Derfor bør du kjøpe solkrem hos oss!

Solkrem finnes i mange merker, former og faktorer, og alle er ikke av like god kvalitet. Her forteller vår fagrådgiver hvorfor du bør kjøpe solkremen din på apotek.

Solkrem bør kjøpes på apoteket

– Alle solkremer er ikke av like god kvalitet. Er du uheldig kan du risikere å bli solbrent selv om du har smurt deg godt. Du kan også oppleve å få uønskede reaksjoner hvis huden din er følsom for noen av ingrediensene i solkremen, eller hvis produktet ikke er tilpasset din hudtype. Dette er spesielt viktig for deg med sensitiv hud, og for barn, som har en hud som er ekstra følsom. Vi i Apotek 1 har strenge krav til vårt sortiment, for å sikre at solkremer du kjøper hos oss gir deg den beskyttelsen du trenger, forteller Synne Bakker, fagrådgiver for kosmetikk i Apotek 1.

Kun solkrem med trygge ingredienser

Ofte kan det være vanskelig å se forskjell på en solkrem som er god og trygg å bruke, og en som ikke er det.

– For oss er det  viktig å gjøre grundige undersøkelser av produktene vi selger. Før vi tar inn en solkrem i vårt sortiment kontrollerer vi at innholdet er i henhold til norsk lov og at de tilfredsstiller våre interne krav. Vi sjekker også at tilsatt mengde av enkelte ingredienser ikke overskrider eventuelle begrensninger, sier Synne.

Det finnes mange ulike solfiltre. Ikke alle er tillatt å bruke, og de fleste kan kun brukes i en gitt mengde. Dette skyldes at enkelte solfiltre kan føre til allergiske reaksjoner, og noen mistenkes for å være hormonforstyrrende.

– De færreste kjenner til alle begrensningene, og mange av disse er det umulig for en forbruker å se. Det vil si at man ikke har noen garanti for at innholdet i solproduktet er trygt å bruke. Derfor er det viktig for oss å kontrollere dette på vegne av kundene våre, slik at de kan være helt trygge når de kjøper solkrem hos Apotek 1, sier Bakker.

Viktig med god beskyttelse i solen

Også UV-beskyttelsen kontrolleres nøye, slik at vi er helt sikre på at produktet gir den beskyttelsen mot solen som det hevder å gjøre. To solkremer med faktor 30 kan se veldig like ut, men forskjellene kan i realiteten være store.

– Vi sjekker også solkremens UV-beskyttelse. Det vil si at vi blant annet kontrollerer at UV-faktoren er så høy som den lover at den skal være, at testene er gjennomført i henhold til internasjonale standarder for test av solbeskyttelse og at UVA-beskyttelsen tilsvarer minst en tredel av den totale UVB-beskyttelsen. Vi sjekker også at solproduktene våre er fotostabile, det vil si at UV-filteret tåler sol og dermed ikke brytes ned av sollyset, forteller Synne.

At du bruker solkremen riktig er også en viktig forutsetning for at du skal få den beskyttelsen produktet lover.

– Vi gjør derfor en grundig vurdering av solkremens merking og bruksanvisning, slik at du får all den informasjonen du trenger, fortsetter hun.

Solkrem som passer for din hud

Du har kanskje opplevd å få irritert, rød eller sår hud av visse hudpleieprodukter? Eller føler du kanskje at du får uren hud når du bruker solkrem? Det er ikke alle solkremer som passer for alle. I likhet med annen hudpleie er det viktig at du velger riktig solkrem til din hud. Vet du ikke hva du kjøper kan du oppleve å få uønskede reaksjoner i huden din.

– Har du utfordringer med huden din, for eksempel at den er fet, tørr, eller sensitiv, kan solproduktet du velger være avgjørende for hvordan huden din reagerer. Derfor er det viktig at du velger et produkt som passer deg og din hud. Hos oss får du hjelp til å finne fram i solkremhyllen slik at du finner riktig produkt til din hud og din livsstil, forteller Bakker.

I nettbutikken kan du også finne frem til rett produkt, ved å velge egenskaper som passer deg.

Vi ønsker også å være helt sikre på at innholdet i solkremer som er tilpasset ulike hudtyper faktisk samsvarer med de hudtypene de er laget for. Derfor vurderer vi også ingrediensene i produktene opp mot hudtypene de er ment å brukes på, enten det gjelder solkrem tilpasset tørr hud, fet hud, eller minst like viktig, solkremer tilpasset barn.

Pass godt på barn i solen

Barn har en sensitiv hud som er ekstra viktig å beskytte mot solens stråling, fordi barn som blir solbrente har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder. Spedbarn bør i størst mulig grad holdes unna direkte sollys. Men også større barn bør beskyttes godt, helst i form av bekledning, solhatt og solbriller. I tillegg er solkrem tilpasset barn et godt supplement.

Alle barn er forskjellige, derfor har vi et bredt sortiment av solprodukter tilpasset barn. Disse produktene kommer i ulike former, som krem, stift og spray. Vi har også solkremer både med og uten parfyme, slik at du kan velge hva som passer ditt barn best. Til de aller minste barna har vi solkremer med ekstra milde og pleiende ingredienser, og med fysisk filter eller en kombinasjon av fysisk og kjemisk filter for å minimere risikoen for allergiske reaksjoner.

– Barnets hud og styrken på solen der barnet skal oppholde seg har også innvirkning på solkremvalget. Spør oss derfor om råd når du skal kjøpe solkrem. Vi har et stort utvalg solkremer som er tilpasset barn, med et innhold vi vet er trygt for barnet ditt, avslutter Bakker.

Oppdatert: Februar 2017