Bilde av jente med rød nese

Forkjølet med rennende nese?

Rennende nese er et vanlig problem, spesielt i forbindelse med en forkjølelse. Mange opplever både rennende og tett nese samtidig, noe som kan være svært plagsomt. Det finnes nesesprayer som virker åpnende i tillegg til å hindre plagsom renning fra nesen.

 • Årsaker til rennende nese

  Når du blir forkjølet oppstår det en betennelsestilstand i nesen som fører til økt blodtilstrømning i neseslimhinnen. Dette gjør at væskeproduksjon fra slimhinnen øker og nesen begynner å renne. Væsken er vanligvis tynn og blank. Rennende nese ses også ved allergi eller det som kalles vasomotorisk rhinitt.

 • Hva kan du gjøre selv?
  • Forkjølelse smitter ved hånd til hånd kontakt og ved dråpesmitte. Rennende nese kan dermed øke faren for smitte. Bruk engangslommetørkler som kastes etter bruk og vær nøye med håndhygienen. Har du ikke såpe og rennende vann tilgjengelig kan desinfiserende midler benyttes.
  • Nesesprayer som virker mot tett og rennende nese kan brukes i inntil 7 dager sammenhengende. Grunnen til at de ikke skal brukes lengre, er at virkestoffet som virker åpnende over tid får neseslimhinnen til å svulme opp og bli tykkere. Med andre ord: Du blir tett i nesen av nesesprayen og ikke av forkjølelse hvis du bruker den uavbrutt. Av den grunn skal det gå minst to uker mellom hver behandlingsperiode med slimhinneavsvellende nesespray.
  • Saltvann kan brukes ubegrenset og skader ikke slimhinnene. Det kan være lurt å skylle nesen med saltvann før bruk av nesespray. Saltvann renser og fukter neseslimhinnen.
 • Når bør man kontakte lege?
  • Dersom du plages med rennende nese over tid, og du ikke er forkjølet, bør du kontakte legen din. Rennende nese kan blant annet være et tegn på allergi.
  • Produktene som nevnes her virker både mot tett og rennende nese og skal ikke brukes i mer enn 7 dager sammenhengende. Er plagene dine langvarige og skyldes noe annet enn forkjølelse, kan legen din skrive ut andre legemidler på resept.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, leverandørinformasjon.
  Sist oppdatert: Oktober 2014