Gonoré

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes Neisseria gonorrhoeae (gonokokkbakterien). Gonoré er i dag en relativt sjelden sykdom i Norge, men antall smittede er stigende. Vanligste symptom er svie ved vannlating og ofte kraftig utflod 2-7 dager etter smitte.

Bilde av et hjerte på himmelen

Gonoré forebygges ved bruk av kondom og behandles med antibiotika.

Årsak til gonoré

Gonoré (også kalt "dryppert") skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae. Bakterien kan overføres ved all ubeskyttet seksuell aktivitet og er svært smittsom. Slimhinner i kjønnsorganer, urinveier, endetarm og hals kan infiseres. Bakterien kan også spres til blod og andre av kroppens organer og kan gi betennelse i disse.

Forekomst av gonoré

I 2013 ble det diagnostisert 506 tilfeller av gonoré i Norge mot 443 tilfeller i 2012. Økt risiko for smitte ses spesielt hos menn som har ubeskyttet sex i utlandet og blant homofile/bifile menn.

Symptomer ved gonoré

De fleste gonoréinfeksjoner gir symptomer, men mange har også infeksjonen uten å være klar over det. Dette gjelder spesielt for kvinner.

Vanlige symptomer hos kvinner er svie ved vannlating og økt utflod fra skjeden. Noen opplever smerter i nedre mageregion og uregelmessige blødninger (for eksempel etter samleie).

Hos menn er svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrøret typiske symptomer. Noen opplever å få smerter eller hevelse i en testikkel.

Gonoré kan også gi symptomer fra endetarm eller hals dersom de er infisert.

Når bør du kontakte lege

Du skal alltid kontakte lege hvis du får symptomer på gonoré. Mer enn 15% av de som er smittet har også en klamydiainfeksjon som må behandles.

Sykdomsforløp ved gonoré

De fleste som er smittet har symptomer, og disse oppstår 2-7 dager etter smitte. Man skal da straks ta kontakt med lege. Legen tar prøver fra urinrøret og/eller livmorhalsen, eventuelt fra hals og endetarm, og dyrkingsprøve sendes til laboratoriet. Er prøven positiv blir man behandlet med antibiotika. Man må møte til kontroll etter 1-2 uker for nye prøver. Disse prøvene viser om man er blitt frisk. Prognosen er god ved tilfredsstillende behandling, men man skal ikke ha sex før man er erklært frisk.

Ubehandlet kan gonoré føre til sterilitet hos både menn og kvinner. I tillegg kan infeksjonen spres til ledd og andre deler av kroppen, og gi symptomer som feber, utslett, leddsmerter, hevelser eller stivhet. Hvis en kvinne har gonoré når hun føder, kan barnet påføres en øyeinfeksjon.

Det er viktig å oppspore smittekilden slik at han/hun kan behandles. Alle partnere med risiko for smitteoverføring skal undersøkes og behandles. På den måten unngås komplikasjoner og videre spredning av smitten

Forebyggende råd mot gonoré

Riktig bruk av kondom beskytter mot smitte. Les om kondombruk i artikkelen Prevensjon.

Behandlingsoversikt

Gonoré behandles med antibiotika som dreper bakteriene. I Norge var standardbehandling tidligere legemidler som inneholdt enten virkestoffet ciprofloksacin eller ofloksacin. Stadig oftere ses nå resistens mot disse antibiotikatypene, og i 2013 kom nye anbefalinger.

Standardbehandling ved ukomplisert infeksjon er nå en injeksjon av Ceftriaxon. Injeksjonen settes som engangsdose i muskel. Dersom man vet at bakterien er følsom antibiotika av typen amoxicillin/ciprofloksacin kan legen velge å skrive ut resept på et av disse.

Alle som har fått påvist gonoré skal møte til kontroll 1-2 uker etter avsluttet behandling. En bør ikke ha sex før alle kontrollprøver er negative.

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. Dette vurderes av legen i det enkelte tilfellet. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler, og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogen, pasientutgave

Rettigheter

Gonoré er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven. Det betyr at legebesøk og medikamentell behandling er gratis. Det gjelder også for partner(e). Lege og pasient plikter å samarbeide slik at kontakter og smittekilder blir undersøkt og behandlet.

Les mer om gonoré

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norsk Elektronisk Legehåndbok, Folkehelseinstituttet, Felleskatalogen, Mayo Clinic, Helsebiblioteket, Sex og samfunn.
Sist oppdatert: Juli 2014