Forebygging av malaria hos barn

Barn har et mindre utviklet immunforsvar og har større risiko for å bli alvorlig syke av malaria. Foreldre bør derfor tenke seg godt om før de velger å reise med små barn til malariaområder.

Malaria hos barn

Sykdommen skyldes en parasitt som overføres ved myggstikk. Det viktigste man kan gjøre for å unngå smitte er derfor å unngå at barnet blir stukket av mygg når det er i malariaområder. I tillegg er det ofte nødvendig å bruke forebyggende malariamedisiner.

Sjekk vårt vaksinekart for å se om du trenger beskyttelse mot malaria dit du skal reise.

Beskyttelse mot myggstikk hos små barn

Myggen er mest aktiv om kvelden og natten. Du må derfor ta gode forholdsregler etter solnedgang:

 • Kle på barnet for eksempel sokker, langbukser og langermede plagg som eventuelt sprayes med litt myggmiddel i tillegg (ytterst på ermer og bukseben).
 • Hold myggen ute fra oppholdsrom.
  • Mygg tiltrekkes av lys. Slå derfor ikke på lyset i rommet før du har lukket vinduer og dører.
  • Overnattingssteder som kun har myggnetting foran vinduene kan gjøres myggfrie ved å spraye ned rommet med insektsspray og lukke igjen vinduer og dører noen timer.
  • La barnet sove under et impregnert myggnett. Ha gjerne myggnettet under madrassen slik at det holdes på plass gjennom natten. Permetrin er et vanlig middel å sette inn myggnett med.
  • Små babyer bør få impregnert myggnetting over vogn, lekegrind eller lignende mens det er våkent etter solnedgang. Babykurv bør fôres med myggtett stoff.
 • Rom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie.
 • Myggen flyr sjelden høyere enn til 2. etasje.

Myggmidler til barn

Hvis man skal reise til områder hvor myggstikk kan medføre alvorlig sykdom (malaria, denguefeber, gulfeber og filariasis) bør man bruke myggmidler i tillegg til forebyggende tiltak når man er utendørs.

Myggmidler til små barn må brukes med omtanke. Barna absorberer forholdsvis mye av det som smøres på huden. Dette gjør de fordi de har stor kroppsoverflate i forhold til kroppsmasse. Myggmidler bør derfor helst påføres klær hvis mulig, men man kan også påføre mindre hudområder hvis det er nødvendig. Det er viktig at myggmidlet ikke påføres hendene siden myggmidlet lett kan komme i munnen og rundt øynene. Av samme grunn bør man unngå å påføre huden rundt munnen og rundt øynene. Når man er innendørs, og risikoen for myggstikk er liten, bør både hud og klær vaskes.

For barn over 3 år som skal til et malariaområde anbefales myggmidler som enten inneholder virkestoffet DEET eller icaridin.  Til barn under 3 år kan man, med forsiktighet, bruke myggmidler med DEET, men da kun i områder hvor myggstikk kan medføre alvorlige sykdommer. Man kan også prøve en myggroll-on som inneholder 20 % piperidin, Care Plus Anti-Insect Sensitive.

Myggmidler til bruk i malariastrøk

 • Autan Tropical (20 % icaridin)
 • Care Plus Anti-Insect Sensitive myggroll-on (20 % piperidin)
 • Mygga Original (20 % DEET) og Mygga Spray (9,5 % DEET): DEET i ulike konsentrasjoner beskytter mot myggstikk fra malariamygg, men virketiden reduseres betraktelig ved lave konsentrasjoner. Mygga spray med 9,5 % DEET har en lavere konsentrasjon, men er likevel effektiv i tropiske strøk da påføringsmekanismen (spray) gjør at den har bedre dekkevne/dekker et større område enn roll-on.

Legemidler som kan brukes til barn for å forebygge malaria

 • Lariam (inneholder meflokin): Tas som en dose hver uke. Det er vanlig å starte 7 dager før innreise i malariaområdet og forsette til 4 uker etter avsluttet opphold, men det kan være lurt å starte 2-3 uker før innreise for å fange opp eventuelt bivirkninger før avreise. Knust tablett kan blandes i litt vann eller annen drikke.
 • Plaquenil (inneholder hydroxychlorochin): Tas som en dose hver uke. Det er vanlig å starte 7 dager før innreise i malariaområdet og fortsette til 6-8 uker etter avsluttet opphold. Knust tablett kan blandes med mat.
 • Malarone Jr (inneholder atovakvon-proguanil): Tas daglig. Det er vanlig å starte 24-48 timer før innreise i malariaområdet og fortsette til 1 uke etter avsluttet opphold. Knust tablett kan blandes i mat.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. Dette vurderes av legen i det enkelte tilfellet. 

Riktig bruk av malariamidler

 • Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Det gir informasjon som blant annet oppstart og varighet av behandlingen, bivirkninger og når tabletten bør tas.
 • De fleste malariamedisinene kan gis til barn, men dosen må nøye tilpasses barnets vekt. Enkelte av legemidlene kan gis helt fra fødselen, mens andre har vektbegrensninger.
 • Spedbarn som ammes må ta egne medisiner selv om mor tar malariatabletter. Det går ikke nok over i morsmelken til at barnet får tilstrekkelig beskyttelse.
 • Alle tablettene kan knuses, men kan ha dårlig smak. Produsentene har anbefalt hva de knuste tablettene kan blandes ut i for å få det i barnet. Husk bare på å blande det i en liten mengde for å være sikker på at barnet får i seg hele dosen.
 • Oppkast og diaré kan redusere effekten av tablettene. Noen av pakningsvedleggene har anbefalinger om hva du skal gjøre om du kaster kraftig opp kort tid etter at du har tatt tablettene.
 • Folkehelsa har laget følgende generelle anbefaling: hvis du kaster opp før det har gått 30 minutter tar du hele dosen på nytt. Har det gått mellom 30 minutter og 2 timer siden du tok dosen, tar du halve dosen på nytt.

Lær deg symptomer og forløp

Fra man får de første symptomene til sykdommen er inne i en alvorlig fase kan det gå få døgn. Det er derfor viktig å komme raskt til lege for å få stilt diagnose og starte behandlingen.

Malaria kan ligne litt på influensa i startfasen. Feber er det viktigste symptomet ved malaria. Til å begynne med er feberen gjerne helt uregelmessig. I tillegg har man ofte andre symptomer som frysninger, frostanfall, hodepine, muskelsmerter, kvalme, oppkast og diaré i tillegg.

Hvor lang tid tar det før man blir syk?

Inkubasjonstiden (tiden fra man blir smittet til man blir syk) er vanligvis mellom 1 uke og 1 måned. I sjeldne tilfeller kan det gå måneder og år før symptomene bryter ut. Får du feber første uken du er i et malariaområde, er det ikke malaria. Skulle du derimot få feber senere under oppholdet, eller etter hjemkomst, skal du alltid mistenke malaria.

Les mer om malaria:

Kilder: Folkehelsa, WHO, Reiseklinikken (Oslo), Felleskatalogen, Relis, produsentinformasjon

Oppdatert: Mai 2017