Bronkitt

Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnene i luftrøret eller større bronkier. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse.

Bilde av en lege som lytter på brystet

Årsaker til akutt bronkitt

Bronkiene er fortsettelsen av luftrøret og danner mange forgreninger videre nedover i lungene. Akutt bronkitt skyldes som regel virus i disse bronkiene. Influensavirus og RS-virus er de som hyppigst forårsaker akutt bronkitt. I enkelte tilfeller kan bakterier være årsaken.

Forekomst av akutt bronkitt

Akutt bronkitt forekommer hyppigst om vinteren, og gjerne i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon. Sigarettrøyking og ulike former for luftforurensning kan øke risikoen for å utvikle akutt bronkitt.

Symptomer på bronkitt

Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp. Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger. Enkelte får piping i brystet og har feber.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved høy feber eller nedsatt allmenntilstand. Tegn på dårlig allmenntilstand kan være at en person er svært slapp og/eller virker sløv og omtåket.
 • Ved sterk eller langvarig hoste, smerter i brystet eller pustevansker.

Sykdomsforløp ved akutt bronkitt

En akutt bronkitt kommer gjerne etter en forkjølelse eller influensa, men ikke nødvendigvis. Sykdommen går som regel over av seg selv. Hosten kan imidlertid være svært plagsom og vare i flere uker, for de fleste i cirka 3 uker. Hos 1/4 varer hosten lengre enn én måned. Ved langvarige eller tilbakevendende plager mistenkes astma eller KOLS.

Hva kan du gjøre selv?

 • Ta det med ro og sørg for tilstrekkelig hvile.
 • Drikk rikelig med væske, det vil hjelpe til å løse opp slimet slik at det blir lettere å hoste opp.
 • Røyking irriterer luftveiene. Hvis du røyker bør du slutte under infeksjonen, unngå også passiv røyking.
 • Ved smerter, generell sykdomsfølelse og/eller høy feber kan reseptfrie legemidler som virker feber- og smertestillende hjelpe. Ved sårhet og smerter i halsen kan Zyx sugetablett forsøkes. Dette er en smertestillende tablett som virker lokalt i halsen og virkningen kommer i løpet av minutter og holder i flere timer. I tillegg til å være lokalbedøvende, virker den også betennelsesdempende. Echinaforce halsspray virker også lindrende ved sår hals og hoste. 

Behandling av akutt bronkitt

Ettersom de fleste tilfeller av akutt bronkitt skyldes virus, er lindrende behandling av symptomene som regel tilstrekkelig. Antibiotika har ingen hensikt ved virusinfeksjoner. Legemidler som inneholder paracetamol eller ibuprofen kan benyttes ved behov for å dempe smerter og/eller høy feber. Hostestillende legemidler kan være aktuelt ved tørrhoste som forstyrrer nattesøvnen. Hostestillende legemidler bør ikke brukes ved slimhoste, da det er viktig at slimet hostes opp. Slimløsende kan forsøkes ved seigt slim.

Egenbehandling ved tørrhoste

 • Noskapin mikstur/tabletter (virkestoff: noskapin)
  • Egnet til: Voksne og barn over 2 år, personer med magesårproblemer
  • Ikke egnet til: Barn under 2 år, gravide og ammende. Marevan-brukere må ikke bruke Noskapin på grunn av økt blødningsrisiko.

Egenbehandling ved slimhoste

 • Bisolvon doseposer/mikstur/tabletter (virkestoff: bromheksin)
  • Egnet til: Voksne og barn over 2 år
  • Ikke egnet til: Barn under 2 år, gravide og ammende, personer med magesårproblemer
 • Solvipect mikstur (virkestoff: guaifenesin).
  • Egnet til: Voksne og barn i alle aldre, gravide og ammende, personer med magesårproblemer
 • Bergensk Brystbalsam (virkestoff: lakris, honning, kamfer og anis)
  • Egnet til: Voksne og barn over 12 år, personer med magesårproblemer
  • Ikke egnet til: Barn under 12 år, gravide og ammende
 • Bronkyl/Bronkyl Forte/Granon (virkestoff: acetylcystein
  • Egnet til: Voksne over 18 år med kronisk bronkitt.

Produktene over er reseptfrie legemidler. Vær oppmerksom på at enkelte produkter kommer i forskjellige styrker og legemiddelformer tilpasset ulike behov (f.eks alder og vekt). Les alltid pakningsvedlegget for å være sikker på at du kan bruke produktet.

Reseptpliktige legemidler

I noen tilfeller kan det være aktuelt å behandle akutt bronkitt med reseptpliktige legemidler. Ved langvarig plagsom tørrhoste kan legen skrive ut hostedempende midler. Cosylan og Solvipect Comp demper hosterefleksen ved en direkte effekt på hostesenteret. Solvipect Comp inneholder i tillegg stoffer som skal hjelpe til med å få opp slim. Vær oppmerksom på at denne typen hostedempende midler kan påvirke reaksjonsevnen, for eksempel ved bilkjøring.

Efedrin mikstur virker slimhinneavsvellende og utvidende på luftveiene. Brukes av og til hos små barn men effekten er usikker. På grunn av manglende data vedrørende sikkerhet og effekt frarådes det at efedrin mikstur gis til barn under 2 år.

Enkelte typer astmamedisiner til inhalasjon virker også utvidende på luftveiene (for eksempel Bricanyl og Ventoline ) og kan være nyttig ved tetthet i luftveiene.

Bruk av antibiotika er vanligvis ikke hensiktsmessig siden akutt bronkitt som oftest skyldes virus. Antibiotika har ingen effekt på virus og vil derfor heller ikke gi lindring av plager ved infeksjoner som skyldes virus. Antibiotika forskrives av lege kun ved tegn på bakteriell infeksjon.

Les mer om bronkitt

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenytt for alle, helsenorge.no.

Oppdatert: Mars 2016