Dame pusser tenner

Blødende tannkjøtt

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er en mild tilstand med lett blødende tannkjøtt. En slik betennelse forsvinner med god tannhygiene. Ubehandlet betennelse kan hos noen utvikle seg i dybden og føre til tannfestesykdommen periodontitt.

 • Hva er årsakene til tannkjøttbetennelse?

  Plakk er et belegg som stadig dannes på tennene våre. Belegget består av bakterier som finnes i munnen hos alle. Dersom plakk ikke fjernes vil det forkalkes og danne tannstein. Bakteriebelegg og tannstein langs tannkjøttsranden irriterer tannkjøttet og det utvikles en betennelse.

  Tannkjøttet blir rødt, hovent og kan sitte litt mindre stramt rundt tennene. Ved tannpuss og rensing mellom tennene merker du at tannkjøttet blør lettere. Noen opplever også at de får dårlig ånde.

  Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er svært vanlig og forsvinner med god tannhygiene. Ubehandlet betennelse kan hos noen gå dypere i vevet og medføre tap av støttevev og bein rundt tennene. Slik betennelse kalles periodontitt, eller tannfestesykdom da den i alvorlige tilfeller fører til at tennene løsner.

  Munntørrhet, røyking, hyppige sukkerholdige måltider og dårlig munnhygiene øker risikoen for å få tannkjøttbetennelse. Gravide og personer med diabetes er også mer utsatt.

 • Forebyggende råd mot tannkjøttbetennelse

  Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelse er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

  • Puss tennene grundig og bruk tanntråd/tannstikker/interdentalbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene. 
  • Er du usikker på om pusseteknikken din er god, kan du be om hjelp av tannlege/tannpleier neste gang du har time. Vil du teste pusseteknikken din hjemme kan du bruke Gum Red Cote plakkontroll-tabletter som du bruker etter at du har pusset tennene og skylt godt med vann. Tablettene skal tygges og holdes i munnen i 30 sekunder før de spyttes ut og munnen skylles. Dersom det er plakk igjen på tennene blir dette farget rødt, og man pusser tennene på nytt for å få bort all farge. Tablettene brukes med jevne mellomrom for å kontrollere pusseteknikken. 
  • Munnskyllevæsker som innholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol kan bidra til å bekjempe dannelsen av plakk. Ved å redusere mengde plakk kan du forhindre at en tannkjøttbetennelse utvikles. 
  • Listerine Professional Gum Therapy inneholder virkestoffet ethyl lauroyl arginate (LAE). På tannens overflate finnes en tynn hinne som kalles pelikkelen. Den består hovedsaklig av spyttproteiner og danner underlaget for bakteriebelegg (plakk). LAE danner en beskyttende hinne på pelikkenen som hindrer bakterier i å feste seg. Listerine Professional Gum Therapy brukes både til å forebygge og behandle tannkjøttbetennelse.
  • Unngå røyking da det forverrer tilstanden.
 • Egenbehandling av tannkjøttbetennelse

  Dersom du har tannkjøttbetennelse eller er plaget med gjentatte betennelser, til tross for god munnhygiene, kan du bruke produkter som inneholder det bakteriedrepende stoffet klorheksidin.

  Corsodaily inneholder lave mengder klorheksidin og kan brukes daglig for å forebygge tannkjøttbetennelser for de som sliter med dette.

  Corsodyl og Flux Klorhexidin inneholder mer klorheksidin og brukes i perioder for å behandle en tannkjøttbetennelse.

 • Når bør du kontakt tannlege/tannpleier?

  Begynnende tannkjøttbetennelse gir vanligvis lite symptomer og kan være vanskelig å oppdage. Det er derfor viktig å gå regelmessig til tannlege/tannpleier for kontroll. Her kan du også få fjernet plakk, tannstein og ujevnheter som bakterier trives godt på.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norsk Tannpleierforening, leverandørinformasjon.

  Oppdatert: Januar 2014