Illustrasjonsbilde

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

Seksuelt overførbare infeksjoner(kjønnssykdommer) er infeksjoner som smitter ved nær kontakt fra person til person. Her kan du lese mer som disse sykdommene og hvordan du best kan beskytte deg selv.

 • Bilde av et hjerte på himmelen

  Gonoré

  Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes Neisseria gonorrhoeae (gonokokkbakterien). Gonoré er i dag en relativt sjelden sykdom i Norge, men antall smittede er stigende. Vanligste symptom er svie ved vannlating og ofte kraftig utflod 2-7 dager etter smitte.

 • Bilde av ryggen til en kvinne

  Syfilis

  Syfilis er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes spiroketbakterien (Treponema pallidum.) Sykdommen er relativt sjelden i Norge, og sees oftest hos menn. Syfilis kan vanligvis helbredes med penicillin eller et annet antibiotikum, mens ubehandlet syfilis kan gi alvorlige konsekvenser.

 • Bilde av bena til en mann

  Herpes genitalis

  Herpes genitalis (kjønnsherpes) er en svært vanlig forekommende seksuelt overførbar sykdom. Mange er smittet med herpesvirus uten å merke symptomer, mens andre får smertefulle blemmer som går over til små sår på kjønnsorganene.

 • Bilde av en kaktus

  Klamydia

  Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Infeksjonen skyldes bakterien Chlamydia Trachomatis og sykdommen er vanligst blant unge under 25 år. Ubehandlet klamydia kan føre til sterilitet, spesielt hos kvinner.

 • Bilde av et rødt bånd

  Hiv

  Hiv angriper immunforsvaret, og fører til at motstanden mot infeksjoner blir svekket. Hiv-infeksjon kan utvikle seg videre til aids, en livstruende sykdom som karakteriseres av immundefekter, stadige infeksjoner, utvikling av kreft og symptomer fra nervesystemet.

 • Middvarsel

  Skabb

  Skabb er et hudutslett som skyldes midden sarcoptes scabiei. Skabbmidden er 0,3 -0,4 mm lang, og kan vanskelig sees med det blotte øye. Smitte skjer ved hudkontakt, oftest ved seksuell kontakt.

 • Dame med bena i kors

  Flatlus

  Flatlusa er gråhvit eller brun og blir som voksen cirka 2 mm lang. Den er bred, nesten kvadratisk, med utvekster på sidene noe som gjør at den ligner en krabbe. Flatlus forekommer vanligvis på kjønnshår og rundt anus, og behandles som regel med midler som inneholder malation eller permetrin.

 • Bilde av ryggen til en kvinne

  Kjønnsvorter

  Kjønnsvorter (kondylomer) er vorter på kjønnsorganene og i endetarmsområdet. Vortene skyldes humant papillomavirus og er ufarlige, men kan være plagsomme og sjenerende. Unge med hyppig partnerskifte er mest utsatt og bør bruke kondom ved seksuell aktivitet.