Illustrasjonsbilde

Skjelett, muskler og ledd

Velkommen til temasenteret for skjelett muskler og ledd. Her kan du finne allsidig informasjon om de vanligste plagene og hva du selv kan gjøre for å lindre plagene.

 • Dame med vondt i nakken

  Muskelsmerter

  Visste du at det kan være mange ulike årsaker til muskelsmerter? Mange tenker at muskelsmerter skyldes fysisk overbelastning, men psykisk belastning kan også gi muskelsmerter. Les mer om muskelsmerter og få gode råd her.

 • Bilde av en hånd i støttebandasje

  Senebetennelse

  Musklene er festet til skjelettet ved hjelp av sener. Når musklene trekker seg sammen kan knoklene bli utsatt for store krefter og senene må derfor være svært sterke og godt festet til både skjelettet og musklene.

 • Krykker

  Forstuing

  En forstuing skyldes at et ledd er blitt vridd eller strukket mer enn det tåler. Vridningen fører til at leddbåndene tøyes, og noen ganger oppstår små rifter og blødninger.

 • Frozen shoulder

  Frozen Shoulder

  Betennelse i leddhinnen som omgir skulderleddet, adhesiv kapsulitt, kalles også "frossen skulder"/frozen shoulder.

 • Tennisalbue

  Tennisalbue

  Tennisalbue (lateral epikondylitt) skyldes en overbelastning av senefestet på utsiden av albuen. Tilstanden kan gi smerter og redusert bevegelighet i hele armen.

 • Bilde av en gammel og en ung hånd

  Leddgikt

  Leddgikt (revmatoid artritt) er en kronisk betennelsessykdom i leddene. Betennelsen angriper som regel de samme leddene på begge sider av kroppen. Det er særlig småleddene som håndledd og de innerste fingerledd, samt tærnes grunnledd som rammes. Sykdommen kan ikke helbredes, men legemidler og trening kan lindre smerte og redusere betennelsen.

 • Bilde av en mann i hagen

  Artrose

  Artrose (slitasjegikt) kan gi smerter og stivhet i leddene. Dette kan føre til at hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra sengen om morgenen, skjære brød eller knytte skolissene, blir vanskelig. Behandlingen tar sikte på å lindre plagene og gjøre det lettere å bevege seg. Les mer om dette her.

 • Bilde av føtter i sanden

  Urinsyregikt

  Urinsyregikt skyldes opphopning av urinsyre og utfelling av urinsyrekrystaller i ledd. Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom.

 • Bilde av et par på en benk

  Psoriasisartritt

  Psoriasisartritt (psoriasisleddgikt) er en autoimmun sykdom som gir betennelse,  hevelse, ømhet og nedsatt bevegelse i angrepne ledd. Sykdommen kommer oftest etter at en allerede har fått diagnosen psoriasis, men den kan også komme før eller samtidig som et slikt hudutslett bryter ut.  

 • Eldre damer er mest utsatt for å få osteoporose

  Osteoporose

  Osteoporose (beinskjørhet, benskjørhet) er en tilstand med redusert beinmasse og endret beinstruktur slik at det lettere oppstår brudd. Beinskjørhet kan forebygges ved å unngå røyking, fysisk aktivitet og ha et godt kosthold, eventuelt med tilskudd av kalsium og vitamin D.

 • Bilde av en mann

  Bekhterevs sykdom

  Bekhterevs sykdom (ankyloserende spondylitt) er en revmatisk sykdom. Sykdommen fører til en betennelsestilstand i leddene som først og fremst gir stivhet og i mindre grad smerter. Ryggen angripes alltid, men også andre organer som ledd i armer og ben, øye, hjerte og nyrer kan påvirkes.

 • Bilde av et ansikt

  Sjøgrens syndrom

  Sjøgrens syndrom er en sykdom som kan gi mange plager, blant annet tørrhet i øyne, munn og skjede, tretthet og leddsmerter. De fleste som rammes er kvinner.

 • Bilde av et par

  Fibromyalgi

  Fibromyalgi er en revmatisk sykdom i gruppen bløtdelsrevmatisme. Fibromyalgi kjennetegnes gjerne ved langvarige muskelsmerter som vandrer og tilstanden kalles et smertesyndrom. Behandling er en kombinasjon av trening og legemidler.

 • Bilde av dame som holder seg til hodet

  Lupus

  Systemisk lupus erytematosus (SLE), ofte bare kalt lupus, er en kronisk og tilbakevendende betennelsessykdom i bindevevet i mange organer i kroppen. Symptomene kan variere fra diffuse til alvorlige, og krever ofte medisinsk behandling.

 • Brukket ben

  God hjelp ved brukket ben

  Å brekke eller forstue et ben er noe mange av oss opplever i løpet av livet. Tiden med krykker kan ofte bli lang og slitsom, men med noen hjelpemidler kan du enkelt gjøre perioden med gips litt lettere å komme gjennom. 

 • Stive muskler

  God hjelp ved øm og stiv muskulatur

  Ved oppstart av trening og endring eller intensivering av fysisk aktivitet, opplever mange å bli litt stive og støle i muskulaturen. For å forebygge og lindre plagene, finnes det mange gode produkter både til nedkjøling og varmebehandling som myker opp muskulaturen igjen.