10 vanlige myter om p-piller

Det verserer mange myter og misoppfatninger når det gjelder p-piller og bruk av p-piller. Her tar vi livet av noen av de vanligste mytene!

Kvinne med spørsmålstegn

Myte #1: Jeg legger på meg av p-piller

Det kan kanskje være fristende å skylde på p-pillene når kiloene kommer snikende, men store studier viser at moderne p-piller kun gir en svært beskjeden vektøkning. I de tilfeller hvor man øker i vekt, er det for det meste snakk om opphopning av væske i kroppen.

Myte #2: Jeg trenger ikke p-piller når jeg ammer

For mange kan fullamming ha en god prevensjonseffekt, men slett ikke i alle tilfeller. Har du et ønske om å unngå en ny graviditet, anbefales det derfor å bruke en mer sikker prevensjonsmetode når du ammer. Ønsker du hormonell prevensjon/p-piller, er minipiller med kun gestagen førstevalget av hensyn til melkeproduksjonen og lite påvirkning på barnet.. 

Myte #3: Det er farlig å hoppe over menstruasjonen flere ganger på rad

P-piller av kombinasjonstypen kan bruker til å utsette menstruasjonen ved å hoppe over den pillefrie uken og gå rett over til nytt brett. Det er ikke farlig å utsette menstruasjonen flere ganger på rad, det eneste som skjer er at du kan risikere å få mellomblødninger. Det kan derfor være greit å ha mensen iblant for å unngå plagsomme småblødninger.

Myte #4: Det er greit å låne p-piller av venninner

P-piller fås kun på resept fra lege, helsesøster eller jordmor, og det er det en grunn til. Det er noen kvinner som ikke skal bruke visse typer p-piller, og det vil lege, jordmor eller helsesøster kartlegge før de skriver ut resept. Du må derfor aldri låne p-piller av venninner, eller låne bort dine p-piller til andre.

Myte #5: Det gjør ikke noe hvis jeg glemmer en pille en gang i mellom

P-piller må tas som beskrevet i pakningsvedlegget for å ha god effekt. Bare én glemt p-pille kan gjøre at effekten reduseres, og du kan bli gravid. Jo flere du glemmer per brett, jo større er sjansen for at effekten reduseres. Glemmer du ofte å ta p-pillene dine, bør du snakke med lege eller helsesøster om andre prevensjonsmåter som ikke må tas hver dag, for eksempel p-plaster, p-ring eller p-stav.

Myte #6: Kondom er unødvendig når jeg går på p-piller

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Har du tilfeldig sex, bør du derfor alltid bruke kondom, selv om du bruker p-piller.

Selv om du har fast partner kan det i noen tilfeller være lurt å bruke kondom. Dersom du har glemt en p-pille, hatt diare eller dersom p-pillens effekt er redusert på andre måter, er det anbefalt å bruke kondom som tilleggsprevensjon de neste 7 dagene. Les i pakningsvedlegget til ditt p-pillemerke for nærmere informasjon.  

Myte #7: Alle p-piller gir bivirkninger

Det er helt umulig å si på forhånd om en jente får bivirkninger av prevensjonsmiddelet eller ikke. To jenter kan reagere helt ulikt på samme p-pillemerke. Dersom man får bivirkninger vil de som regel reduseres i løpet av de første 3 til 6 månedene. Har du ubehagelige bivirkninger etter 3 måneder kan du snakke med lege eller helsesøster for å prøve et annet merke. Dersom bivirkningene ikke er så plagsomme, må man vurdere nytten opp mot ulempene. Noen velger å leve med milde bivirkninger fordi de kan nyte sex uten bekymring for graviditet.

Myte #8: Kroppen trenger pause fra hormonene

Mange tror det er sunt å ta en pause fra hormonene, og dette er en vanlig misoppfatning. Risikoen for bivirkninger, også de alvorlige som blodpropp, er størst de første månedene etter at du begynner med en kombinasjonspille. Derfor er det lurt å bruke p-piller uten unødvendige pauser.

Selv i perioder hvor du ikke har fast partner, er det derfor lurt å fortsette med p-pillene.

Myte #9: P-piller kan gjøre meg mindre fruktbar når jeg slutter med de

P-pillebruk gjør det ikke vanskelig å bli gravid senere. Hadde de økt risikoen for ufrivillig barnløshet ville langt flere hatt problemer med å bli gravid.

Myte #10: Det er vanlig å få blodpropp når man bruker p-piller

Alle kvinner har en liten risiko for å få blodpropp - også de som ikke bruker p-piller. Faren for blodpropp øker noe ved bruk av kombinasjonspiller og risikoen er størst de første 6-12 månedene etter at du begynner med en kombinasjonspille. Derfor er det lurt å bruke p-piller uten unødvendige pauser.

Selv om blodpropp er en sjelden bivirkning, er det viktig at du lærer de vanligste symptomene på blodpropp. De fleste blodpropper oppstår i bena eller armene.

Tegn på slike blodpropper kan være:

  • sterke smerter i ett ben eller én arm
  • hevelse i ett ben eller én arm

Det kan også oppstå blodpropp i lungen eller i pulsårer. Dersom du bruker kombinasjonspiller og får tegn på blodpropp, er det viktig at du tar kontakt med 113 eller legevakt umiddelbart. Les mer om blodpropp og symptomer

Kilder: Sex og Samfunn, Statens Legemiddelverk (SLV), Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Felleskatalogen, produsentinformasjon

Oppdatert: April 20/17