Stell av poter og klør hos hund

Hundens poter er tilpasset et liv i naturen, med myke underlag og jevn slitasje av klørne. Dagens husdyr lever under andre forhold med hard asfalt, veisalt og lite slitasje på klør. Det er derfor viktig å ta ekstra godt vare på hundens poter.

Chihuahua b

Hunden har normalt 5 tær på hvert bein, hvorav 4 er vektbærende. ”Tommelen” kalles ulveklør på forbeina og sporer på bakbeina. Disse har primært funksjon ved klatring i terrenget. Det er en tredepute per tå og en sentral stor tredepute. Tredeputene er spesialisert hud med et fortykket ytre hudlag med en ru overflate som tåler mer slitasje. Under tredeputen er det en støtabsorberende fettpute.

Potestell

For å beskytte tredeputene mot slitasje ved hardt underlag eller for å behandle tørre tredeputer kan man bruke en fet, vannavstøtende potevoks. Potene kan også beskyttes med potesokker.

Mange hunder har mye pelsvekst mellom tærne som kan kladde til av snø vinterstid. Disse hårene kan man gjerne klippe eller barbere for å gi mindre feste for snøen. Man kan også her bruke potesokker eller potevoks for å gi mindre feste for snøen. 

Stell av klør

Klørne må klippes regelmessig. Bruk en god og skarp klosaks tilpasset størrelsen på hunden din. Enkelte dyr sliter mer på neglene enn andre, så det er veldig individuelt hvor ofte man må klippe, alt fra en gang i uka til en gang i måneden. Under neglen er det mykt og blodrikt vev som også inneholder følsomme nerver. Disse bør man unngå når man klipper klørne, da det kan være smertefullt.

Dersom man er uheldig og klipper for langt vil det begynne å blø herfra, og da bør man legge lett press på stumpen med en bomullsdott inntil 5 minutter eller til det slutter å blø. Klipper man veldig langt inn og det blør kraftig bør man legge en trykkbandasje over og vurdere å kontakte veterinær. Man kan også få kjøpt blodstoppende midler på apoteket. Disse midlene hjelper blodet å levre seg og stanser lettere blødninger fra klørne.

Kilder og revisjonshistorikk

Oppdatert: Oktober 2015

Utarbeidet av veterinær Stein Dahl, i samarbeid med Apotek 1, Kjedekontoret.