Sår og vond hals

Sår og vond hals

Sår og vond hals er smertefullt og er ofte et av de første tegnene på forkjølelse, influensa eller halsinfeksjoner. I de fleste tilfeller skyldes det virusinfeksjon og plagene går som regel over av seg selv i løpet av et par dager til en uke.

 • Årsaker til sår og vond hals

  Sår og vond hals skyldes bakterier eller virus, der virus er den vanligste årsaken. Slimhinnene i halsen og svelget blir irritert, noe som fører til at halsen blir sår og rød. Slimhinnene hovner litt opp og det kan bli vondt å svelge.

 • Hva kan man gjøre selv?
  • Hold deg god og varm og sørg for å få i deg nok drikke.
  • Røyking bør unngås/reduseres.
  • Vanlige halspastiller kurerer ikke sår hals, men kan virke lindrende og ta bort oppmerksomheten fra ubehaget. Halspastiller stimulerer i tillegg spyttsekresjonen og spyttet smører munnhulen og slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse. Det finnes mange ulike typer halspastiller som inneholder for eksempel råmelk, c-vitamin, urter, mentol og peppermynte. De fleste brukes ved behov, men vær klar over at inntak av store mengder halspastiller kan gi luftplager og virke avførende. Unngå langvarig bruk av sukkerholdige pastiller da det kan føre til hull i tennene.

  Reseptfrie legemidler mot sår hals

  Det fins flere reseptfrie legemidler som lindrer sår hals. Disse virker lokalbedøvende og/eller smertestillende lokalt i svelg og hals.

  • Solvivo* (inneholder amylmetakresol og 2,4-diklorobenzylalkohol): Linder smerter i svelg og hals. Oppløses sakte i munnen. Kan brukes av voksne og barn over 6 år.
  • Strefen* (inneholder flurbiprofen): Gir kortvarig smertelindring ved sår hals. Suges/oppløses langsomt i munnen. Flyttes rundt i munnen ved suging for å unngå lokal irritasjon. Forsiktighet bør utvises ved bruk hvis du har astma eller har reagert på betennelsesdempende legemidler eller acetylsalisylsyre tidligere. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.
  • Triolif* (inneholder amylmetakresol, 2,4-diklorobenzylalkohol og lidokain): Lindrer smerter i svelg og hals. Oppløses sakte i munnen. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.
  • Zyx* sugetabletter (inneholder benzydamin): Lindrer smerte og irritasjon lokalt i halsen. Virkningen kommer i løpet av minutter og holder i flere timer. Virker lokalbedøvende og betennelsesdempende. Forsiktighet bør utvises ved bruk hvis du har astma eller har reagert på betennelsesdempende legemidler eller acetylsalisylsyre tidligere. Kan brukes av voksne og barn over 6 år.

  Reseptfrie smertestillende legemidler som inneholder virkestoffene paracetamol eller ibuprofen kan lindre smerten ved sår hals. Dersom det er vanskelig å svelge tabletter finnes disse legemidlene også i flytende form.

  *Reseptfrie legemidler. Vær oppmerksom på at enkelte produkter kommer i forskjellige styrker og legemiddelformer tilpasset ulike behov (f.eks alder og vekt). Les alltid pakningsvedlegget for å være sikker på at du kan bruke produktet.

 • Når bør man kontakte lege?

  De fleste halsinfeksjoner er ikke alvorlige, men du bør vurdere å kontakte lege dersom du i tillegg til sår hals opplever pustevansker, dårlig allmenntilstand, kraftige halssmerter eller symptomer som har vart mer enn en uke. Dette kan være tegn på streptokokkinfeksjon eller mononukleose (kyssesyke)

  Skyldes den såre halsen en infeksjon forårsaket av bakterier, kan legen vurdere å skrive ut antibiotika på resept.

  Kilder: Helsebiblioteket, Norsk Helseinformatikk (NHI), 1177.se

  Oppdatert: Desember 2016