke til barn under 11 år.

Det finnes mange multivitamin-mineral kosttilskudd som inneholder vitamin B2.

* Reseptfritt legemiddel, les pakningsvedlegget nøye før bruk og følg doseringen.

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Helsedirektoratet: Anbefalt inntak barn og voksne og Anbefalinger for spedbarnsernæring (denne er under revidering og NNR2012 er retningsgivende for spedbarnsernæring inntil nye "Retningslinjer for spedbarnsernæring" kommer), Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenorge.no, Norsk elektronisk legehåndbok, Lovdata.no, Matportalen, Linus Pauling Institute, Nordic Nutrition Recommendation 2012

Sist oppdatert:  Februar 2015