Vitamin B5

Vitamin B5 (pantotensyre) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Pantotensyre er en del av et koenzym (CoA) som er viktig for å frigjøre energi fra maten vi spiser. Pantotensyre finnes i de fleste matvarer, og selv om man trenger jevnlig tilførsel er det veldig sjelden at mangel oppstår.

Vitamin B5

Funksjonen til pantotensyre

Pantotensyre inngår i koenzym-A, som er viktig for å frigi energi fra maten vi spiser. Pantotensyre inngår også i enzymer som er viktige for fordøyelse (dannelse av kolesterol, gallesalter) og binyrenes hormonproduksjon.

Viktigste naturlige kilder

  • Innmat og kjøtt (kalv, kylling) 
  • Egg
  • Kornvarer og grønnsaker

Hvem trenger pantotensyre?

Et sunt, gjennomsnittlig norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer, også pantotensyre. Pantotensyre finnes mange steder i naturen, panthos betyr overalt. Mangel på pantotensyre sees veldig sjelden, og symptomene er ukjente.

Hvem skal være forsiktig med pantotensyre?

Man kjenner ikke til tilstander hvor pantotensyre i små mengder skal ha skadelig innvirkning.

Hvor mye pantotensyre trenger man daglig?

Helsedirektoratet har ikke gitt anbefalinger på grunn av utilstrekkelige data. NNR 2012 viser til amerikanske anbefalinger som angir et inntak på 5 mg vitamin B5 daglig.. EFSA, European Food Safety Authority, har i 2014 anbefalt 5 mg vitamin B5 daglig for voksne og gravide.

Kan man ta for mye pantotensyre?

De aller fleste får nok ved vanlig variert kosthold. Dersom man bruker et kosttilskudd med innhold av pantotensyre ved siden av, er det ikke noe som tyder på at det er skadelig.

Når bør man kontakte lege?

Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonen på telefon 22591300 (døgnåpent) for råd.

Gode råd til deg som tar pantotensyre

Dersom du får påvist pantotensyre-mangel gis det oftest et tilskudd som inneholder flere av B-vitaminene.

Produkter med vitamin B5

Pantotensyre finnes ikke som eget produkt, kun i kombinasjon med andre vitaminer/mineraler. Kosttilskudd kan inneholde høyst 15 mg vitamin B5 (pantotensyre) i døgndosen.

  • Nycoplus B-kompleks: Kosttilskudd. 1 tablett inneholder 6 mg vitamin B5 (pantotensyre).
  • Nycoplus B-total: Reseptfritt legemiddel*. 1 tablett inneholder 3 mg vitamin B5 (kalsiumpantotenat).
  • Nycoplus B-tonin: Reseptfritt legemiddel*. 10 ml inneholder 3 mg vitamin B5 (dekspantenol). Be om å få et målebeger eller måleskje for å kunne måle opp rett mengde mikstur.
  • Priorin: Sammensatt kosttilskudd. 1 tablett inneholder 13,8 mg vitamin B5 (som kalsiumpantotenat). Til voksne og barn over 11 år, ikke til gravide. 
  • Berocca: Reseptfritt legemiddel. 1 brusetablett inneholder 23 mg vitamin B5 (pantotensyre), oppløses i et glass vann. Anbefales ikke til barn under 11 år.

Det finnes også mange multivitamin-mineral kosttilskudd som inneholder vitamin B5.

*Reseptfritt legemiddel, les pakningsvedlegget nøye før bruk og følg doseringen.

Kilder: Helsedirektoratet: Anbefalt inntak barn og voksne og Anbefalinger for spedbarnsernæring (denne er under revidering og NNR2012 er retningsgivende for spedbarnsernæring inntil nye "Retningslinjer for spedbarnsernæring" kommer), Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenorge.no, Norsk elektronisk legehåndbok, Lovdata.no, Matportalen, Nordic Nutrition Recommendation 2012.

Oppdatert: Februar 2015