Lupus

Systemisk lupus erytematosus (SLE), ofte bare kalt lupus, er en kronisk og tilbakevendende betennelsessykdom i bindevevet i mange organer i kroppen. Symptomene kan variere fra diffuse til alvorlige, og krever ofte medisinsk behandling.

Bilde av dame som holder seg til hodet

Lupus er en såkalt autoimmun sykdom, dvs. at immunforsvaret feilaktig angriper kroppens friske celler og ødelegger disse og vevet de tilhører. Ved lupus dannes det antistoffer som angriper bindevev i kroppen, noe som igjen kan føre til at man får leddbetennelser og nedsatt funksjon i en eller flere organer. Dette kan gi mange ulike symptomer, ofte diffuse, noe som kan gjøre det vanskelig å stille riktig diagnose i starten.

Betegnelsen SLE står for:

 • Systemisk (sitter i hele kroppen)
 • Lupus (betyr ulv på latin- dette fordi det typiske utslettet over nesen som vi nå kaller sommerfuglutslett så ut som et ulvebitt)
 • Erythematosus (betyr rødlig, utslettet er rødt)

Årsaker til lupus

Hvorfor kroppen danner antistoffer som angriper eget vev er ikke kjent. Mye tyder på at arvelige forhold, hormonelle faktorer og infeksjoner er knyttet til sykdommen. Man vet at lupus kan ligge i kroppen og plutselig utløses, for eksempel ved soling og graviditet. Enkelte legemidler, deriblant østrogener og noen typer antibiotika, er vist å kunne utløse anfall av sykdommen.

Forekomst av lupus

Anslagsvis 1 av 1000 personer har lupus i Norge. Av disse er 9 av 10 kvinner, og forekomsten er størst blant unge og middelaldrende. Man ser en viss opphoping av lupus i enkelte familier.

Symptomer ved lupus

Symptomene er ofte diffuse med tretthet, slapphet, svimmelhet, leddsmerter og kan lett forveksles med andre reumatiske lidelser, hudsykdommer, nyresykdommer eller psykogene plager. Etter hvert vil mange få leddbetennelser, senebetennelser (særlig i fingrene) og rødt utslett over neserygg og kinn, kalt sommerfuglutslett. Omtrent halvparten vil få symptomer fra nervesystemet i form av hodepine, svimmelhet, epileptiske anfall samt nerve- og muskelsmerter. Ved aktiv sykdom er feber og vekttap også vanlig. Symptomene kan ofte forverres under graviditet og ved soling.

Når bør du kontakte lege?

 • Hvis du har plager eller symptomer som du ikke kjenner årsaken til
 • Hvis du har lupus og ønsker å bruke p-piller eller hormontilskudd
 • Hvis du har lupus og planlegger graviditet
 • Hvis du bruker legemidler mot lupus, og opplever uønskede bivirkninger

Sykdomsforløp ved lupus

De fleste som får lupus får en mild grad hvor få organer rammes. Mange kan ha lange perioder nesten uten plager. Nesten alle organer i kroppen kan rammes og hos noen kan lupus være alvorlig og livstruende, særlig hvis sykdommen ikke behandles og den rammer nyre, hjerte eller hjerne. Lupus er også vist å påskynde åreforkalkning, noe som øker risiko for å utvikle aterosklerose og hjerneslag.

Utviklingen av sykdommen varierer, noen får den akutt, andre utvikler den over tid og noen har bare forbigående plager. Selv om sykdommen er kronisk og ikke forsvinner, vil de fleste kunne leve et relativt normalt liv med riktig behandling.

Hva kan du gjøre selv?

 • Mye sol kan utløse symptomer på lupus. Vær forsiktig når du skal sole deg, og husk å bruke solkrem med minst faktor 15 eller mer.
 • Egenøvelser og trening kan være nyttige for å forebygge feilstillinger. Les mer om trening her.
 • Lev og spis sunt. Riktig kosthold er blant annet gunstig for å forebygge hjerte-/karsykdommer og er viktige for god livskvalitet. Les mer om kosthold her.
 • Hvis du har problemer med å slappe av kan avspenningsøvelser, meditasjon og pusteøvelser være nyttige.

Behandling av lupus

Man kjenner ikke til noen behandling som kan kurere lupus, så målet med behandlingen er utelukkende å få bremset utviklingen av sykdommen, dempe symptomer og redusere risiko for å få blodpropper og betennelser i ulike vev og organer. Mange legemidler kan benyttes i behandling av lupus, og det tilpasses hver enkelt pasient. Pasienten må ofte prøve ut flere typer legemidler og kombinasjoner for å finne de legemidlene som både gir god effekt og lite bivirkninger.

Vanlige legemidler som brukes mot lupus er smertestillende og betennelsesdempende midler, kortison (kremer og tabletter), antimalariamidler og cellegift.

Rettigheter

Hvis du har lupus har du, avhengig av sykdomsbildet, flere ulike rettigheter. Les mer om de som kan være aktuelle for deg her.

Les mer

Kilder: Norsk Revmatikerforbund, Norsk Legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL)

Oppdatert: Juli 2016