Bilde av en kompress på en arm

Kompresser

Det finnes forskjellige typer kompresser på markedet, og ofte kan det være vanskelig å vite hvilken type man skal velge. Når det gjelder større sår har ofte legen laget et sårplan som skal følges, og som informerer om hvilke typer kompresser som skal benyttes. Her en enkel oversikt over ulike kompresser og deres egenskaper.

 • Ulike typer kompresser

  Alginat/hydrofiber-bandasje

  Alginat/hydrofiber-bandasjer danner en gel når bandasjen kommer i kontakt med sårvæske eller blod. Bandasjen kan binde svært mye væske, og egner seg spesielt ved bruk på moderate til kraftige sår, samt akutte sår. Hydrofiber-bandasjer er lik alginatbandasjene i funksjon, men er laget av cellulose. Et eksempel på en alginat-bandasje er Algisite, og et eksempel på en hydrofiber-bandasje er Aquacel.

  Arrbandasje

  Silkonbaserte bandasjer som kan forbedre utseende på ferske og gamle arr. Et eksempel på en arrbandasje er Mepiform.

  Brannbandasje

  Bandasjer som er gjennomfuktet med nedkjølende gele til bruk som førstehjelp ved brannskader. Anbefalt å ha som beredskap i ethvert hjem. Et eksempel på en brannbandasje er Water-Jel.

  Hydrokolloid-bandasje

  Består gjerne av flere lag og forskjellige materialer. Brukes på rene sår og ofte på donorsteder eller på trykksår. Generelt slipper de ikke inn vann, og er dermed egnet for bading eller dusjing. Et eksempel på en hydrokolloid-bandasje er Duoderm.

  Ikke-heftende sårbeskyttelse

  Brukes som et beskyttende lag mellom såret og en sekundær bandasje slik at sekundærbandasjen ikke fester seg i såret. De består som regel enten av vaselinimpregnerte gassbandasjer, bandasjer belagt med ulike plastlag og/eller bandasjer laget av silikon. Eksempler på ikke-heftende sårbeskyttelse er Mepitel og Jelonet.

  Kullbandasje

  Dette er en gruppe bandasjer som inneholder aktivt kull, og har som oppgave å dempe lukten fra illeluktende sår. Kullet i bandasjen kan også absorbere bakterier. Et eksempel på en kullbandasje er Carbonet.

  Semipermeable filmer

  Semipermeable filmer lages gjerne av polyuretan, og benyttes spesielt for å beskytte sår mot vann og bakterier. Hvis såret væsker må man bruke en absorberende bandasje på såret, og så sette filmen på utsiden. Eksempler på semipermeable filmer er Tegaderm Film, Mepore Film og Opsite Flexifix.

  Skumbandasje

  Skumbandasjer lages mest ved hjelp av polyuretanskum. Det er flere fordeler ved å bruke skumbandasjer, de er som regel skånsomme, irriterer lite og de absorberer væske fra såret. Skumbandasjer kan derfor benyttes på de fleste typer sår. De fines med og uten festekant. Eksempler på skumbandasjer er Tegaderm Foam, Mepilex og Allevyn.

  Sølvbandasje

  Sølvbandasjer er en fellesbetegnelse for kompresser som er tilsatt sølv. Disse virker dels ved å dempe bakteriefloraen, og dels ved å dempe betennelser. Eksempler på sølvbandasjer er Aquacel Ag og Mepilex Ag.

  Kilder: NIFS (Norsk Interessefaggruppe for Sårheling), Mölnlycke, ConvaTec, Smith & Nephew

  Oppdatert: Oktober 2015

Kompresser

Skumbandasjer

Sårkontaktlag