Velg riktig solkrem til ansiktet

De fleste av oss har lyst på litt mer farge i kinnene, men det er lurt å være tålmodig og la fargen komme gradvis. På starten av sesongen er solbeskyttelse av ansiktet spesielt viktig.

Solbeskyttelse til ansiktet

– Vanlig solkrem tas ofte frem når vi skal «sole oss», men ansiktet trenger beskyttelse med en gang sola titter frem, lenge før bikinisesongen starter, sier Gunhild Kile Sandvik, apoteker ved Apotek 1 Malvik.

Det er gjerne i ansiktet at aldringstegn som rynker og pigmentflekker vises først, og det er mye man kan gjøre for å utsette dette. Er man flink til å passe på huden i ansiktet mot solen, vil huden holde seg glatt og jevn lengre opp i årene, sier hun. Man skal heller ikke glemme halsen og brystet, det er jo slik at disse områdene som oftest blir utsatt for sol når man er ute!  

Overdrevet soling har flere negative konsekvenser. Faren for hudkreft og føflekkreft øker, og huden eldes raskere ved at den blir tykkere og rynkene dypere. Pigmentflekker kommer også raskere ved overdreven soling.

Ansiktshuden er spesiell

Huden vi har i ansiktet skiller seg fra resten av kroppen, sier farmasøyten. Noen plages med tørr hud i ansiktet, andre med fet hud og noen har sensitiv hud. Solkremer som fungerer greit på resten av kroppen er ikke alltid like egnet for ansiktet, og mange merker har derfor egne ansiktsprodukter.

– Ansiktsvariantene er lette å påføre, og det mange ikke vet er at det finnes utgaver tilpasset fet eller tørr hud, sier Sandvik. 

Hun tipser også om at solkremer til ansikt kommer i små enheter som lett får plass i veska – så da er lettere å huske på å smøre seg flere ganger om man er lenge ute.

Mer enn bare solkrem

Ansiktskremer, pudder og annen sminke med solfaktor passer godt nå i tiden før sommeren. Da beskytter du huden, samtidig som du «jukser til deg» litt ekstra farge. Hos Apotek 1 får du god veiledning slik du finner produkter som passer deg og din hudtype.

Det finnes også solkremer med farge, slik at du slipper den litt blåhvite fargen noen solkremer etterlater. Farmasøyten påpeker at du blir ikke mindre brun av å bruke solbeskyttelse, men det kan ta litt lengre tid. Brunfargen blir dessuten jevnere og mange mener den dermed blir penere.

Pass på utsatte områder

Både kinn og lepper er utsatt for sterk sol. Da er det viktig å velge produkter som gir fuktighet og smidighet, slik at du unngår tørr hud og lepper.

– Når det er lenge siden du har vært ute i solen, anbefaler vi at du bruker kremer med høy solfaktor, sier Gunild.

Hun råder om å starte med minst faktor 15 i ansiktet, gjerne høyere. I solrike land anbefales minst faktor 30. I tillegg kan man bruke solstifter for ekstra høy solbeskyttelsemm, spesielt til utsatte områder hvor solen treffer hele dagen, som lepper, kinn, nese og ører.

– På nesevingene og ørene ser man ofte senskader i form av hudkreft, så pass derfor ekstra på disse områdene, oppfordrer hun til slutt.

Vi som jobber i Apotek 1 har god kunnskap og stort produktutvalg, slik at vi kan hjelpe med å finne et produkt som passer for akkurat deg. Kom innom et av våre apotek for gode råd og produkter som passer deg og din hudtype.

Oppdatert: Februar 2017