Dame med øresus

Øresus

Øresus (tinnitus) er en vanlig lidelse som kjennetegnes av at personen som rammes hører en lyd ingen andre hører. Lyden varierer fra person til person og kan høres ut som for eksempel susing, ringing, piping, klikking eller en maskin-/motorlyd. For mange forsvinner lyden etter en stund, men for noen blir plagene så store og langvarige at det går utover helsen.

 • Årsaker til øresus

  Øresus er ikke en sykdom, men et symptom på at øret og sentrale funksjoner i hjernen ikke samarbeider slik de vanligvis gjør. Du kan ha øresus på det ene eller begge ørene, og plagene kan komme brått eller gradvis. Øresusen er verst når det er stille rundt oss, spesielt når man skal sovne på kvelden og alle andre lyder har stilnet. Øresus som har vart lengre enn 3-6 måneder kalles vedvarende øresus.

  Ørevoks er sannsynligvis den vanligste årsaken til øresus. Andre årsaker kan være mellomørebetennelse, stress og eventuelt depresjon, bivirkning av legemidler som for eksempel acetylsalisylsyre, støyskader og nedsatt hørsel på grunn av alder. Dårlig kontrollert blodtrykk, anemi, lavt stoffskifte og diabetes kan også gi slike symptomer.

 • Forebyggende råd mot øresus

  Siden de fleste tilfeller av øresus sannsynligvis skyldes for mye ørevoks er det viktig å fjerne dette regelmessig ved å skylle øret. Kun 11 % av tilfellene skyldes arv, mens 89 % skyldes miljøet. Vær derfor forsiktig med å bli utsatt for sterk støy eller støy over lang tid. Ørepropper eller hørselsvern kan brukes for å unngå støyskader.

 • Hva kan du gjøre selv?

  Hørselshemmedes Landsforbund har laget 10 gode mestringstips til de som sliter med øresus.

  Noe av det som tas opp her er hvor viktig det er å sove regelmessig, unngå stress og ta vare på kroppen gjennom mosjon og et riktig kosthold. Det er også viktig med avslapning, men ikke unngå hverdagslyder. Siden plagene er verst når det er stille kan det være lurt å ha på behagelig bakgrunnsstøy som man kan kontrollere selv.

  Mange som sliter med øresus har dårlig hørsel. Høreapparat lindrer ofte øresus, og det er derfor svært viktig å få sjekket hørselen sin.

 • Egenbehandling av øresus

  Sliter du med øresus og tror dette skyldes ørevoks kan du forsøke tipsene nedenfor:

  Ørevoks kan skylles vekk med vann som holder kroppstemperatur (cirka 37 °C). Harde voksklumper kan mykes opp med å dryppe litt lunken olje (for eksempel jordnøttolje) i øregangen et par dager før skylling. Ligg litt på siden, eller legg en bomullsdott utenpå øregangen for å hindre at oljen renner ut.

  På apoteket kan du også kjøpe et voksoppløsende middel som kommer i små praktiske engangspipetter eller som en spray. Dette dryppes/sprayes inn i øret og må virke litt før man skyller øret med kroppstemperert vann. Skyllingen skjer ved hjelp av en ballongsprøyte som ofte følger med i pakningen. Følg bruksanvisningen nøye. Noen ganger må middelet virke over natten eller så må prosedyren gjennomføres flere ganger for godt resultat.

 • Når bør du kontakte lege?

  Dersom du plages med øresus, og egenbehandlingsrådene for fjerning av ørevoks ikke bedrer plagene, bør du kontakte legen din. Legen kan behandle underliggende sykdommer eller henvise videre til øre-nese-hals lege for videre utredning.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, Hørselshemmedes Landsforbund, Folkehelseinstituttet, Tinnitusklinikken (Sørlandet sykehus).

  Oppdatert: April 2014