Tennisalbue

Tennisalbue

Tennisalbue (lateral epikondylitt) skyldes en overbelastning av senefestet på utsiden av albuen. Tilstanden kan gi smerter og redusert bevegelighet i hele armen. Til tross for at det kalles tennisalbue er tennisspill kun unntaksvis forklaringen.

 • Vanlige årsaker til tennisalbue

  Tennisalbue er en svært vanlig lidelse og skyldes forandringer i senen og/eller senefestet til fingrenes strekkemuskler. Disse sitter på utsiden av albuen og det er her smertene kjennes. Smertene kan eventuelt stråle opp i overarmen eller ned langs underarmen mot håndleddet. Bevegeligheten i albuen påvirkes også.

  Tennisalbue ses ofte noen dager etter kortvarige, intense belastninger av armen, som for eksempel klipping av hekk, maling, snekring og bruk av skrujern. Ensidige og repeterende bevegelser på jobben, for eksempel bruk av tastatur og PC-mus (”musearm”), kan også over tid gi slike plager. Som navnet sier kan tennisspill være årsaken.

  Plagene påvirker ofte armens funksjon og det kan bli vanskelig å for eksempel holde en kopp, skjenke drikke eller arbeide med hånden. Plagene ses oftest i aldersgruppen 30-60 år.

  En lignende tilstand kalles golfalbue (medial epikondylitt). Golfalbue gir smerter på innsiden av albuen og er ikke like vanlig som tennisalbue.

 • Forebyggende råd mot tennisalbue
  • Dersom du har et ensidig og monotont arbeid (for eksempel mye bruk av tastatur og PC-mus) kan du gjøre visse øvelser for å unngå eller lindre tennisalbue/musearm.
  • Dersom du har hatt slike plager før, og vet hva de skyldes, bør du unngå denne type aktivitet.
 • Hva kan du gjøre selv?
  • Hold området mest mulig i ro og unngå bevegelsene som har ført til smertene. Eventuelt kan du arbeide med mindre belastning på albueleddet.
  • For mange hjelper det å kjøle ned området med en ispose. Pass på at du har et håndkle mellom huden og isposen slik at det ikke blir for kaldt. Kjøl ned det smertefulle området i 15-20 minutter om gangen flere ganger daglig.
  • Støtteprodukter kan hjelpe til med å avlaste albuen og gi smertelindring.
  • Reseptfrie smertestillende legemidler kan forsøkes for å lindre smerter.
 • Egenbehandling av tennisalbue

  Tennisalbue går som regel over av seg selv, men kan være plagsom og langvarig. 50-70% opplever helbredelse uansett behandling, men prognosen er best ved akutte tilstander der man vet hva som utløste smertene og der avlastning eller behandling ble startet raskt. Det finnes ingen gylden regel for hva som er riktig behandling.

  Støtteprodukter fra Futuro kan forsøkes. Futuro sport tennisalbue brukes ved smerter i senefestene på utsiden eller innsiden av albuen. Gir kompresjon, stabilitet og smertedemping i det irriterte området uten å hemme bevegeligheten.

  Futuro albuestøtte har puter som beskytter og gir støtte og kompresjon til albue og underarm.

  Norgesplaster Kinesologitape forsterker kroppens egen legning, virker smertelindrende og gjør det enklere for kroppen å transportere bort slaggstoffer. Den gir også støtte for å bedre leddfunksjonen, men er elastisk og gir fri bevegelighet. Det kan være lurt at en fysioterapeut, kiropraktor eller lignende viser deg riktig tapeteknikk første gang.

  Smertestillende av typen NSAIDs (Ibux, Voltarol) kan virke lindrende i den akutte fasen. Disse virker også betennelsesdempende, men har ingen helbredende effekt på tilstanden. Ikke alle kan bruke slike legemidler. Mer informasjon om dette finnes i pakningsvedlegget.

 • Når bør du kontakte lege?

  Dersom smertene ikke går over av seg selv, til tross for at du gir armen hvile og ro. Legen kan gi deg resept på andre legemidler enn de som er nevnt under egenbehandling, eller henvise deg til fysioterapeut. Av og til kan en operasjon være nødvendig.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge

  Oppdatert: April 2014