Bilde av vond hals

Sår og vond hals

Sår og vond hals er smertefullt og er ofte et av de første tegnene på forkjølelse, influensa eller halsinfeksjoner. I de fleste tilfeller skyldes det virusinfeksjon og plagene går som regel over av seg selv i løpet av et par dager til en uke.

 • Årsaker til sår og vond hals

  Sår og vond hals skyldes bakterier eller virus, der virus er den vanligste årsaken. Slimhinnene i halsen og svelget blir irritert, noe som fører til at halsen blir sår og rød. Slimhinnene hovner litt opp og det kan bli vondt å svelge.

 • Hva kan man gjøre selv?
  • Hold deg god og varm og sørg for å få i deg nok drikke.
  • Røyking bør unngås/reduseres.
  • Zyx sugetabletter* er reseptfrie legemidler som lindrer smerte og irritasjon lokalt i halsen. Virkningen kommer i løpet av minutter og holder i flere timer. I tillegg til å være lokalbedøvende, virker de også betennelsesdempende
  • Echinaforce halsspray inneholder salvie som virker lindrende ved sår og irritert hals.
  • Reseptfrie smertestillende legemidler som inneholder virkestoffene paracetamol eller ibuprofen kan lindre smerten ved sår hals. Dersom det er vanskelig å svelge tabletter finnes disse legemidlene også i flytende form.
  • Vanlige halspastiller kurerer ikke sår hals, men kan virke lindrende og ta bort oppmerksomheten fra ubehaget. Halspastiller stimulerer i tillegg spyttsekresjonen og spyttet smører munnhulen og slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse. Det finnes mange ulike typer halspastiller som inneholder for eksempel råmelk, c-vitamin, urter, mentol og peppermynte. De fleste brukes ved behov, men vær klar over at inntak av store mengder halspastiller kan gi luftplager og virke avførende. Unngå langvarig bruk av sukkerholdige pastiller da det kan føre til hull i tennene.

  *Reseptfritt legemiddel. Les pakningsvedlegg før bruk.

 • Når bør man kontakte lege?

  De fleste halsinfeksjoner er ikke alvorlige, men du bør vurdere å kontakte lege dersom du i tillegg til sår hals opplever pustevansker, dårlig allmenntilstand, kraftige halssmerter eller symptomer som har vart mer enn en uke. Dette kan være tegn på streptokokkinfeksjon eller mononukleose (kyssesyke)

  Skyldes den såre halsen en infeksjon forårsaket av bakterier, kan legen vurdere å skrive ut antibiotika på resept.

  Kilder: Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk, Helsenett

  Oppdatert: Oktober 2015