Stell av øyne og ører hos hund og katt

Øyne og ører er viktige sanseorganer for dyr. Disse er normalt sett selvrensende, men noen ganger kan det være nødvendig med ekstra stell.

Terrier som smiler b

Ører

Ørekanalen er en forlenget trakt av hud ned til trommehinna. I ørekanalen produseres det små mengder lys voks. Noen raser har også mye vekst av pels i ørekanalen, det kan være nødvendig hos enkelte å nappe noe av disse hårene, dette bør drøftes individuelt med veterinær.

Hunder med ”hengeører” er mer utsatt for fukt i ørene og derfor mer disponert for ørebetennelse. Disse kan ha behov for regelmessig rens av ørekanalen. Dette må vurderes på individuelt grunnlag i samråd med veterinær. Til å rense ørevoks på hund bør man kun bruke ørerensmidler beregnet på hund.

Øyne

Dersom en hund eller katt har svak grad av irritasjon på øynene eller mer sekret enn vanlig fra øynene, kan man forsøke å skylle øynene forsiktig med øyebadevann eller sterilt saltvann. Man må aldri bruke desinfeksjonsvæsker i øynene. Dersom tilstanden ikke bedrer seg eller øyet blir kraftig rødt og irritert eller dyret kniper på øynene må veterinær kontaktes.

Kilder og revisjonshistorikk

Oppdatert: Oktober 2015

Utarbeidet av veterinær Stein Dahl, i samarbeid med Apotek 1, Kjedekontoret.