Bilde av et spørsmålstegn

Vanlige spørsmål om sex og prevensjon

På denne siden finner du vanlige stilte spørsmål om sex og prevensjon som vi har fått inn til våre farmasøyter i Spør Apotek 1. Dersom du ikke finner svaret du er ute etter, så still gjerne et nytt spørsmål til oss i skjemaet på siden.

 • Hvordan kan jeg unngå pigmentflekker når jeg bruker p-piller?

  Prevensjonsmidler som inneholder østrogener kan gi deg brune pigmentflekker i huden når du soler deg. Bruk rikelig med solkrem som gir deg god beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler når du er i solen eller i solarium. Det kan også være lurt å bruke en solstift med ekstra høy faktor på utsatte steder som kinn, nese og panne.

 • Hvordan utsetter jeg mensen med p-piller og hvor lenge kan jeg gjøre det?

  Man kan enkelt utsette mensen når man bruker p-piller av kombinasjonstypen (inneholder både østrogen og gestagen). For de fleste merkene hopper man da enten over den ”pillefrie uken” om man har brett med 21 tabletter, eller kaster de 7 ”sukkerpillene” om man har brett med 28 piller. Begynn så rett på et nytt p-pillebrett. Les mer om hvordan du gjør det i bruksanvisningen som følger med pakken Du kan utsette menstruasjonen så lenge du vil, men det er anbefalt å ha mensen en gang i mellom for å unngå gjennombruddsblødninger.

 • Hva gjør jeg hvis jeg har glemt å ta p-pillene mine?

  P-piller skal tas til omtrent samme tid hver dag. Dersom man tar p-pillen for sent, eller glemmer helt å ta de kan prevensjonseffekten reduseres. Ta den glemte p-pillen så snart som mulig, og ta så neste p-pille til vanlig tid. Dersom du har sex i løpet av de neste 7 dagene, bør du bruke tilleggsprevensjon (kondom) for å beskytte mot uønsket graviditet. Feil i inntak av de inaktive tablettene (sukkerpillene) har ingen betydning, men det er viktig at du starter på nytt brett på riktig ukedag. Les i pakningsvedlegget for ditt p-pillemerke for mer informasjon.

  Dersom du glemmer flere p-piller på samme brett, vil effekten bli enda mer redusert. Glemmer du p-pillene dine ofte, bør du snakke med lege eller helsesøster om andre typer prevensjon kan være bedre egnet for deg. For eksempel p-plaster, p-ring, eller p-stav som ikke trenger å tas hver dag.

   

 • Hva gjør jeg hvis jeg er tom for p-piller?

  Dersom du har en gyldig elektronisk resept (e-resept), kan du gå innom hvilket som helst apotek i Norge og få kjøpt en ny pakke. Finn dine gyldige e-resepter ved å logge inn på www.mineresepter.no. Dersom resepten din ikke er gyldig, eller du mangler resept, kan du ringe fastlegen din for å få ny resept som kan brukes på apoteket.

 • Trenger vi å bruke kondom når jenten går på p-piller?

  Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og HIV. P-pillen, når den er riktig brukt, beskytter kun mot uønsket graviditet. Dersom man har tilfeldig sex, bør man derfor alltid bruke kondom i tillegg. I denne artikkelen kan du lese mer om riktig bruk av kondom.

 • Kan jeg bade og sole meg med p-plasteret?

  Normale aktiviteter som dusjing, bading, badstue og trim påvirker ikke p-plasterets funksjon. Husk at du aldri må feste plasteret på brystene, så om du ønsker å gå i bikini uten at plasteret skal synes, kan du feste det på rumpa eller nederst på magen. Husk å bytte plass når du fester nytt plaster.

 • Påvirker p-pillen muligheten til å få barn senere?

  P-piller har vært i bruk i lang tid, og det er ingenting som tyder på at p-piller reduserer sjansen for å bli gravid senere i livet. P-piller er svært mye brukt i Norge, og hadde de økt risikoen for ufrivillig barnløshet ville antagelig langt flere hatt problemer med å bli gravid enn det vi ser idag. 

 • Er legemidler for ereksjon på resept?

  Det kan være mange årsaker til nedsatt ereksjon og det beste er å kontakte lege for å utelukke sykdommer som årsak. Av og til er det så enkelt som stress og kav som ligger bak en gryende prestasjonsangst. Det finnes flere gode produkter på markedet, alle reseptpliktige, så du må til lege.

 • Kan jeg blir gravid selv om jeg har hatt klamydia?

  Noen kvinner som har gått med ubehandlet klamydia får oppadstigende infeksjon og betennelse i egglederne, noe som medfører økt risiko for at arrvev som helt eller delvis tetter igjen egglederne. Dette kan medføre sterilitet eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren. Dersom du tidlig fikk behandling for klamydia, har du mest sannsynlig ikke tatt varig skade. Det er derfor det er så viktig å sjekke seg for klamydia hver gang man bytter partner eller har hatt ubeskyttet sex.

 • Kan jeg kjøpe nødprevensjon selv om jeg ikke har fylt 16 år?

  Dersom du har hatt ubeskyttet samleie kan du kjøpe nødprevensjon (også kalt "kriseprevensjon" eller "angrepille"). Det fins to typer på det norske markedet, Norlevo og ellaOne. Nødprevensjonen består av 1 tablett som tas så raskt som mulig etter samleie, helst innen 12 timer, men den har effekt (noe synkende) i inntil 72 timer (3 døgn) etter samleie for Norlevo, og 120 timer (5 døgn) for ellaOne. Tabletten tas bare 1 gang. Dersom du skulle kaste opp de første 3 timene etter at du har tatt nødprevensjonen bør du ta en ny tablett straks.

  Det er ingen som spør deg om alder når du kommer på apoteket og spør etter angrepille, og du vil få kjøpe. I butikker og andre utsalgssteder enn apotek, må du derimot være 18 år for å få kjøpt nødprevensjon.

  Dersom du fortsatt skal ha samleier bør du være voksen nok til å oppsøke lege for å få egnet prevensjonsmiddel. Du bør hvis det er tilfeldige partnere, også bruke kondom for å beskytte deg mot de seksuelt overførbare sykdommene, der klamydia og kjønnsvorter er vanligst.

  Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, men det er ikke dermed sagt at du ikke får lov å kjøpe prevensjonsmidler. Dette blir det opp til deg og legen å vurdere og eventuelt finne et egnet prevensjonsmiddel for deg. Jeg legger ved et par linker til nettsider og artikler som du kan lese:

  Legemiddelverket sin side om prevensjonsmidler. Apotek 1 har en artikkel om nødprevensjon og flere artikler om seksuelt overførbare sykdommer, der jeg spesielt anbefaler deg å lese artiklene om klamydia og kjønnsvorter. Nødprevensjon inneholder en stor mengde med hormoner, og du bør ikke begynne å bruke nødprevensjon som prevensjon flere ganger i syklusen.

 • Beskytter p-pillene mot graviditet i den pillefrie uken?

  Dersom du bruker p-pillene slik det er beskrevet i pakningsvedlegget og ikke har noe oppkast eller langvarig diare, gir tablettene beskyttelse mot graviditet hele tiden.

  Du er altså beskyttet også de 7 dagene du tar "sukkerpillene" har pause, disse dagene du vanligvis får menstruasjonen.

  Det er veldig viktig at du tar den første tabletten på det nye brettet når du skal, og ikke blir forsinket med den.

 • Hvilken prevensjon kan jeg bruke ved amming?

  Du må kontakte lege, jordmor eller helsesøster for å få resept på prevensjonsmidler som du kan bruke under amming. Det eneste prevensjonsmidlet som ikke krever resept er kondom.

  Dersom man ønsker hormonell prevensjon når man ammer er det vanlig å bruke de såkalte mini-pillene/østrogenfrie p-piller, det vil si at de inneholder kun gestagen og ikke østrogen. Disse har minst mulig påvirkning på melkeproduksjonen og barnet. De aktuelle legemidlene i Norge er minipillen Conludag og de østrogenfrie p-pillene Azalia og Cerazette. Andre prevensjonsmidler som egner seg for ammende, er implantat (p-stav), hormonspiral, kobberspiral eller p-sprøyte. Hva som passer best for deg, kan du diskutere med lege, jordmor eller helsesøster.  

  Alternativet til legemidler er kondom. Apotek 1 selger kondomer i ulike varianter.

  Vi har to artikler som jeg tror kan gi deg noen gode råd: Prevensjon  og Bruk av hormonelle prevensjonsmidler.

 • Når kan hormonspiral settes inn etter fødsel?

  Hormonspiral bør ikke settes inn før livmoren har fått tilbake sin normale størrelse etter en fødsel, og ikke tidligere enn 6 uker etter fødselen. Spiralen kan skade livmoren dersom den settes inn for tidlig.

 • Trenger man resept for å kjøpe p-piller?

  Du må ha resept for å få kjøpe p-piller. Alle leger kan skrive ut resept på p-piller og andre prevensjonsmidler. I tillegg kan helsesøstre og jordmødre med rekvisisjonsrett skrive ut resept på en del prevensjonsmidler til kvinner fra 16 år til og med 19 år.

  Fra måneden etter at du fyller 16 år til og med måneden før du fyller 20 gir myndighetene deg 114 kroner i rabatt pr 3 måneders forbruk av prevensjonsmidler (tall gjelder for 2017). Det vil si: koster en 3 måneders pakning av et prevensjonsmiddel under 114 kroner slipper du å betale, koster det for eksempel 250 kroner så betaler du 114 kroner mindre.

  Det er store prisforskjeller på de ulike prevensjonsmidlene (p-piller, p-ring, p-plaster, p-sprøyte). Hva som egner seg best for deg må du og den som skal skrive ut resept på prevensjonsmiddel finne ut av, og eventuelt også vurdere pris. Prisene varierer fra rundt 80 kroner til 300 kroner for 3 måneders forbruk.

  Resepter har en gyldighet på 1 år fra de er utskrevet, men på prevensjonsmidler er det gjort et unntak. Resepter på prevensjonsmidler er gyldige i inntil 3 år fra de er skrevet ut, men de kan begrenses med en maksimal mengde legemiddel.

  På våre nettsider har vi en artikkel om prevensjon som kan være nyttig lesing.

 • Hvordan fester jeg p-plasteret?

  Plasteret er laget for å sitte godt på huden i 7 dager, men det anbefales likevel å sjekke daglig at det fortsatt sitter på plass. Så lenge plasteret er i kontakt med huden gjør det ikke noe at formen er litt endret. Plasteret vil kunne løsne litt i kantene på slutten av perioden du bruker det.
   
  Det er viktig at du trykker depotplasteret godt ned med håndflaten i 10 sekunder og forsikrer deg om at kantene er godt festet. Bruk ikke kremer, oljer, lotion, pudder eller sminke på huden der du fester et plaster eller i nærheten av et plaster som er i bruk. Dette kan føre til at plasteret løsner. Mer informasjon om praktisk bruk av plasteret finner du i bruksanvisningen.
   
  Kontakt legen din dersom du føler deg svært utrygg på bruk av p-plaster og vurderer å bruke en annen type prevensjon.

 • Trenger sikker prevensjon - hva er best?

  Det er dessverre slik at ingen prevensjonsmetoder kan garantere 100 % effekt. Dersom det er svært viktig å ikke bli gravid, vil en kombinasjon av flere prevensjonsmetoder (for eksempel kondom + p-piller), eventuelt sterilisering være et alternativ.

  Når det er sagt, så har dagens prevensjonsmidler også en svært god effekt når de brukes riktig. P-piller/minipiller og kondom har en høyere fare for feilbruk, mens langtidsvarende prevensjon som p-ring, p-stav og spiral har mindre fare for feilbruk og gir dermed lavere risiko for uønsket graviditet.

  Alternativet til spiral kan være for eksempel p-stav. Dette er en av de enkleste og sikreste metodene for hormonell prevensjon og inneholder ikke østrogen. P-staven er en myk, fleksibel plaststav som er omtrent 4 cm lang og 2 mm tykk. Den settes rett under huden på innsiden av overarmen av helsepersonell. Du får lokalbedøvelse først. Staven kan være i armen i opptil tre år, men kan fjernes tidligere om du ønsker det. Ny stav kan settes inn etter tre år.

  Snakk gjerne med legen din om hva som passer best for deg.

 • Hvordan fungerer p-staven?

  P-staven er langtidsvirkende prevensjon som settes i armen og gir tre års beskyttelse mot graviditet (byttes altså etter 3 år). Den kan tas ut tidligere om man ønsker det. P-staven er like pålitelig som kombinasjonspillen, men inneholder bare gestagen. Den kan derfor brukes av kvinner som ammer.

  Den vanligste bivirkningen er endring i blødningsmønsteret. Som regel blir blødningene mindre og færre, men noe mer uforutsigbare. Noen mister blødningene helt, men noen kan også få langvarige og/eller kraftige blødninger. Andre bivirkninger kan være brystspenning, kvalme, hodepine, væskeansamling, humørendringer og vektforandring. Lysten på sex kan avta, men det er som regel forbigående.

 • Virker nødprevensjon forebyggende?

  Nødprevensjon (også kalt "kriseprevensjon" eller "angrepille") skal bare brukes som nødløsning etter for eksempel samleie med kondom som har sprukket eller ikke fungert, når man har glemt å ta p-piller eller når man av annen grunn har hatt ubeskyttet samleie. Produktet gir ikke samme beskyttelse som vanlige prevensjonsmidler i alle situasjoner. Bruk av nødprevensjon flere ganger i samme menstruasjonssyklus anbefales ikke, på grunn av risiko for forstyrrelser i menstruasjonssyklusen. Nødprevensjon skal ikke brukes forebyggende.

  Husk også at etter bruk av en nødprevensjon anbefales et lokalt prevensjonsmiddel, for eksempel kondom, frem til neste menstruasjon. Dersom du har brukt p-piller som prevensjon, skal du fortsette å ta p-piller som vanlig. Dersom menstruasjonsblødning uteblir ved neste p-pillefrie periode etter bruk av nødprevensjon bør det tas en graviditetstest for å utelukke graviditet.

 • Kan man bytte mellom ulike P-piller?

  Under forutsetning av at det er lege/helsesøster som har forskrevet p-pillene til deg, så er det fullt mulig å bytte frem og tilbake. Dette gjøres av og til for å finne den p-pillen som passer best til den enkelte. Det er meget viktig at du leser pakningsvedlegget for den p-pillen du skal begynne på slik at du får riktig overgang og har beskyttelse mot graviditet.

  Oppdatert: April 2017