Illustrasjonsbilde

Sårbehandling og førstehjelp

Nedenfor kan du finne råd om hvordan du bør stelle mindre sår i hjemmet. Ved større sår og skader skal alltid lege kontaktes for å vurdere om det er behov for å sy eller lignende. Hvis det er fare for liv og helse, ring 113.

 • Bilde av barn som leker

  Plasterguide

  Plaster på såret gir beskyttelse mot infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår i huden. Valg av riktig type plaster gir huden ro til å heles, dette kan redusere sjansen for å få skjemmende arr.

 • Bilde av en kompress på en arm

  Kompresser

  Det finnes en mengde ulike typer kompresser på markedet. Ofte kan det være vanskelig å vite hva man skal velge. Når det gjelder tyngre og større sår har ofte legen forskrevet et sårplan som skal følges og som da informerer om hvilke typer kompresser som skal benyttes. 

 • Stell av sår

  Generelt om sårstell

  Kutt, småsår, skader og rifter er en del av hverdagen, og noe alle jevnlig er utsatt for. Det er derfor fint å ha litt generell kunnskap om lett sårbehandling for å unngå betennelse og minimere arrdannelser. Men, det er også svært viktig å vite når man ikke skal behandle såret selv, men heller oppsøke lege.

 • Bilde av et barn som har slått seg og får trøst av far

  Skrubbsår

  Overfladiske skrubbsår gror vanligvis fint med riktig sårbehandling og kan behandles hjemme. Det er viktig å rense såret for å forebygge infeksjoner og unngå skjemmende arr. For skrubbsår gjelder noen spesielle retningslinjer som du kan lese om her.

 • Bilde av en som har slått kneet sitt

  Overflatiske kutt og rifter

  Når er det greit å behandle en kuttskade hjemme og når bør man til lege?  Og hva gjør du om barnet ditt får flis i fingeren? Finn svar på dette og få mer informasjon i denne artikkelen.  

 • Illustrasjonsbilder:Førstehjelpspakker på tilbud

  Medisinskap og førstehjelpspakker

  Er du klar for å takle små og store uhell hjemme, på hytta eller i båten?  Et godt basisutvalg av førstehjelpsutstyr er godt å ha når uhellet er ute - og vi kan hjelpe deg med å velge produktene du trenger.

 • Bilde av en hånd med brannskade

  Brannskader

  Hva gjør du dersom du brenner deg på grillen eller minstemann får en kopp varm te over seg? Hva om man ikke har kaldt vann i nærheten? Vi har svarene og produktanbefalinger.

 • Bilde av et hjerte med livbøye

  Livredning og førstehjelp

  Vet du hva du skal gjøre dersom noen blir akutt syke?  Har du det du trenger av utstyr hjemme, i bilen eller på hytta til å utføre førstehjelp?

 • Bilde av et dødningehode

  Forgiftninger

  Vet du hva du skal gjøre dersom barnet ditt spiser en giftig sopp på hytta eller tar seg en slurk av vaskemiddelet hos bestemor?  Dette bør du sette deg inn i for å være forberedt.

 • Bilde av et operasjonssår

  Operasjonssår

  Ofte er operasjonssår lukket ved hjelp av sting, lim, klemmer eller stifter. Når det gjelder egenpleie av operasjonssår så gjelder kun en regel – følg veiledning fra lege eller sykehus! Under følger noen råd om kan være nyttige i forhold til produkter og håndtering av såret, men veiledning fra lege skal alltid være styrende.