Bronkitt

Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnene i luftrøret eller større bronkier. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse.

Bilde av en lege som lytter på brystet

Årsaker til akutt bronkitt

Bronkiene er fortsettelsen av luftrøret og danner mange forgreninger videre nedover i lungene. Akutt bronkitt skyldes som regel virus i disse bronkiene. Influensavirus og RS-virus er de som hyppigst forårsaker akutt bronkitt. I enkelte tilfeller kan bakterier være årsaken.

Forekomst av akutt bronkitt

Akutt bronkitt forekommer hyppigst om vinteren, og gjerne i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon. Sigarettrøyking og ulike former for luftforurensning kan øke risikoen for å utvikle akutt bronkitt.

Symptomer på bronkitt

Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp. Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger. Enkelte får piping i brystet og har feber.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved høy feber eller nedsatt allmenntilstand. Tegn på dårlig allmenntilstand kan være at en person er svært slapp og/eller virker sløv og omtåket.
 • Ved sterk eller langvarig hoste, smerter i brystet eller pustevansker.

Sykdomsforløp ved akutt bronkitt

En akutt bronkitt kommer gjerne etter en forkjølelse eller influensa, men ikke nødvendigvis. Sykdommen går som regel over av seg selv. Hosten kan imidlertid være svært plagsom og vare i flere uker, for de fleste i cirka 3 uker. Hos 1/4 varer hosten lengre enn én måned. Ved langvarige eller tilbakevendende plager mistenkes astma eller kols.

Hva kan du gjøre selv?

 • Ta det med ro og sørg for tilstrekkelig hvile.
 • Drikk rikelig med væske, det vil hjelpe til å løse opp slimet slik at det blir lettere å hoste opp.
 • Røyking irriterer luftveiene. Hvis du røyker bør du slutte under infeksjonen, unngå også passiv røyking.
 • Ved smerter, generell sykdomsfølelse og/eller høy feber kan reseptfrie legemidler som virker feber- og smertestillende hjelpe.
 • Ved sårhet og smerter i halsen kan reseptfrie sugetabletter som Solvivo, Strefen, Triolif eller Zyx forsøkes. Disse virker lindrende og smertestillende i halsen og virkningen kommer i løpet av minutter og holder i flere timer. Echinaforce halsspray virker også lindrende ved sår hals og hoste. 

Behandling av akutt bronkitt

Ettersom de fleste tilfeller av akutt bronkitt skyldes virus, er lindrende behandling av symptomene som regel tilstrekkelig. Antibiotika har ingen hensikt ved virusinfeksjoner. Legemidler som inneholder paracetamol eller ibuprofen kan benyttes ved behov for å dempe smerter og/eller høy feber. Hostestillende legemidler kan være aktuelt ved tørrhoste som forstyrrer nattesøvnen. Hostestillende legemidler bør ikke brukes ved slimhoste, da det er viktig at slimet hostes opp. Slimløsende kan forsøkes ved seigt slim.

Egenbehandling mot tørrhoste

Noskapin mikstur/tabletter (reseptfritt legemiddel mot tørrhoste)

Inneholder noskapin: Demper hosterefleksen.

 • Egnet til: Voksne og barn over 2 år, personer med magesårproblemer
 • Ikke egnet til: Barn under 2 år, gravide og ammende. Marevan-brukere bør ikke bruke Noskapin på grunn av økt fare for blødninger.

Bronwel Comp mikstur (tradisjonelt plantebasert legemiddel mot tørrhoste, inneholder ekstrakt av timian og altearot)

Lindrer irritasjon i svelg og hals ved tørrhoste.

 • Egnet til: Voksne og barn over 6 år
 • Ikke egnet til: Barn under 6 år, gravide og ammende.

Egenbehandling av slimhoste

Bisolvon doseposer/mikstur/tabletter (reseptfritt legemiddel, inneholder bromheksin)

Løser opp seigt slim slik at det blir tyntflytende og lettere å hoste opp.

 • Egnet til: Voksne og barn over 2 år, gravide
 • Ikke egnet til: Barn under 2 år, ammende, personer med magesårproblemer

Solvipect mikstur (reseptfritt legemiddel, inneholder guaifenesin)

Letter opphostingen av seigt slim ved å gjøre slimet mer tyntflytende.

 • Egnet til: Voksne og barn i alle aldre, gravide og ammende, personer med magesårproblemer

Bergensk Brystbalsam (tradisjonell mikstur fra apotek)

Inneholder lakris, honning, kamfer og anis.

 • Egnet til: Voksne og barn over 12 år, personer med magesårproblemer
 • Ikke egnet til: Barn under 12 år, gravide og ammende

Bronkyl/Bronkyl Forte/Granon (reseptfritt legemiddel, inneholder acetylcystein)

Løser opp seigt slim ved å gjøre det mer tyntflytende, og dermed lettere å hoste opp. Kan redusere hyppigheten av sykdomsforverrelser ved kronisk bronkitt

 • Egnet til:
  • Bronkyl 200mg: Voksne og barn over 6 år.
  • Bronkyl Forte/Granon/Granon 600mg: Voksne over 18 år.
 • Ikke egnet til:
  • Bronkyl 200mg: Barn under 6 år, astmatikere, personer med magesår.
  • Bronkyl Forte/Granon/Granon 600mg: Barn under 18 år, astmatikere, personer med magesår

Bronwel sugepastiller (tradisjonelt plantebasert legemiddel, inneholder timianekstrakt)

Lindrer irritert hals og letter opphosting av seigt slim ved forkjølelse.

 • Egnet til: Barn og voksne over 6 år
 • Ikke egnet til: Barn under 6 år, gravide, ammende, personer med magesårproblemer.

Produktene over er reseptfrie legemidler. Vær oppmerksom på at enkelte produkter kommer i forskjellige styrker og legemiddelformer tilpasset ulike behov (f.eks alder og vekt). Les alltid pakningsvedlegget for å være sikker på at du kan bruke produktet.

Reseptpliktige legemidler

I noen tilfeller kan det være aktuelt å behandle akutt bronkitt med reseptpliktige legemidler. Ved langvarig plagsom tørrhoste kan legen skrive ut hostedempende midler. Cosylan og Solvipect Comp demper hosterefleksen ved en direkte effekt på hostesenteret. Solvipect Comp inneholder i tillegg stoffer som skal hjelpe til med å få opp slim. Vær oppmerksom på at denne typen hostedempende midler kan påvirke reaksjonsevnen, for eksempel ved bilkjøring.

Efedrin NAF mikstur virker slimhinneavsvellende og utvidende på luftveiene. Brukes av og til hos små barn men effekten er usikker. På grunn av manglende data vedrørende sikkerhet og effekt frarådes det at efedrin mikstur gis til barn under 2 år.

Enkelte typer astmamedisiner til inhalasjon virker også utvidende på luftveiene (for eksempel Bricanyl og Ventoline) og kan være nyttig ved tetthet i luftveiene.

Bruk av antibiotika er vanligvis ikke hensiktsmessig siden akutt bronkitt som oftest skyldes virus. Antibiotika har ingen effekt på virus og vil derfor heller ikke gi lindring av plager ved infeksjoner som skyldes virus. Antibiotika forskrives av lege kun ved tegn på bakteriell infeksjon.

Les mer om bronkitt

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenorge

Oppdatert: Mars 2016