Illustrasjonsbilde

Lunger og luftveier

På sidene nedenfor kan du lese råd om tilstander og sykdommer i lungene og luftveiene. Du vil finne informasjon om vanlige symptomer og riktig legemiddelbruk, samt oversikter over de vanligste behandlingsmetodene.

 • Bilde av dame som nyser

  Forkjølelse

  Det er vanlig å forveksle forkjølelse med influensa eller allergi. Finn ut hvilke symptomer du skal se etter og når du bør oppsøke lege.  Ikke minst - her er produktene du trenger for å lette plagene.. 

 • Bilde av en jente med klype på nesen

  Tett nese

  Tett og rennende nese er et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse. Det er først og fremst ubehagelig, men gjør også at man mer utsatt for øre- eller bihulebetennelse.

 • Bilde av jente med rød nese

  Forkjølet med rennende nese?

  Når nesa renner, blir sår og er potte tett, er det skikkelig kjedelig å være forkjølet. Her får du våre beste råd for å lindre ubehaget.

 • Sår og vond hals

  Sår og vond hals

  Kjennes det ut som du har piggtråd i halsen?  Sår og vond hals kan være svært smertefullt og er ofte et av de første tegnene på forkjølelse, influensa eller halsinfeksjoner.  Les tipsene for å lindre halsvondten.

 • Hoste

  Dette forteller hosten deg

  Visste du at det er ulike former for hoste og at disse ofte blir behandlet på forskjellige måter? Vi lærer deg forskjellen på tørrhoste og slimhoste og gir deg noen gode råd for hva du kan gjøre selv dersom hosten blir plagsom.    

 • Bilde av mann med influensa

  Influensa

  Influensa skyldes et virus som angriper luftveiene og gir uttalte symptomer som høy feber, slapphet, hodepine, muskel- og leddsmerter og hoste. Vaksine mot influensa finnes, og anbefales spesielt for visse utsatte grupper. Hvis man først har fått influensa er det viktig å holde seg i ro, drikke nok hvis man har feber og evt. behandle med smertestillende og febernedsettende hvis man har mye plager.

 • Bilde av vaksinering

  Influensa og vaksinasjon

  Hver vinter rammes befolkningen på den nordlige halvkule av smittsomt influensavirus som angriper luftveiene. Vaksine mot influensa finnes, og anbefales spesielt for eldre og personer som er utsatte for å få komplikasjoner i forbindelse med en influensasykdom.

 • Bilde av en mann som snyter seg

  Bihulebetennelse

  Bihulene er hulrom som finnes i pannen og i kinnene. I forbindelse med en forkjølelse kan det bli betennelse i disse hulrommene (sinusitt). Typiske symptomer er nesetetthet, følelse av trykk over øynene eller kinnene, smerter og av og til feber.

 • Bilde av en dame som snyter seg

  Tørre neseslimhinner

  Hos mange reduseres den naturlige fuktigheten i neseslimhinnen på grunn av miljøet rundt oss. Forurensning, støv, aircondition, oppvarmede rom og tørr luft er noe av det som kan gi slike plager.

 • Bilde av en lege som lytter på brystet

  Bronkitt

  Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnene i luftrøret eller større bronkier. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse.

 • Bilde av lunger

  Lungebetennelse

  Lungebetennelse (pneumoni) skyldes en bakterie- eller virus-infeksjon som gir betennelse i lungevevet. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over 65 år.

 • Halsbetennelse

  Halsbetennelse

  Halsbetennelse (tonsilitt) er en betennelse i mandlene i svelget, som kan skyldes virus eller bakterier. Halsbetennelse går som oftest over av seg selv, men hvis sykdommen skyldes gruppe A-streptokokker anbefales som regel antibiotikabehandling.

 • Bilde av syk jente

  Kusma

  Barnesykdommen kusma (parotitis epidemica) er en smittsom virusinfeksjon. Vanligste sykdomstegn er hovne spyttkjertler. Kusma inngår i det offentlige vaksinasjons-programmet og er i dag en relativt sjelden sykdom. Gjennomgått infeksjon gir livslang immunitet.

 • Kyssesyke

  Kyssesyke

  Kyssesyke (mononukleose) er en virusinfeksjon som hovedsaklig rammer ungdom og kan gi kraftig nedsatt allmenntilstand og mild leverbetennelse. Sykdommen er vanskelig å påvise uten legehjelp.

 • Bilde av en mann som hoster

  Kols

  Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) skyldes i hovedsak røyking og fører til at luftveiene blir trangere. De vanligste symptomene er kronisk hoste, slim og tung pust. Ingen legemidler kan helbrede kols, men rett og tidlig behandling kan lindre symptomene og forsinke sykdomsutviklingen.

 • Forkjølelse

  Dette trenger du når forkjølelsen rammer

  Det finnes mer enn 200 ulike typer forkjølelsesvirus, så de aller fleste av oss er nesten garantert å gjennomgå en eller flere runder i løpet av året. Her får du våre beste råd til hva du bør ha i hus når forkjølelsen kommer på besøk.