Dette trenger du når forkjølelsen rammer

Det finnes mer enn 200 ulike typer forkjølelsesvirus, så de aller fleste av oss er nesten garantert å gjennomgå en eller flere runder i løpet av året. Her får du våre beste råd til hva du bør ha i hus når forkjølelsen kommer på besøk.

Forkjølelse

 – Det viktigste man kan gjøre for å unngå en forkjølelse, er å passe på håndhygienen. Dette er trolig den mest vanlige smittemåten, sier farmasøyt Eirik Berteig Rustan.

En forkjølelse er ufarlig, likevel gir den oss ubehagelige symptomer som sår og vond hals, tett nese og feber. Med de rette produktene i hus, kan forkjølelsen bli lettere å håndtere, forsikrer farmasøyten oss om. Det kan også være lett å forveksle influensa og forkjølelse.Les mer om forskjellen mellom influensa og forkjølelse.

Eirik har følgende anbefalinger på hva som bør så på innkjøpslisten før vintersesongen setter inn for fullt:

Sørg for å smøre den vonde halsen

Et av de sikreste tegnene på at en forkjølelse er på vei, er kribling i halsen. Slimhinnene i halsen blir etter hvert røde og irriterte, og det blir vondt å svelge.

– Gode halspastiller lindrer ubehaget og kan ta oppmerksomheten bort fra det som er vondt, sier Eirik.

I tillegg stimuleres spyttsekresjonen slik at munnhulen slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse smøres. Du kan velge mellom mange ulike typer halspastiller, de inneholder for eksempel råmelk eller urter. Det finnes også halsspray med rød solhatt og salvie som virker lindrende ved sår og irritert hals, disse urtene har tradisjonelt blitt brukt ved forkjølelsessymptomer.

Solvivo, Strefen, Triolif og Zyx er reseptfrie smertestillende sugetabletter som virker lokalt ved å bedøve og dermed lindre smerten i halsen. Disse kommer i ulike smaker slik at du kan velge det du liker. Vær dog obs, og unngå bruk hvis du har astma eller kols, eller har reagert på betennelsesdempende medisiner eller acetylsalisylsyre tidligere, forteller Eirik.

Ved behov for andre smertestillende, minner farmasøyten om at det finnes flytende varianter som er lettere å få i seg når det er vanskelig å svelge ned tabletter.

Hva gjør man med tett eller rennende nese?

Den klassiske rennende nesen som følger med en forkjølelse kan være svært så irriterende. Når nesen i tillegg blir tett, forverres ubehaget og man er også mer utsatt for øre- og bihulebetennelser. – Det er ikke bare av bekvemmelighet at man bør forsøke å holde nesen åpen ved forkjølelse, men det kan også bidra til å forebygge tilleggsinfeksjoner, sier Eirik. 

Han tipser også om engangslommetørkle som inneholder balsam. Mer hygienisk enn et vanlig lommetørkle, og balsamen som er tilsatt hindrer at nesen blir rød og sår.

Har du både tett og rennende nese, får du kjøpt nesesprayer som ikke bare åpner opp, men også stopper renningen. Disse kan brukes i inntil 7 dager sammenhengende.

– Det er mange som lurer på dette med langvarig bruk av nesespray, sier farmasøyten. Grunnen til at de ikke skal brukes uavbrutt, er at virkestoffet som virker åpnende over tid får neseslimhinnen til å svulme opp og bli tykkere. Med andre ord, du blir tett i nesen av nesesprayen og ikke av forkjølelsen, forklarer han. Da er det viktig å vite at det skal gå minst to uker mellom hver behandlingsperiode med slimhinneavsvellende nesespray.

Etter hvert vil snørret bli tykkere, og da kan det være lurt å skylle med saltvannsnesespray før man bruker nesespray mot tett nese.

Ikke alltid nødvendig å behandle feber

Et termometer er noe alle bør ha i huset, men visst du at det finnes termometerbeskyttelse? Dette er hygieniske små plasthylster som kastes etter bruk. – Dette er egnet for eksempel når det er flere i familien som bruker samme termometer, sier Eirik.

Måler du over 38 grader, er dette definert som feber. Likevel er det ikke slik at man nødvendig må behandle feberen.

– Er du varm, men det ikke plager deg nevneverdig, er det best å hvile, kle deg lett, få nok søvn, drikke og mat, sier farmasøyten. Da kan kroppen hanskes med infeksjonen på egen hånd. Stiger temperaturen derimot over 39 grader, eller du kjenner allmenne symptomer som smerter eller verk og du har vansker med å få i deg nok mat og drikke, kan febernedsettende legemidler brukes.

For å unngå store og ubehagelige temperatursvingninger bør febernedsettende tas med jevne mellomrom, forteller Eirik.

Slik håndterer du plagsom hoste

Visste du at det er forskjell på tørrhoste og slimhoste? Og at de skal behandles forskjellig? Slimhoste er en produktiv hoste, man merker at det ”surkler” mer. Mens med tørrhoste er det mer kribling i halsen, som fører til hostekuler som ikke har noen reel funksjon.

Når man har tørrhoste, kan man fint bruke hostedempende midler, spesielt på natten når hosten blir så plagsom at man ikke får sove. I tillegg kan sukkerfrie halstabletter lindre på dagtid.
Men er hosten produktiv, altså at det kommer noe opp, så skal denne ikke undertrykkes. Dette kan føre til at slimet blir liggende i lungene og bakterier får grobunn. Dette kan få mer alvorlige konsekvenser som lungebetennelse.

– Da kan man heller bruke slimløsende midler, som letter opphostningen, sier Eirik. I tillegg er det lurt å få i seg nok væske.

Hosten kan ofte sitte i en stund etter en forkjølelse. Men går det mer enn 2-3 uker før hosten roer seg, så anbefaler vi at man tar kontakt med legen. Du bør også være obs hvis det er blod i slimet du hoster opp, eller du samtidig har høy feber over flere døgn.

Spør på apoteket!

Er du usikker på hva slags produkter du trenger, eller dere er flere i familien med ulike behov, kan du ta turen innom et av våre apotek for veiledning. Barn og gravide kan for eksempel trenger andre styrker og varianter enn resten av familien. Spør oss om råd!

Oppdatert: Januar 2017