Forebygging av malaria hos gravide

Malaria kan være alvorlig for gravide, og er en vanlig årsak til for tidlig fødsel og abort. Gravide bør derfor tenke seg godt om før de reiser til et område med malaria.

Bilde av en gravid dame på en strand

Sykdommen skyldes en parasitt som overføres ved myggstikk. Det viktigste du kan gjøre for å unngå smitte er derfor å unngå myggstikk når du er i malariaområder. I tillegg er det ofte nødvendig å bruke forebyggende malariamedisiner.

Sjekk vårt vaksinekart for å se om du trenger beskyttelse mot malaria dit du skal reise.

Beskyttelse mot myggstikk

Myggen er mest aktiv om kvelden og natten. Du må derfor ta gode forholdsregler etter solnedgang:

 • Bruk myggmidler på hudområder som ikke dekkes med klær.
 • Kle på deg for eksempel sokker, langbukser og langermede plagg som eventuelt sprayes med myggmiddel i tillegg (ytterst på ermer og bukseben).
 • Hold myggen ute fra oppholdsrom.
  • Mygg tiltrekkes av lys. Slå derfor ikke på lyset i rommet før du har lukket vinduer og dører.
  • Overnattingssteder som kun har myggnetting foran vinduene kan gjøres myggfrie ved å spraye ned rommet med insektsspray og lukke igjen vinduer og dører noen timer.
  • Sov under et impregnert myggnett. Ha gjerne myggnettet under madrassen slik at det holdes på plass gjennom natten. Permetrin er et vanlig middel å sette inn myggnett med.
 • Rom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie.
 • Myggen flyr sjelden høyere enn til 2. etasje.

Myggmidler

I malariaområder anbefales myggmidler som enten inneholder virkestoffet DEET eller icaridin. Når det gjelder bruk av myggmidler må gravide vise varsomhet, og de må aldri bruke mer enn det som er anbefalt på pakningen.

 • Mygga roll-on (20 % DEET) og Mygga Spray (9,5 % DEET): DEET i ulike konsentrasjoner beskytter mot myggstikk fra malariamygg, men virketiden reduseres betraktelig ved lave konsentrasjoner. Mygga spray med 9,5 % DEET har en lavere konsentrasjon, men er likevel effektiv i tropiske strøk da påføringsmekanismen (spray) gjør at den har bedre dekkevne/dekker et større område enn roll-on.
 • Autan Tropical (20 % icaridin)

Legemidler som kan brukes til gravide for å forebygge malaria

Malaria kan være en alvorlig tilstand for både den voksne og fosteret. Gravide frarådes derfor på et generelt grunnlag å reise til malariastrøk. Må du reise til malariaområder og er gravid, anbefales du å bruke forebyggende legemidler mot malaria. Ikke alle legemidlene kan brukes fordi det ikke er trygt for fosteret. Valg av legemiddel baseres på hvor langt ut i graviditeten du har kommet, og hvor du skal reise. Kontakt legen din eller en reiseklinikk i god tid, og senest 1-2 uker før avreise, for å bestemme hvilken malariabeskyttelse som du kan bruke. 

Riktig bruk av midler mot malaria

 • Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Det gir informasjon som bl.a. oppstart og varighet av behandlingen, bivirkninger og når tabletten bør tas.
 • Alle legemidlene skal tas i forbindelse med et måltid.
 • Bruker du andre legemidler, for eksempel blodfortynnende eller antiepileptika (brukes blant annet ved epilepsi), bør du sjekke med farmasøyt om de kan kombineres.
 • Oppkast og diaré kan redusere effekten av tablettene. Noen av pakningsvedleggene har anbefalinger om hva du skal gjøre om du kaster kraftig opp kort tid etter at du har tatt tablettene.
 • Folkehelsa har laget følgende generelle anbefaling: hvis du kaster opp før det har gått 30 minutter tar du hele dosen på nytt. Har det gått mellom 30 minutter og 2 timer siden du tok dosen, tar du halve dosen på nytt.

Lær deg symptomer og forløp

Fra man får de første symptomene til sykdommen er inne i en alvorlig fase kan det gå få døgn. Det er derfor viktig å komme raskt til lege for å få stilt diagnose og starte behandlingen.

Malaria kan ligne litt på influensa i startfasen. Feber er det viktigste symptomet ved malaria. Til å begynne med er feberen gjerne helt uregelmessig. I tillegg har man ofte andre symptomer som frysninger, frostanfall, hodepine, muskelsmerter, kvalme, oppkast og diaré i tillegg.

Hvor lang tid tar det før man blir syk?

Inkubasjonstiden (tiden fra man blir smittet til man blir syk) er vanligvis mellom 1 uke og 1 måned. I sjeldne tilfeller kan det gå måneder og år før symptomene bryter ut. Får du feber første uken du er i et malariaområde, er det ikke malaria. Skulle du derimot få feber senere under oppholdet, eller etter hjemkomst, skal du alltid mistenke malaria.

Les mer om malaria:

Kilder: Folkehelseinstituttet, WHO (Verdens helseorganisasjon), Felleskatalogen, Norsk elektronisk legehåndbok (NEL)

Oppdatert: Oktober 2015