Bilde av en hånd med hanske på

Hansker

Hansker er nyttige enten du skal kutte opp chili, farge håret eller rydde i gamle medisiner. De er også nyttige når du vil unngå kontakt med noe du reagerer på eller vil beskytte deg mot smitte. 

 • Hva bør du tenke på?

  Det finnes mange ulike typer hansker som er laget av ulike materialer og i ulike størrelser. Når du skal velge hvilken hanske du skal kjøpe, må du tenke på hva hansken skal beskytte deg mot og hvor lenge arbeidet skal pågå. I tillegg kan allergi mot innholdsstoffer spille inn og om hanskene behøver å være sterile eller ikke.

  Husk på at hansker aldri gir 100 % vern. En bør derfor alltid vaske hendene før og etter bruk for å fjerne mikrober, lateksallergener, pudder eller stoffer som kan ha trengt gjennom hanskene. Ved langvarig arbeid bør en vurdere å skifte hansker med jevne mellomrom.

  De vanligste hanskene er laget av lateks, vinyl eller nitril, og disse kan du lese mer om i avsnittene under

 • Latekshansker

  Latekshansker (naturgummi) har god barrierefunksjon mot bakterier og virus og anbefales ved alle arbeidsoppgaver hvor det er risiko for smitte eller forurensning. De er elastiske, har god passform og tåler mye. God følsomhet gjør at en bevarer fingerferdigheten.

  Noen utvikler lateksallergi ved jevnlig bruk, og slik allergi er et betydelig problem i helsevesenet på grunn av økende bruk av lateksholdige produkter. Noen reagerer på pudderet i hanskene og ikke på lateks i seg selv. Prøv av den grunn gjerne et pudderfritt produkt for å finne ut hva du ikke tåler.

 • Vinylhansker

  Vinylhansker er laget av PVC (polyvinylclorid) som er et oljebasert syntetisk materiale. Hanskene inneholder ikke lateksproteiner og er et godt alternativ til de som ikke tåler lateks, men er ikke like elastiske og sterke som lateks- og nitrilhansker. Selv om vinylhansker stadig blir bedre og bedre, danner de heller ikke en like god barriere mot kjemiske stoffer og smitte. Av den grunn anbefales de ved arbeidsoppgaver der kravene til hanskemateriellet er lavere og smitterisikoen er liten. Vinylhansker kan i enkelte tilfeller ha bedre barriereegenskaper for enkelte kjemiske stoffer enn det latekshansker har.

 • Nitrilhansker

  Nitril er kunstgummi. Grunnmaterialet varierer fra produsent til produsent, noe som fører til at nitrilhanskene er forskjellige alt etter hvilket merke du kjøper. Nitril inneholder ikke lateksproteiner og kan være et alternativ til de som ikke tåler lateks. Slike hansker er elastiske, har god passform og tåler mye. Følsomheten er god slik at fingerferdigheten beholdes.

  De har god barrierefunksjon mot bakterier og virus og anbefales ved alle arbeidsoppgaver hvor det er risiko for smitte eller forurensning. Den generelle beskyttelsen mot kjemiske stoffer er større enn for både lateks- og vinylhanske, men de er dyrere i innkjøp. 

 • Andre typer hansker
  • Plasthansker er tynne og best egnet til enkle arbeidsoppgaver (enkel vask, hårfarging og lignende).
  • Bomullshansker kan enten brukes alene for å beskytte mot stoffer du ikke tåler kontakt med, eller inni andre hansker for å unngå fukt eller direkte kontakt med selve hansken.
  • Allergivennlige gummihansker (= oppvaskhansker) er fine å bruke ved langvarig påvirkning av vann.
  • Sterile engangshansker brukes ved operasjoner, men kan også benyttes ved stell av store eller infiserte sår.

  Kilder: Arbeidstilsynet, Astma- og Allergiforbundet (NAAF), Mediq Norge.

  Oppdatert: Februar 2015

Hansker