Finn riktig solkrem - en solkremguide

Leter du etter en spesiell solkrem eller har ønsker i forhold til hva solkremen din skal inneholde? Les mer om ulike egenskaper i en solkrem og test vår søkefunksjon.

Solkremguide
Det kan ofte være vanskelig å vite hvilke egenskaper man skal se etter for å finne akkurat det produktet som passer for deg. Her finner du informasjon som kan gjøre det lettere å velge, og link til våre produktvelgere for solpleie.

Hvilken faktor skal jeg velge?

En god solkrem skal gi god beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, og være fotostabil, det vil si at den ikke brytes ned av sola. 

Apotek 1 anbefaler solkrem med faktor 15 eller mer. I solrike land anbefales minst faktor 30. Når huden har blitt brun kan man eventuelt redusere solfaktoren noe. Ta hensyn til hudtypen, om det er barn eller voksne som skal ha solkremen, og hvor sterk solen er der du skal sole deg. I tabellen under ser du anbefaling for ulike hudtyper:

Bruk rikelig med solkrem; gjerne en håndfull til hele kroppen - et barns håndfull til barn, og en voksens håndfull til voksne. De fleste bruker for lite solkrem og får derfor ikke den beskyttelsen som faktoren angir.

Solbeskyttelse finnes i ulike former - hva passer for meg?

Gel: Veldig lett konsistens som trekker raskt inn i huden. Ofte anbefalt til ansikt eller rygg dersom man lett får kviser. Gelbasert solbeskyttelse er også fint for menn med mye hår på kroppen. 

Krem/Lotion: Kremer er tykkere i konsistens enn lotion. Her er det smak og behag som gjelder.

Olje: Et alternativ som er lettere å påføre, men kan oppleves som klissete for noen. Pass på at du påfører tilstrekkelig mengde da det er fort gjort å smøre litt lite av oljer.

Stift: Stifter er supre til mindre hudområder som trenger ekstra høy beskyttelse, for eksempel nese, føflekker, ører og lepper. 

Spray: Mange synes at solbeskyttelse i sprayform er praktisk. Spray kan oppleves mindre klissete enn kremer/lotion – og er et godt alternativ til de med mye hår på kroppen. Husk at også spray skal smøres godt ut!

Tåler solkremen vann?

Hvis en solkrem er "vannresistent" vil det si at den tåler 2x20 minutters bad før solbeskyttelsen er betydelig redusert. Er solkremen merket med "ekstra vannresistent" skal den tåle 4x20 minutters bad før solbeskyttelsen er betydelig redusert.

Til barn som skal være mye i vann anbefales det å bruke en ekstra vannresistent solkrem.

Smør deg selv og barna med solkrem cirka en halv time før dere skal ut i sola slik at kremen rekker å trekke godt inn i huden. Gjenta innsmøringen ofte, gjerne hver 2.-3. time og spesielt etter bading, bruk av håndkle eller ved svetting så lenge du er i sola.

Kjemisk filter og kombinasjonsfilter

Solkremer med kjemisk filter trenger ned i huden og stopper solstrålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Slik solkrem er enklere å smøre ut enn krem med fysisk filter.

Ettersom fysisk solfilter legger seg som en beskyttende hinne på huden kan denne hinnen ødelegges og solbeskyttelsen svekkes ved for eksempel lek eller tørking med håndkle. Bruker man solkrem med kombinasjonsfiltre (en blanding av kjemisk og fysisk filter) trekker den kjemiske delen inn i overhuden slik at solbeskyttelsen er mindre sårbar hvis den fysiske hinnen skrapes vekk under for eksempel lek. Kombinasjonsfiltre er lettere å smøre ut enn solkremer med kun fysisk filter.

Solkremer med kjemisk filter er aller letteste å smøre ut, men enkelte kan få allergiske reaksjoner av kjemisk filter. Har du eller den som skal smøres sensitiv hud, er det derfor lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om dere reagerer på kremen.

Valg av solkrem til barn

Barn under 3 år skal primært beskyttes med klær, soldrakt med UV-beskyttelse, solhatt, og solbriller og ikke eksponeres for sterk sol. Solkrem brukes i tillegg.

  • Bruk gjerne solkrem med fysisk filter, eller kombinasjon av fysisk/partikkelfilter og kjemisk filter.
  • Velg høyere solfaktor til barn på grunn av at de har mer sensitiv hud
  • Til barn anbefales uparfymerte solkremer for å minimere risikoen for allergiske reaksjoner.
  • Barn under 1 år skal være i skyggen, men på utsatte områder kan de kan eventuelt bruke uparfymert solkrem med kun fysisk/partikkelfilter.

Innholdsstoffer

Parfyme: Noen liker at produktet de bruker er parfymert, mens andre holder seg unna dette på grunn av sensitiv hud eller andre årsaker. Apotek 1 fører solkremer både med og uten parfyme.
 
Parabener: Parabener er konserveringsmidler som er mye brukt i hygiene- og hudpleieprodukter. De siste årene har det vært en debatt om bruken av parabener i kosmetikk, og konklusjonen så langt er at parabener er trygge å bruke så lenge man bruker de riktige typene og i lave mengder. Apotek 1 fører solkremer både med og uten parabener, slik at man kan velge selv hva man ønsker å bruke.

Prøv vårt produktsøk

For å finne solkremen som vil passe for deg og ditt bruk kan du prøve vår produktvelger for solpleie til kropp, solpleie til ansikt og solbeskyttelse til barn. Kryss av for de egenskapene du er ute etter, så finner du produktene med akkurat de egenskapene som er viktige for deg. Nyt solen!
 
Oppdatert: Juni 2016