Illustrasjonsbilde

Øyne og ører

Her kan du lese mer om plager og sykdommer som affiserer øynene. Du får et innblikk i behandlingsmuligheter og hva du eventuelt selv kan behandle.

 • Trist baby

  Tette tårekanaler hos barn

  Trange eller tette tårekanaler er vanlig hos spedbarn. Her er noen gode råd om hva du kan gjøre selv, og når du bør kontakte lege.

 • Øyne

  Tørre øyne

  Visste du at rennende øyne faktisk kan være tegn på at de er tørre? Eller at du kan unngå følelsen av sand og svie på øyet ved å senke høyden på PC-skjermen noen hakk? Få gode råd mot tørre øyne her.

 • Bilde av mann som tørker øynenen

  Øyebetennelse/Øyekatarr

  Øyebetennelse/Øyekatarr (infeksiøs konjunktivitt) er en betennelsestilstand i den ytterste hinnen i øyet. Tilstanden skyldes bakterier eller virus, og gir ofte rødhet og svie i øyet kombinert med pussdannelse og økt tåreflod.

 • Bilde av pipetter

  Grønn stær (Glaukom)

  Grønn stær (glaukom) er en tilstand der synsnerven over tid blir skadet. Det kan være flere årsaker til glaukom, men i de fleste tilfeller er årsaken økt væsketrykk i øyet.

 • Ørevoks

  Ørevoks

  Ørevoks er ufarlig, helt naturlig og fins i øret for å beskytte det. Men hvis voksen ikke blir transportert ut kan det danne seg en propp som kan gi problemer, f.eks. dott i øret og nedsatt hørsel.

 • Dame med øresus

  Øresus

  Øresus (tinnitus) er en svært vanlig lidelse som kjennetegnes av at personen som rammes hører en lyd ingen andre hører. Lyden varierer fra person til person og kan høres ut som alt fra susing, ringing, piping, klikking eller en maskin- /motorlyd.

 • Les mer om ørebetennelse

  Ørebetennelse

  Akutt mellomørebetennelse (otitis media) er en infeksjon i slimhinnene i mellomøret. Ørebetennelse kan skyldes både virus og bakterier, og opptrer hyppigst i vintermånedene. Små barn og barn inntil skolealder er mest utsatt.