Kostråd for hund

Hunder har som oss mennesker behov for en kost som inneholder den rette balansen av næringsstoffer, de trenger proteiner og fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Maten må dekke de daglige energibehovene, dette vil variere mye med hensyn på rase, livsfase, helse, sesong, aktivitet og om de lever ute eller inne.

Dame med små valper

Hunden er relativt altetende og er tilpasset en blandet kost bedre enn andre dyr. Den har en stor magesekk og kan sluke store mengder på kort tid, for så å gå lenge til den spiser igjen. Hunder bør gjerne fôres sin dagsrasjon fordelt på 1-3 måltider.

Kommersielle hundefôr

Det finnes primært 3 typer mat å få kjøpt til hund: tørrfôr, hermetikk/våtfôr og frosne kjøttprodukter/matprodukter, de siste kan være fersk frosne rå eller kokt før frysing. Alle disse baserer seg på bearbeidete råvarer som er sammensatt til et produkt som inneholder alle de næringsstoffer en hund trenger, og kalles dermed fullkost produkter.

Friske hunder som spiser fullkost fôr har ikke behov for tilskudd. Hunder med spesielle behov grunnet sykdom, hud/pelsproblemer eller lignende, bør snakke med veterinær om de skal ha spesielle dietter og næringsstoffer. NB! Noen hermetikk/våtfôr varianter er ikke fullkost fôr og bør ikke brukes som eneste matkilde, men heller som et supplement til fullkost tørrfôr.

Tørrfôr eller våtfôr?

Så fremt man gir fullkost fôr til hunden er det like bra å gi tørrfôr som våtfôr (hermetikk/ frossenfôr). Man kan gjerne kombinere to av disse, men husk å ikke gi full porsjon av begge. Fordelene med tørrfor er at alt vann er fjernet slik at det er lett å oppbevare, har lang holdbarhet og tar lite plass. Det gir også en viss børsteeffekt på tennene som kan forebygge noe tannsteinsdannelse. Det er veldig viktig at man gir rikelig med vann når man fôrer tørrfôr. Våtfôr har den bakdelen at det er minst 60 % vann, så det tar mye plass å oppbevare og har kort holdbarhet når forpakningen er anbrutt. Frossenfôr bør helst tines før servering.

Rasefôr og livsfasefôr

Valper i vekst, diegivende tisper og hardt arbeidende hunder har spesielle næringsbehov. Leverandører av kvalitetsfôr som produserer tørrfor og hermetikk har nå laget spesielle fôr tilpasset de forskjellige livsstadiene, og det er gode ernæringsmessige argumenter for dette.

Valper i vekst trenger mye protein, mens gamle hunder skal ha mindre proteiner for å skåne nyrene. Hunder kommer i alle størrelser, fra 1,5 kg Chihuahua til 70 kg grand danois. Små hunder trenger små energirike tørrfôrkuler i valpefasen, de vokser raskt og har små mager. Store hunder bør ha et moderat energinivå for å tilpasse en langsom vekst. 

Hjemmelaget diett

Noen velger å lage hjemmelaget mat til hunden sin. Dette krever at man setter seg inn i hvilke spesielle ernæringsmessige behov hunden har og påser at den blir balansert og får det den trenger av essensielle næringsstoffer. Dette er fullt mulig men det er stor risiko for feilernæring dersom man ikke har god kunnskap om hundeernæring.

Middagsrester

Det er ikke farlig å gi hunder litt middagsrester ved siden av hundefôret, men det er noen ting man skal være klar over:

  • Unngå bein av fugl og fisk og tynne kotelettbein, da dette lett kan sette seg fast i tarmsystemet.
  • Hunder kan blant annet ikke fordøye stivelsen som finnes i rå grønnsaker og kornprodukter. Kokte grønnsaker derimot kan fordøyes.
  • Unngå sterkt krydret mat og veldig fettrik mat, og ikke gi store mengder mat hunden ikke er vandt med da det lett fører til diarè og fordøyelsesproblemer.
  • Unngå melkeprodukter, da ikke alle hunder har evnen til å fordøye melk og kan utvikle diarè.
  • Ikke gi hunden mat du ikke ville spist selv! Fordervet mat kan lett gi alvorlig oppkast og diarè.

Overvekt

Det største problemet for dagens hunder er overfôring og overvekt. Pass på at hunden ikke får mer mat enn den har behov for. Vei hunden regelmessig og søk profesjonell råd og veiledning hos veterinær hvis du har spørsmål til hundens ernæring.

Kosttilskudd

Friske hunder som får fullkost fôr har normalt ikke behov for ekstra vitaminer eller mineraler. Dyr med enkelte sykdommer og hud/pelsproblemer kan derimot ha positive effekter av tilskudd av omega 3 produkter eller antioksidanter. Dette bør vurderes av veterinær.

Glukosamin er et legemiddel som brukes mye til både dyr og mennesker med slitasjegikt. Disse kan kun foreskrives av veterinær på resept.
 

Kilder og revisjonshistorikk

Oppdatert: Oktober 2015

Utarbeidet av Veterinær Stein Dahl, i samarbeid med Apotek 1, Kjedekontoret.