Reise med diabetes

Selv om du lever med diabetes, trenger ikke det å bety at du må legge begrensninger på reisingen din. God planlegging og et par forholdsregler er oppskriften på en vellykket ferie når man har diabetes.

Bilde av par på reise

Før avreise

Internasjonalt identitetskort, som inneholder informasjon om diabetes på flere språk, er praktisk å ha med på reise i utlandet. Du kan enten laste ned DiabetesID som app på smarttelefonen din, eller bestille papirversjon fra Diabetesforbundet (tlf: 23 05 18 00). Diabetesforbundet kan også skaffe SOS-kapsel.

Sjekk om reiseforsikringen din dekker de behovene du har, eller om du trenger en utvidet forsikring. Reiser du i Europa, er det lurt å ta med Europeisk helsetrygdekort fra Helfo. Dette sikrer deg de samme rettighetene til helsehjelp som landets innbyggere.

Sjekk vårt interaktive vaksinekart og finn ut hvilke vaksiner som er anbefalt ved ditt reisemål. Ta vaksinene i god tid før avreise.  

Husk nok insulin!

Det viktigste du må huske på er å ha med nok insulin og tilhørende diabetesutstyr til hele turen og minst noen dager ekstra. Diabetesforbundet anbefaler at man minst tar med dobbelt så mye insulin som du vanligvis trenger, da blodsukkernivå og insulinbehov ofte endrer seg når man er på tur. Planlegg dette gjerne i samråd med legen din.

Insulin som er tatt i bruk kan oppbevares i 1 måned i romtemperatur. En kjølemappe beskytter insulinet mot høye temperaturer, for eksempel hvis du skal på stranden (insulin skal aldri utsettes for direkte sollys). Frio kjølemappe aktiveres i vann og varer i opptil flere dager før den må reaktiveres. Ved riktig bruk kan kjølemappen benyttes igjen og igjen. Kjøleskap er kun nødvendig ved lengre opphold.

Ved bruk av insulinpumpe, bør du i tillegg til pumpen ta med insulinpenn med både langtidsvirkende og hurtigvirkende insulin. Dette for å forsikre at du har med nok insulin dersom det skulle skje noe uforutsett med pumpen. Du bør også ta med ekstra batterier og annet utstyr som slange og kanyle til pumpen for å være helt sikker.

Trygg oppbevaring av insulin på flyreisen

Insulin skal aldri oppbevares i kofferten – men i håndbagasjen. Man sikrer på den måten at man har insulinet lett tilgjengelig i flyet, ved mellomlandinger og i tilfelle forsinkelser. I tillegg vil minusgrader i lasterommet på flyet oppe i høyden ødelegge insulinet. Bagasje kan også komme på avveie!

Legemidlene bør ligge i originalemballasje med apoteketiketten påklistret. Spissene som brukes til blodsukkermålinger, må være med hette. 

Mat og drikke på flyet

Sørg for å ha med deg sukkerholdig mat på flyet og under hele reisen i tilfelle du skulle få lavt blodsukker. Druesukkertabletter eller Glucogel er fint å ha med på tur. Det er også viktig å få i seg nok væske på turen, men vis måtehold med alkohol. Inntak av store mengder alkohol øker risikoen for lavt blodsukker.

Vent med å sette hurtigvirkende insulin til maten er plassert foran deg - noen ganger kan det ta litt tid fra serveringen starter til du får maten. Trykket i kabinen kan føre til at det oppstår luftbobler i beholderen på insulinpennen. For å unngå dette, fjerner du nålen straks du har satt en injeksjon.

Det kan være lurt å måle blodsukkeret hyppig på flyreisen, da stillesitting over lang tid og følelser som stress eller spenning kan gi høyere blodsukker.

Endelig fremme!

I varme strøk øker blodsirkulasjonen i underhuden, og gir et raskere opptak av insulin. Du er derfor mer utsatt for å få for lavt blodsukker (føling). På ferie er man også gjerne mer aktiv og spiser annerledes enn hjemme. Du må derfor alltid ha druesukkertabletter eller annen sukkerholdig mat lett tilgjengelig. Har du type 1-diabetes og tidligere har opplevd kraftig blodsukkerfall eller insulinsjokk, bør du vurdere å ta med en glukagonsprøyte og instruere reisefølget i hvordan og når den skal brukes.

Det anbefales gjerne å redusere de vanlige insulindosene med 10-20 prosent, for deretter å justere dosen etter hyppige egenmålinger når man er på reise. Det kan være tryggere å tillate at blodsukkeret blir litt høyere enn normalt de første dagene, enn å risikere at blodsukkeret blir for lavt.

Hold magen i sjakk

Sykdom kan påvirke blodsukkeret og insulinbehovet. Diskuter med legen din hvordan du skal forholde deg dersom du får diaré, oppkast eller feber. Forebyggende produkter som hånddesinfiserende midler (for eksempel Antibac) og probiotika mot turistdiare kan holde magen i sjakk. For å unngå dehydrering, kan du bruke GEM væskeerstatning som gir riktig mengde sukker og salt.

Det kan også være lurt å ta med legemidler mot diarè (Imodium eller Loperamid). Disse fjerner ikke årsaken til diareen, men kan begrense væsketapet.

Tom for insulin?

Dersom du blir nødt til å skaffe insulin må du være obs på at noen land bruker andre konsentrasjoner på insulin enn vi er vant til (80IE/ml eller 40IE/ml). Det er derfor viktig å merke seg hvor mye man bruker, og snakke med leg eller annet helsepersonell om dette.

Huskeliste

  •  Insulin og tilhørende kanyler eller tabletter mot diabetes
  • Utstyr til blodsukkermåling (lansetter, blodsukkerstrimler og apparat)
  • Ekstra batteri til blodsukkerapparat (eller et ekstra blodsukkerapparat)
  • Kjølemappe til insulin
  • Europeisk Helsetrygdkort
  • Internasjonalt diabetesidentitetskort
  • Desinfiserende håndvask
  • Forebyggende middel mot turistdiare (probiotika)
  • Middel mot diaré
  • Druesukkertabletter eller Glucogel

Kilder: Diabetesforbundet, Norsk Helseinformatikk (NHI), Helfo

Oppdatert: Juni 2016